Áttörés a betonnyomtatás terén

2020. november 23.

A helyszínen nyomtatott háromszintes társasház nemcsak Németországban, de világviszonylatban is típusa első képviselőjének számít, ezzel újabb fontos mérföldkövet jelent az építőipari 3D nyomtatás elterjedése felé vezető úton. A COBOD építőipari 3D printerjeit Németországban forgalmazó PERI sajtótájékoztató keretében mutatta be a Wallenhausenben folyó projektet 2020. november 17-én.

A kivitelezés mindössze két hónappal azután vette kezdetét, hogy a PERI bemutatta az ország első 3D nyomtatott épületét. Sőt, a COBOD Kamp C nevű belga ügyfele mindössze néhány hónappal korábban valósította meg az első olyan kétszintes épületet Európában, amely a technológia használatával épült. A belgiumi ház 3D nyomtatásáról készült videó szédületes sebességgel kezdett terjedni, és mára több mint 400.000 megtekintésnél jár, jól jelezve a technológia iránti növekvő érdeklődést.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy láthatjuk az általunk értékesített számos 3D építőipari printer gyümölcsét. Bár a koronavírus késleltette a projekteket, mára kézzelfoghatóvá váltak az első eredmények. A legújabb németországi beruházás azért is számít jelentős mérföldkőnek, mert az épület kereskedelmi jellege bizonyítja, hogy az építőipari 3D nyomtatás technológiája háromemeletes épületek, társasházak esetén is versenyképes. Ezzel teljesen új piacok is megnyílnak az általunk forgalmazott eszközök előtt.” – fogalmazott Henrik Lund-Nielsen, a COBOD alapító-vezérigazgatója.

A PERI korábban a hagyományos betonozáshoz szükséges zsaluzatok egyik legfőbb beszállítójaként vált ismertté világszerte. Belépésük az automatizált 3D nyomtatás piacára már csak azért is figyelemreméltó, mert jól jelzi: az ágazat szereplői egyre inkább felismerik, hogy az építőiparban is az automatizálásé és a digitalizációé (többek közt a 3D nyomtatóké) a jövő.

Mint Thomas Imbacher, a PERI GmbH innovációért és marketingért felelős igazgatója kifejtette: „Igen bizakodóak vagyunk azt illetően, hogy az építőipari 3D nyomtatás jelentősége bizonyos piaci szegmensekben egyre nőni fog a következő években. Első épületünk helyszíni nyomtatása megerősíti, hogy a technológia nagyobb lakóházak kivitelezésére is alkalmas, és egyre újabb távlatok nyílnak a 3D nyomtatás alkalmazhatósága terén.”

A PERI az épület nyomtatását a COBOD BOD2 printer segítségével végzi, amely moduláris kialakítású, azaz bármilyen irányban bővíthető 2,5 méteres modulok hozzáadásával. Az új lakóházhoz a PERI egy 12,5 x 20 x 7,5 méteres (szélesség x hosszúság x magasság) BOD2 nyomtatót használ, amellyel óránként 10 tonnányi beton dolgozható be, miközben a printer kezeléséhez mindössze két fő szükséges. Korábban már nagyméretű beton műtárgyak is épültek BOD2 segítségével, például a világ első, 10 méter magas szélturbina toronyeleme, melyet a COBOD a GE Renweable Energy-vel folytatott hosszú távú együttműködés keretében készített el idén nyár elején.

COBOD International A/S közlemény, fotók Peri

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©