Jól halad a Várkert Bazár felújítása

A rekonstrukció első üteme az előzetes tervek szerint március végére készül el. A 8,9 milliárdost felújítást teljes egészében uniós forrásból finanszírozzák.

2013. november 15.

A terveknek megfelelően halad a Várkert Bazár megújulása, a rekonstrukció első üteme március végére befejeződhet. A 8,9 milliárdost felújítást teljes egészében uniós forrásból finanszírozzák.

A kormány reményei szerint az épületet az előzetes terveknek megfelelően, 2014 áprilisában át tudják adni a közönségnek. Az épület homlokzati rekonstrukciója és a restaurátori munkák szinte teljesen elkészültek, az épületegyüttes két végét lezáró palotaépületek homlokzatfestési munkálataival együtt, az állványokat lebontották, ezek a részek kívülről már bárki számára láthatók.

A két palotaépület tetőszerkezete is elkészült, most a tetők lemezfedése és a homlokzati bádogozási munkák zajlanak. A belső vakolás lezárása után megkezdődtek a festési munkálatok és folytatódnak a szerkezeti kőműves munkák, amelyeket hidegburkolás és a terrazzo burkolatok elkészítése követ. November közepére befejeződik az újonnan kialakított liftaknák szerkezetépítése is.

várkert bazár 01

 Tartják a tempót - Daruk a Várkert Bazár felújításán 2013. november 8-án (MTI)

A színek véglegesítése és a minták elfogadása után megkezdődött a majolikamázas kerámiák utángyártása is, a homlokzati műemlékelemek restaurálását, a bazársor vakolatának helyreállítási munkáit az épülethez felépített állványsorról végzik. Eközben a déli bazársor és rámpa mögött zajlanak a mélygarázs és a multifunkcionális rendezvénytér szerkezetépítési munkálatai.

Befejeződött az egykori Ybl-átjáró régészeti feltárása, amely az Öntőház-udvar és a neoreneszánsz kert összekötésére szolgál majd, ezzel párhuzamosan pedig megkezdték a keleti felvezető útra tervezett mozgólépcső szerkezetépítését. A reneszánsz kert kialakítása nem képezi az első ütem részét, így az áprilisi átadóra még nem, de nyárra remélhetőleg az is teljes egészében elkészül.

Forrás: MTIA képek forrása: MTI, Fotó: Máthé Zoltán

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©