Városi szélturbinát állítottak üzembe Párizsban

2015. június 12.

Párizs városképét a jól ismert látványosságok mellett március közepétől egy valódi szélturbina is gazdagítja, méghozzá a metropolisz egyik legforgalmassabb csomópontján, az impozáns Concorde téren.

A kifejezetten városi környezetre szabott szélerőműnek szerencsére nincsenek ormótlan lapátjai, így nem lóg bele az obeliszk látképébe, és nem darálja be az arra tévedő gyanútlan verebeket sem – sőt, talán még fészkelőhelyet is kínál nekik. Merthogy az első látásra leginkább street art installációnak tűnő szerkezet a megszólalásig hasonlít egy fára, azzal a különbséggel, hogy fölfelé lógnak a levelei, és ha feltámad a szél, forognak is.

A megújuló energia hívei régóta küzdenek azzal a mindeddig feloldatlan ellentmondással, hogy éppen azok a zöld technológiák rondítanak bele legjobban a tájképbe, amelyeket környezetünk megóvására találtunk ki. Na ennek szeretne véget vetni a francia NewWind cég, amely ezekkel a furcsa, de a hagymonyos szélturbináknál némileg ügyesebben a tájba simuló minierőművekkel telepítené be Párizst és környékét. Remek A szélfogó teljesítménye nem valami sok (mindössze 3,1 kilowatt), ha egy egész parkot ültetnek vele tele, annak viszont már mérhető hatása lehet egy-egy kerület energiaforgalmára.
 
A NewWind turbinafája 11 méter magas és 8 méter széles, úgyhogy méreténél fogva akár platánnak is elmenne, igaz, csupán 72 levele van. Ezek az Aeroleaf névre keresztelt kis levélturbinák speciális, rendkívül ellenálló műanyagból készültek, és párhuzamos kapcsolással vannak összekötve (aki szívott már kiégett karácsonyfaizzóval szenteste, tudja, miért fontos ez.) Míg a hagyományos szélmalmok lapátjai csak erős szélben hajlandók megmoccanni, ezek a levelek már 7 km/h-ás szellőben is pörögnek, sőt kibírják a 200 kilometeres vihart is.

A francia főváros azt tervezi, hogy idén szeptemberig negyven turbinafát állít üzembe városszerte, hogy tesztelje, mennyire életképes a tájképbarát megújuló energia. Addig is, hogy a nagyközönség megkezdhesse vele a barátkozást, egyet már ki is ültettek a Concorde térre. A szélforgót termő fa május közepéig lesz látható.

Forrás: Futurita.blog.hu

Fotó: Iflscience.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©