Huawei napenergia óriásberuházás Szaúd-Arábiában

A beruházás, amely egy egész várost lát el napenergiával, 2023-ban készülhet el.

2021. november 19.

A világ eddigi legnagyobb, 1300 megawattórás, szigetüzemű akkumulátoros energiatárolójának szállításáról írt alá megállapodást a Huawei Technologies a kínai SEPCOIII naperőmű üzemeltető és kivitelező vállalattal a Dubaiban megrendezett Global Digital Power Summit 2021 rendezvényen. A tervezett beruházás a Vörös-tenger partján a szaúd-arábiai ACWA Power fejlesztésében valósul meg, és egy 400 megawattos naperőmű is társul hozzá.  A projekt az egyik kulcseleme a Saudi Vision 2030 elnevezésű kezdeményezésnek, melynek célja, hogy csökkentse Szaúd-Arábia olajfüggőségét, diverzifikálja az ország gazdaságát, és fejlessze az olyan közszolgáltatásokat, mint az egészségügy, az oktatás vagy a közcélú infrastruktúra.

A Vörös-tenger partján található projekt a Saudi Vision 2030 kezdeményezés egyik kulcsfontosságú eleme. A projekt magában foglalja egy új, teljesen megújuló energiára támaszkodó okosváros, Neom felépítését a Vörös-tenger partján, Szaúd-Arábia északnyugati részén.

A Vörös-tenger projekt fenntartható közüzemi infrastruktúrájának tervezésére, kiépítésére és működtetésére a szaúdi ACWA Power által vezetett konzorcium nyert szerződést, melynek fővállalkozója a kínai SEPCOIII vállalat. A most létrejött megállapodás szerint SEPCOIII és a Huawei Technologies közösen dolgoznak azon, hogy segítsék Szaúd-Arábiát a tiszta energia és zöldgazdasági központjának létrehozásában. A Huawei biztosítja zászlóshajó FusionSolar Smart PV+ megoldását a Vörös-tenger projekt számára, beleértve az 1300 MWh-s akkumulátoros energiatároló rendszert (BESS), az energiaátalakító rendszert (PCS), valamint a kommunikációs és irányítási rendszert, a megoldástervezés, az elektromos hálózat szimulációja és a kapcsolódó tervezési tanácsadás mellett. Ez a legnagyobb energiatárolási (BESS) vállalkozás azóta, hogy a Huawei 2021 júniusában elindította Smart String Energy Storage megoldását a közüzemi méretű naperőművek számára.

A Vörös-tenger projekt a világ legambíziózusabb regeneratív turisztikai projektje, mely a várakozások szerint egymillió látogatót fogad majd évente. A Vörös-tengertől nyugatra fekvő Tabuk tartomány délnyugati partvidékére épített projekt tervezett mérete 28 000 km². A nap- és szélenergia időszakos és ingadozó jellege elengedhetetlenné teszi az energiatárolást a megújuló energiás projektek biztonságos és stabil működéséhez. A projekt áttörést jelent Szaúd-Arábia új gazdasági növekedési lehetőségeinek keresésében is, mivel az ország sokat foglalkozik egyre jobban kimerülő olajkészleteivel, és egy új életstílus kezdetét is jelenti Szaúd-Arábia környezetvédelmi kötelezettségvállalásai alapján.

„Ez a világ legnagyobb energiatárolási projektje, és egyben a világ legnagyobb szigetüzemben működő energiatárolási projektje, amely úttörő szerepet tölt be a napelemes és BESS-alapú energiarendszerek biztonságos és stabil működésében” – mondta Chen Guoguan. A Huawei Digital Power vezérigazgatója és a Huawei Smart PV elnöke szerint a projekt emellett bevezeti a hálózati áregyenlőség korszakát, ahol az energiatermelés sokkal alacsonyabb költséggel jár, mint a hagyományos energiatermelő rendszerek esetében. Szerinte az energiatárolás segít megoldani a távoli területeket érintő áramellátási problémákat, és áthidalja a világ minden táján fennálló energiahiányt. A megoldás ellenáll a szélsőséges környezeti hatásoknak, például magas hőmérsékletnek, magas páratartalomnak és magas sótartalomnak, melyek mind előfordulnak a Vörös-tenger partja mentén, és más távoli területeken is alkalmazható, ahol az elektromos hálózatokhoz való hozzáférés gyenge vagy egyáltalán nincs.

Az egész világ azon dolgozik, hogy a tiszta energia legyen az elsődleges, vagy akár az egyetlen elérhető energiaforrás. Kínában például 2020 végén Csinghaj tartományban épült meg a világ első teljesen tiszta energiájú ultranagyfeszültségű (UHV) erőátviteli projektje, amely az akár 1563 km-re lévő területekre is tiszta energiát tud szállítani.

Huawei sajtóközlemény, fotó: Huawei napelemek, illusztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©