2022 a zöld otthonok és az új lakóingatlanok éve lesz

A zöldlakáshitel-kompatibilis fővárosi lakások átlagos négyzetméterára elérte az 1 millió forintot az Ingatlan.com adatai alapján. Jó évet zár a Cordia.

2021. december 21.

Cordia

A magyarországi piacon az idén mintegy másfélezer új otthont adott át a Cordia, ez csaknem 50 százalékkal több, mint egy évvel korábbi és háromszorosa a 2019-esnek -  adta hírül a lakóingatlan-fejlesztő vállalat december közepén.

Ezen felül az év egészében csaknem 1000 lakás értékesítése valósulhat meg, ami azt jelenti, hogy 2020-as évvel összevetve háromszor annyi lakás megvásárlására kötöttek szerződést a Cordiával a vásárlók.  Hozzátették, hogy jelenleg több mint 1300 lakás áll építés alatt, ezen felül pedig további csaknem 4600 otthon fejlesztése tart az előkészítési szakaszban.

A Cordia három fejlesztés részeként az év végén több mint 300 otthonnal bővíti lakáskínálatát, amelyben ezáltal már több mint 800 lakás érhető el, így a társasághoz kötődik a teljes fővárosi újlakás-választék 12 százaléka, vagyis minden 8. új építésű otthon.

Ezek közül a Corvin Sétány közelében épül fel a 162 lakásból álló i6 Residence, a IX. kerületben található a 109 lakással rendelkező Millennium Residence, a Budai várnegyed, illetve a Tabán szomszédságában pedig a 44 lakásos Naphegy12 helyezkedik el.

A Cordia lakóingatlan-fejlesztő és -befektető vállalatcsoport jelen van Magyarország, Lengyelország és Románia újlakás-kínálati piacainak közép- és felső közép szegmensében, továbbá egy pilotprojekttel Spanyolországban is képviselteti magát. A Cordia a közelmúltban megvásárolta a brit Blackswan Property ingatlanfejlesztő társaságot, a varsói tőzsdén jegyzett Polnord SA lengyel lakóingatlanfejlesztő vállalatot, továbbá a már tőzsdén jegyzett, a német bérlakás- és városrehabilitációs piacon aktív ARGO Properties N.V. holland társaság 15,9 százalékának a tulajdonosa.

A 2020-as konszolidált adatok alapján a vállalatcsoport bevétele 68,3 milliárd forint volt a 2019-es 34,5 milliárd forint után, adózás előtti eredménye pedig 6,8 milliárd forintról 22,3 milliárd forintra emelkedett. A mérlegfőösszeg 181,6 milliárd forintról 299,2 milliárd forintra, a saját tőke 34 milliárd forintról 69,2 milliárd forintra nőtt.

Ingatlan.com

A zöldlakáshitel-kompatibilis fővárosi lakások átlagos négyzetméterára decemberben elérte az 1 millió forintot, az I. és II. kerületben 1,5-1,6 millió forintos, a XVIII. és a XX. kerületben viszont a 700 ezer forint alatti fajlagos árak jellemezték az érintett új lakásokat - közölte saját adatai alapján az Ingatlan.com deember közepén.

A zöld otthon programban 2,5 százalékos fix kamat mellett lehet maximum 70 millió forintos, legfeljebb 25 éves futamidejű lakáshitelt igényelni energiatakarékos, legalább BB besorolású, ezen belül négyzetméterenként legfeljebb évi 90 kilowattóra (kWh) energiaigényű vagy annál jobb kategóriába tartozó lakóingatlan vásárlására, építésére.

Az e kategóriába tartozó ingatlanokat a megyeszékhelyek közül Debrecenben 801 ezer, Győrben 680 ezer, Székesfehérváron 781 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták, míg Nyíregyházán, Pécsen és Szombathelyen a fajlagos ár nem érte el az 500 ezer forintot.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a friss adatok alapján valószínűsíthető, hogy 2022 a zöld otthonok és az új lakóingatlanok éve lesz. Arra számít, hogy a zöld hitelek első 200 milliárdos keretének kimerülése után a Magyar Nemzeti Bank a nemrég megkapott zöld mandátumának köszönhetően további kedvezményes hitellehetőséget biztosít a zöld otthonok vevői számára. Ez pedig az újlakás-kínálat és lakásépítések bővülését is jelentősen elősegítheti.

Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete

Horvát-magyar-lengyel együttműködésben kezdődött december elején az a 29 hónapos program, amelynek célja, hogy az épületenergetikai felújítások folyamatában érdekeltté tegye, ösztönözze és megfelelő képzéssel lássa el a társasházak üzemeltetőit, közös képviselőit és magukat a tulajdonosokat is - adta hírül a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) december közepén.

A hármas együttműködést a horvát Croatia Green Building Council koordinálja, a projekthez konzorciumi partnerként csatlakozott a magyar HuGBC és a lengyel PLGBC zöldépítési szervezet.

A RetrofitHUB elnevezésű program első lépéseként piaci helyzetelemzés készül, amely áttekinti a jelenleg futó energetikai korszerűsítési kezdeményezéseket, elemzi azok megvalósításának előnyeit és hátrányait. Az elemzés szolgáltat majd alapot a képzésekhez és olyan workshopokhoz, ahol a résztvevők esettanulmányokon dolgoznak energetikai felújításra szoruló épületek végfelhasználóival. A workshopok eredményei online platformon lesznek nyilvánosan elérhetőek, valamint írásos útmutató is készül.

A projektet a Német Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztérium programja, a Climate Initiative (EUKI) finanszírozza, amelynek célja, hogy elősegítse az Európai Unión belüli éghajlati együttműködést az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete 2009 óta működik, a zöldépítés témakörében szakmai ismeretterjesztő és társadalmi szintű kommunikációt is folytat, emellett szoros kapcsolatban áll felsőoktatási intézményekkel az új technológiák megismertetése érdekében. A HuGBC tagszervezete a nemzetközi World Green Building Council-nak, így nemzetközi tapasztalatokra is támaszkodik, stratégiai elveket, módszertant és gyakorlatokat hoz Magyarországra.

Forrás: MTI

Fotók: Pixabay.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©