Mesterséges intelligencia a Huawei napenergia fejlesztéseiben

A rendszer a várható időjáráshoz és a felhasználási szokásokhoz igazítja az energiatermelést, így 95%-ra növelheti a zöldenergia-fogyasztás arányát.

2021. október 12.

Napelemes rendszerek között  egyedülálló termékportfóliót  és technológiai megoldásokat mutatott be Münchenben a Huawei az Intersolar 2021 konferencián. 

Jövőálló, intelligens napelemes rendszer

A Huawei napelemes rendszereihez számtalan terméket kínál. Ilyen többek között a Smart PV Controller, Smart Transformer, Smart-array Controller, valamint a FusionSolar PV Plant Management System online monitoring platform. Ezen megoldások előnye a magas hozam, az alacsony üzemeltetési költségek, a biztonságos és megbízható működés olyan kulcsfontosságú technológiákkal és funkciókkal kiegészítve, mint a Smart IV görbe diagnosztika és a Smart String-Level Disconnector, amely string szintű leválasztást valósít meg DC oldalon, elkerülve ezzel a rövidzárlatot, ami bizonyos esetekben tüzet okozhat.

A 210 mm-es nagyáramú napelemek alkalmazásával a string áramerőssége elérheti a 20 A-t, és a hagyományos inverterek általában egyenáramú áramkorlátozással rendelkeznek. A Huawei Smart PV inverter (pl. SUN2000-215KTL-H3) támogatja a maximális MPPT áramot, amely 100 A, és akár 5 string is csatlakoztatható rá. Ez hatékonyan megoldhatja az egyenáram korlátozásának problémáját.

Ezenkívül a Huawei bemutatta a minden felhasználási lehetőségben alkalmazható Smart String energiatároló megoldását. A hagyományos akkumulátoros rendszerekben a különböző modulok eltéréseket okoznak, ami az akkumulátor kapacitásának csökkenését, gyors gyengülését, bonyolult működtetést eredményez magas kockázat mellett. A Huawei lítium-vasfoszfát akkumulátoraival kiváltja a lítium akkumulátorok inkonzisztenciáját, ami által 20 százalékkal csökken az energiatárolás fajlagos költsége (LCOS-t).

Zöld lakossági áram 2.0: Új élet egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású otthonban

A továbbfejlesztett Green Residential Power 2.0 megoldás innovatív, „1+3+X” szerkezetű. Az intelligens energiavezérlő magjában három kulcskomponens található: az optimalizáló, az intelligens energiatároló és a Green Power Cloud az intelligens energia ökoszisztéma felépítéséhez. A Green Residential Power 2.0 megoldás, amely az intelligens energiatermelésre, tárolásra és intelligens energiafogyasztásra összpontosít, több aktív biztonsági funkcióval rendelkezik, csökkentheti az otthoni energiaszámlát, és lehetővé teszi a lakástulajdonosok számára, hogy új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású életet kezdjenek.

Az optimalizálók beépítésével az energiatermelés akár 30%-kal is nőhet. Az intelligens ESS és a Green Power Cloud kombinációjával a rendszer 95% fölé növelheti a zöld energia önfelhasználási arányát, minimalizálva a hálózattól való függőséget és csökkentve a villanyszámlát.

A Huawei az intelligens energiafogyasztás terén is innovál: bemutatta PV, Storage & Consumption AI Synergy szolgáltatását. Az időjárás és a felhasználó villamosenergia-fogyasztási szokásainak adataiból származó ismeretek alapján az AI pontosan meg

tudja jósolni a jövőbeli villamosenergia-termelést és a háztartások villamosenergia-fogyasztását. Ennek megfelelően három különböző módon tudja optimalizálni az energiatároló töltését, vagy áram felvételét: napos, felhős/esős nap, okosotthon-mód. Ilyen technológiával minden körülmények között maximalizálható a zöld áram felhasználása és hatékonyan javítható a saját fogyasztású zöld villamos energia aránya Összehasonlítva a 60%-os hatásfokú tiszta napelemes megoldással és a 85%-os energiatárolós megoldással, a Green Residential Power 2.0 és a PV, Storage & Consumption AI Synergy funkció együttesen 95%-ra növelheti a zöldenergia-fogyasztás arányát.

Zöld C&I Power 1.0: Minden iparág hasznosítsa a zöld energiát

A Huawei idén mutatta be új C&I megoldását, amely több különböző felhasználási forgatókönyvhöz is alkalmas: kizárólag napelem, kizárólag tárolás, napelem+tárolás+töltés, illetve hálózaton kívüli. Az optimalizálók és a smart string energiatároló rendszer alkalmazásával a megoldás akár 30%-kal is javíthatja az energiahozamot, az energiatárolási teljesítményt pedig akár 15%-kal. A Huawei inverterek támogatják az intelligens AFCI ívvédelmet és fél másodpercen belül automatikusan leállnak, ezzel biztosítva a rendszerek aktív biztonságát.

Hálózaton kívüli (üzemanyag-eltávolító) átfogó tápegység-megoldások: zöld és inkluzív tápegység az energiaszakadék áthidalásához

Jelenleg világszerte közel 900-millió embernek nincs hozzáférése áramhoz, vagy olyan helyeken élnek, ahol instabil az energiaellátás. A dízelgenerátorok rendkívül szennyezőek, költségesek, nehezen karbantarthatóak és zajosak, mindez súlyos következményekkel jár a lakosok életére és korlátozza a helyi gazdaság fejlődését is. A Huawei olyan, hálózaton kívüli (üzemanyagot eltávolító) átfogó tápegység-megoldások teljes sorozatát mutatta be, az iPowerCube-ot, ami az M/S/P teljes sorozatát tartalmazza, és felhasználható ipari termelésre és lakossági felhasználásra is. Az iPowerCube több mint 60%-kal képes csökkenteni az energiatermelés költségeit, népszerűsítheti a zöld fejlődést, áthidalhatja az energiaszakadékot és segíthet egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom kiépítésében.

Mindenre kiterjedő digitális menedzsment: a MI intelligens felhasználása

Az Energy Cloud előnyeinek köszönhetően az ügyfelek hozzáférhetnek a minden körülmények között használható napelemes erőművekhez. A „minden forgatókönyvre kiterjedő” elven alapuló menedzsment koncepcióját követve a Huawei lehetővé teszi a modulszintű felügyeletet a napelem oldalán, miközben csomagszintű 3D vizuális kezelést kínál a tárolási oldalon. Ugyanakkor a nagy adatelemzés és az MI intelligens felhasználásának (például a Smart IV diagnosztika, az SDS intelligens egyenáramú áramfejlesztő rendszer és a PV, Storage&Consumption AI Synergy) kombinációja lehetővé teszi az energiatárolóval ellátott erőművek automatikus működését.

A Huawei Technologies Hungary közleménye alapján

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©