Átadták a Gombát

2014. május 13.

A budapesti, Móricz Zsigmond körtéri Gomba épülete mostantól teljesen átjárható, július végétől pedig a három körcikkből kettő kulturális és vendéglátó helyiségként, egy pedig jegypénztárként működik majd.
 
A műemléki védettséget élvező, az utóbbi időben jelentősen leromlott állapotú Gomba épülete megújult formájával valódi közösségi térként kapcsolódhat vissza a XI. kerület életébe.
 
Az épület megújítása korábban nem tartozott a kulturális városközpont kialakításáról szóló projektben, de végül sikerült azt kiterjeszteni és a csaknem 400 millió forintos beruházás felét az önkormányzat, a másik felét az Európai Unió finanszírozta.
 
A felújított Gomba épülete Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren 2014. május 13-án.
 
A fejlesztési programban a kerület hagyományainak és kulturális értékeinek megőrzését további négy projekt szolgálja: a Gárdonyi szobor körüli köztér átalakítása, a Bercsényi utca 7. szám alatti házban kulturális-kereskedelmi helyiség kialakítása, a Bartók Béla úti B29 Galéria közösségi célú átalakítása, valamint a B32 Galéria terület- és funkcióbővítő rekonstrukciója.
 
Az épület megújításakor az épület tervezőjének, Schall Józsefnek az eredeti terveit vették alapul. Az eredeti épületkontúrokon keret nélküli, alaprajzilag íves hőszigetelő üvegezést és íves finombeton paneleket helyeztek el, az udvart pedig az átjárhatóság miatt szabadon hagyták, és a közepén felújították a csobogót, valamint a zöldfelületeket. Eredeti, 1942-es anyagi valóságukban az épület oszlopai maradtak meg, amelyeket javítottak és tisztítottak.
 
Forrás:MTI
 
A kép forrása az MTI Fotó: Beliczay László

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©