Intelligens építőipari megoldások a Doosan-tól

Egy lépéssel közelebb az automatizált munkaterülethez: intelligens építőipari megoldással állt elő a Doosan.

2020. június 25.

A Doosan még 2019-ben mutatta be vezető nélküli, automatizált irányítási rendszerét Concept-X néven, az XiteCloud mostani bemutatása pedig az első lépést jelentheti a rendszer kereskedelmi bevezetése felé.

Az XiteCloud többek közt azzal maximalizálja a termelékenységet, hogy háromdimenziós, drónos építőipari felméréseket és földmunkákra vonatkozó kalkulációkat ötvöz egy felhőalapú felülettel, így ez a fázis legfeljebb két napot vesz igénybe. A Dél-koreai bevezetést követően a Doosan Infracore céljai közt szerepel, hogy a közeljövőben a nemzetközi piacokon – többek közt Európában is – útjára bocsátja az XiteCloud-ot.

A Doosan reményei szerint az XiteCloud bemutatása lehetővé teszi majd a vállalat számára, hogy az építőipari munkaterületek felügyeletével bővítse portfólióját, amely jól kiegészítené az építőgépek gyártásával és forgalmazásával kapcsolatos tevékenységeket.

Az XiteCloud használatával az építési vállalkozók többféle feladatot – ide tartoznak a geodéziai felmérések, a domborzat elemzése, az eszközök üzemeltetése és a kivitelezés felügyelete – bonyolíthat egyetlen felületen keresztül, ezzel pedig mérsékelhetők az építési munkafolyamatok költségei, idő takarítható meg, és növelhető a munkák pontossága, ami jó hatással van a termelékenységre.

A technológia képes háromdimenziós modellbe digitalizálni a földmunkákkal kapcsolatos, helyszínről származó információkat, de akár kőzetképződmények elemzésére is kitűnően megfelel. Köszönhetően a felhőalapú technológiának, az XiteCloud megkönnyíti az érintettek – például a vállalkozók és a megrendelők – közti együttműködést, és lehetővé teszi, hogy közösen kövessék nyomon az adott projekt előrehaladását.

Hála a fejlett, drónos felméréseknek, az XiteCloud még kedvezőtlen talajviszonyok, például meredek rézsűk és sziklás terep esetén is képes pontosan kiszámítani a földmunkák mennyiségét. A munkaterületről származó nagy mennyiségű adat gyors és pontos feldolgozása révén az XiteCloud két napon belül elvégezheti a kivitelezést megelőző felméréseket és a földmunkákkal kapcsolatos kalkulációkat, melyek hagyományos módszerekkel akár két hetet is igénybe vehetnek.

Egy városfejlesztési projekt esetében például az XiteCloud képes volt elemezni a munkák megkezdése után feltárt, előzőleg ismeretlen kőzeteket és a hozzájuk tartozó munkák mennyiségét, ezzel elősegítette a projekt átfutási idejének módosítására vonatkozó megállapodást a vállalkozó és a megrendelő között. Sőt, a grafikusan megjelenített háromdimenziós adatok felhasználásával az érintett felek nemcsak a határidővel, de a többletköltségek mértékével kapcsolatban is könnyen dűlőre jutottak.

„A Concept-X átfogó megoldás, amely lefedi a teljes kivitelezési folyamatot a drónos felmérésektől a domborzati adatok automatikus elemzésén és a munkák tervezésén át a vezetőnélküli építőgépek irányításáig. Mielőtt sor kerülne a Concept-X teljeskörű kereskedelmi bevezetésére, fokozatosan fogjuk piacra dobni az egyes részmegoldásokat, és az XiteCloud bemutatása jelenti a legelső lépést ezen az úton” – fogalmazott a Doosan illetékes vezetője.

Doosan sajtóközlemény, 2020.06.19.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A Doosan 2021. decemberben nem kevesebb mint 10 új gumikerekes és lánctalpas kotró modellt mutatott be, ezzel teljessé téve a cég DX-7 típuscsaládját, mely összesen 17 lánctalpas és gumikerekes, Stage V. motorral felszerelt kotrót ölel fel.  A modellek üzemi tömege 5 és 100 tonna közt alakul.

Az ÉVOSZ idén is elkészítette „Az építési ágazat 2022. évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához”  című szakmai anyagát. Cikkünkben a 10 fejezetből álló dokumentum első két fejezetét idézzük.

Itthon 2021. júniusban közzétették a „Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiája” c. dokumentumot,  amelynek célja, hogy ösztönözze a hidrogéngazdaság kiépítését és biztosítsa Magyarország aktív szerepét az európai hidrogéntechnológia bevezetésében.  Hazai és nemzetközi körkép.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©