Látványos videóval mutatják be a legújabb vasútfejlesztést

December 17-én adták át a Békéscsaba és Gyomaendrőd között korszerűsített vasúti pályát. A NIF pazar videóval mutatta be a fejlesztést.

2014. december 19.

Átadták a korszerűsített vasúti pályát Gyomaendrőd és Békéscsaba között. A felújítás a Budapest-Lőkösháza vasútfejlesztési programban valósult meg, 38,9 milliárd forintból. A beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. videón is megmutatta a részleteket.

A Gyomaendrőd-Békéscsaba szakaszon két új vasúti vágány épült. Az állomásokon több mint száz P+R és 76 B+R parkoló alakítottak ki, kerékpáros és gyalogos átjárókat létesítettek. Felújították az állomásépületeket Csárdaszálláson és Mezőberényben, Muronyban új állomást építettek. A pályaszakasz 836 munkanap alatt készült el, ahol több mint ezer ember dolgozott, a kivitelező BÉKÉS-2012 Konzorcium (Swietelsky Vasúttechnika Kft., Közgép Zrt., Strabag Általános Építő Kft.) volt. A költségek 85 százalékát EU támogatásból finanszírozták, amit 15 százalék hazai forrással egészítettek ki. 

A Gyomaendrőd-Békéscsaba szakasz két transzeurópai közlekedési folyosó része, Nyugat-Európát köti össze Európa dél-keleti régióival, a német, a román, a bolgár és a görög tengeri kikötők között. A vonalon ezért új irányítórendszer épült ki, az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer (ETCS). Ezlehetővé teszi majd, hogy a pályán a vonatok ne csak 120, hanem 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedjenek. 

FLIRT motorvonat a muronyi vasútállomáson, ahol felavatták a Gyomaendrőd és Békéscsaba közötti korszerűsített vasúti pályát 2014. december 17-én (MTI) 

A vasútfejlesztés nem áll meg határon, a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban folytatódik Romániában és Aradig kiépül a korszerű pálya, amelyen óránként 160 kilométer sebességgel közlekedhetnek a vonatok.

A lengyelek is száguldanak

Lengyelországban december 15-én üzembe helyezték üzembe az első nagysebességű vonatot, a Pendolinót. A vonat Krakkóból Varsóba 2 óra 32 perc alatt tette meg a mintegy 300 kilométeres távolságot, félórával rövidebb idő alatt, mint az ezen a szakaszon hagyományosan közlekedő expressz vonatok. Autóbusszal az út 4 óra 55 percig, gépkocsival 4 óra 16 percig, repülőgéppel 2 óra 55 percig (a repülési idő 55 perc) tart. A Pendolino Varsó és a tengermelléki hármas város, Gdansk-Gdynia-Sopot, illetve Krakkó, Katowice és Wroclaw között fog közlekedni. 

A videó látványos infografikával mutatja be a hazai fejlesztés legfontosabb adatait:

Fotó: MTI, Rosta Tibor

Vdeió: NIF Zrt.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©