Több mint 17 milliárdos uniós forrás az építésügyi informatika fejlesztésére

Jelentős összegű támogatást nyert a Lechner Tudásközpont, amellyel az e-közigazgatás építési-beruházási folyamatait fejlesztenék. Mutatjuk a részleteket.

2017. február 01.

Csaknem 17,5 milliárd forintos támogatást kapott informatikai fejlesztésekre a Lechner Tudásközpont. A programok megvalósításával az e-közigazgatás néhány éven belül kiterjedhet az építési-beruházási folyamatokra is.

Az e-építés program 7,762 milliárd, a 3D alapú adatinfrastruktúra-projekt 9,75 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Unió Európai Szociális Alapjától, illetve magyar költségvetési forrásból. A két projekt az építésügyi és térségi tervezési folyamatokat elektronizálja, valamint olyan informatikai rendszereket hoznak létre, amelyek az előkészítésétől a kivitelezés lezárásáig lefedik az építési folyamatokat.

Egyablakos rendszer

Az e-építés projektben megvalósul a hatósági eljárások elektronizálása az Országos Építésügyi Nyilvántartás továbbfejlesztésével, a 3D alapú adatinfrastruktúra-projektben pedig egyablakos elektronikus felület jön létre: a kérelmezők ezen keresztül érhetik el a közműszolgáltatókat, ami által egyszerűsödik a közműegyeztetés.

A projekt másik eredménye a területi és települési tervezést támogató rendszer, amely az építési lehetőségeket meghatározó területi és települési tervezési szabályokat, építési előírásokat, helyi védettségeket tartalmazza majd.

A projekteknek köszönhetően néhány éven belül csökkennek az ügyfelek adminisztrációs terhei, gyorsabbá és hatékonyabbá válik az ügyintézés, rövidülnek és olcsóbbá válnak az építésügyi hatósági eljárások. A fejlesztések a magyar gazdaság versenyképességét is javítják.

A szervezet bemutatkozó videója

Lechner Tudásközpont

A Lechner Tudásközpont a 2013-as alapítása óta a Miniszterelnökség felügyelete alatt támogatja a kormány építészet- és építésügyi munkáját, és egyéb szakinformatikai feladatokat is ellát. A tevékenysége az építészet és építésügy területén túl kiterjed az országos szintű, illetve térségi területrendezési és integrált tervezési feladatokra is.

A Tudásközpont azonban nemcsak a minisztérium számára nyújt szakinformatikai, építésügyi és építészeti, valamint térségi tervezési, területfejlesztési és dokumentumkezelési elképzeléseik megvalósítására. Ehhez rendelkezésre áll a technikai kapacitás, valamint dokumentum- és információs bázis.

A szervezet székhelye Budapesten a volt Lágymányosi Dohánygyár épületegyüttesében, a hosszan elnyúló egykori dohányraktár terében található, a XI. kerület Budafoki út 59-ben. Az ipari szecesszió egyik jellegzetes épületkomplexuma kerületi védelem alatt áll.

Forrás: MTI, Lechner Tudásközpont

Fotó: Thinkstockphotos.com, Videó: Lechner Tudásközpont

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©