Az XCMG önvezető járművei

A világ negyedik legnagyobb építőgép gyártója, a kínai XCMG  nemrég jelentette be, hogy sikerrel tesztelte új önvezető aszfalthengereit. 

2020. július 03.

Az önvezető géphez szükséges technológia kifejlesztésén közösen dolgozott az XCMG, a Sichuan Railway Investment Group és a Csinghua Egyetem.

Az XCMG tájékoztatása szerint az új önvezető úthengertípus sikerrel állt helyt a május végén lezajlott próbákon a Pancsihua és Tali városait összekötő gyorsforgalmi út – másik nevén a Panda autópálya – építése során. Emellett a Hszinhua hírügynökség arról is beszámolt, hogy a projekten vezető nélküli finisereket is felhasználtak.

Ami a működési elvet illeti, az utasításokat egy távoli felügyeleti adatközpont küldi az önvezető gépek fedélzeti irányítórendszerének. Az XCMG közölte: a hengerek pontossága munka közben 2-3 centiméter, és „olyan valós idejű felügyeleti rendszerrel vannak felszerelve, amely képes figyelmeztető hangjelzéseket adni, veszély esetén leállítani a gépet, automatikusan megközelíteni és elhagyni a munkaterületet, vagy épp akadályokat kikerülni.”

Az autonóm útépítési technológiák kidolgozását célzó megállapodás még 2018-ban jött létre az XCMG, a Sichuan csoport és az egyetem között, az együttműködés középpontjában pedig az intelligens közlekedésfejlesztési stratégiák és az 5G-alapú kommunikáció fejlesztése áll.

„A hidak és alagutak a Panda autópálya több mint 81 százalékát teszik ki, ezzel egyike Kína legfontosabb okos infrastruktúraépítési projektjeinek. Az önvezető úthenger kifejlesztésére irányuló társulás során az elsődleges célkitűzések közé tartozott a biztonság fokozása és az út minőségének javítása a hatékony építőipari technológiák révén, de hasonlóan fontos volt a költségek csökkentése is. Sikerünk e téren igen kedvező jel a technológia iparági elterjedése szempontjából, és kétségkívül új lendületet ad majd az intelligens közlekedési infrastruktúrák fejlesztésének” – nyilatkozta Cuj Csiseng, az XCMG Road Machinery vezérigazgatója.

XCMG Road Machinery sajtóközlemény, 2020.06.30.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©