Több mint hétszáz kilowattal nőtt a hazai napenergia szektor teljesítménye júniusban

2015. június 24.

Júniusban két átadott beruházás is növelte a hazai napenergia szektor összteljesítményét. Összeszedtük, mit kell róluk tudni.

Jászágó

Ötszáz kilowatt beépített teljesítményű naperőművet épített több mint 185 millió forintos beruházással a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászágón a Newergies Kft. a tizenkétezer négyzetméteren megvalósuló beruházás költségének 80 százalékát hitelből, 20 százalékát önerőből biztosította a cég, uniós támogatás nélkül. A jászágói naperőmű 2000 polikristályos napelemből áll, évi 550-580 ezer kilowattórás termelését az áramszolgáltatói hálózatba értékesítik.

Az erőmű-beruházás tíz éven belül térül meg, köszönhetően az inflációkövető átvételi árnak, tervezett élettartama 35 év. A cég 2013-ban közel 70 millió forintból 50 százalékos Leader pályázati támogatással épített egy mára már 110 kilowatt beépített teljesítményű bemutató telepet Jászágón, amely két napkövető és egy fix beépítésű napelemes rendszerből áll, illetve egy újabb 500 kilowatt teljesítményű rendszert is építenek a településen még az idén. A beruházó tervezi egy, a most átadottnál tízszer nagyobb, 5 megawattos erőmű létrehozását is, ennek a helyszínét még keresik. 

Nyíregyháza

Teljes egészében európai uniós támogatásból, csaknem 189 millió forintos ráfordítással napelemeket szerelnek fel a Szabolcs Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház nyíregyházi telephelyének épületeire. A Környezet és Energia Operatív Programból támogatott pályázat keretében 887 mapelemet telepítenek. A szülészeti tömb tetejére 708, a kazánházra 91, az új szakrendelő épületére pedig 88 napelemet helyeznek ki. Az összesen 235 kilowatt teljesítményre képes napelemek évente összesen 238 ezer 420 kilowattóra villamos energiát termelnek meg. A napelemek telepítése várhatóan év végére fejeződik be a nyíregyházi kórházban.

Fotó: Greenfo.hu

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©