Birtokba vették a megújult főteret az egriek

A belvárosi rehabilitációs programban 2,15 milliárd forintból több közterüet is megújult a városban. A Dobó tér új szükőkutat kapott. Mutatjuk videón.

2014. szeptember 29.

Szeptember 27-én, szombaton vehették birtokba az egriek a megújult Dobó teret, másnap Gárdonyi Géza szobrát is felavatták a Dobó tér szomszédságában kialakított Gárdonyi téren.

A belvárosi rehabilitációs programban, 2,15 milliárd forintos beruházás után megújult a Dobó tér, a kis Dobó tér, a Dobó utca, valamint a Jókai út, a Bajcsy-Zsilinszky utca és a Zalár utca egy-egy szakasza, s létrejött a Végvári Vitézek tere, az Eszperantó sétány menti közösségi tér. 

A cél az volt, hogy az Eger főterének számító Dobó tér dísztéri, illetve rendezvénytéri funkciójának jobban megfelelő, több burkolt felületet, több fát és igényes korszerű anyagokat alkalmazó, a történeti hagyományokhoz jobban illeszkedő, mégis modern teret alakítsanak ki.
 
A munka során mintegy 24 ezer négyzetméternyi felületet burkoltak le természetes kövekkel. Az érintett szakaszokon a közművek cseréjét és kibővítését is elvégezték, emellett új térvilágítást, szökőkutakat és csobogókat építettek. A Dobó tér felújítása után a régi, egybefüggő vízszintes zöldfelületek helyett függőleges zöldfelületeket alakítottak ki. 

A felújított Dobó tér Egerben 2014. szeptember 28-án (MTI)

A téren lévő parkolót megszüntették, helyette ligetesített dísztér készült, mely a Dobó tér nagyszabású rendezvényei alkalmával kiegészítő térként hasznosítható.nA tér névadójának, Dobó István szobra is megújult. A Végvári vitézek lovasszobrait február elején szállították el a térről, hogy a restaurátorok a szobrokat kvarchomokkal megtisztítsák, kijavítsák a hibákat, majd ezután patinásítsák. A szobrok a munka utolsó fázisaiban kerültek vissza a terekre. A Dobó István szobor a régi helyére, a Végvári vitézek lovas szobrai pedig a jelenlegi Szúnyog közben kerülnek elhelyezésre. A tér ezzel új nevet is kap, a  Végvári vitézek tereként született ujjá.

Az építkezésről:

Az egész program:

Forrás: MTI

Fotó: MTI, Komka Péter, Videó: Kónya Dániel

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©