3D lakás nyomtatás

Egy új 3D technológia alkalmazásával nemrég kezdődött meg az első agyagházak nyomtatása Ravenna közelében. 

2021. január 26.

Nemrég megkezdődött a Technology és Clay (azaz technológia és agyag) szavak összevonásával TECLA-nak elnevezett lakások első példányainak építése a Ravenna melletti Massa Lombarda városában. A munka a WASP építőipari 3D nyomtatórendszere, a Crane WASP segítségével valósul meg, melynek fejlesztése során a cégnek komoly kihívásokat kellett leküzdenie a háromdimenziós nyomtatás terén. Ennek része volt, hogy a lehető legtöbbet kellett kihozni az egyik legősibb, és a zöld gazdaság jövője szempontjából egyik legizgalmasabb építőanyagból, amely nem más, mint az agyag. 

Szakértők szerint a TECLA az anyagtudomány és a technológia területén folytatott kutatások egyik legkiemelkedőbb eredménye. Azáltal, hogy a helyben fellelhető alapanyagok alkalmazhatóságát digitális tervezés segíti, a projekt új távlatokat nyit az épületekhez és új településekhez kapcsolódóan. Az épületeknél a kettős kupolaforma lehetővé tette, hogy a beépített anyag egyszerre lássa el a falazat, a födém és a külső burkolat funkcióját.

A WASP (World’s Advanced Saving Project) 2012 óta fejleszti a körforgásos gazdaság és a digitális építés elvein alapuló fenntartható kivitelezési módszereket, az építmények formáját pedig a fazekasdarazsak fészkei ihlették. A piacra idén bevezetett Crane WASP a cég első, több nyomtatóból álló rendszere, melynek segítségével a lehető legrövidebb idő alatt és fenntartható módon képesek 3D nyomtatással házakat előállítani. A Crane WASP a világ első moduláris és többszintű 3D nyomtatója, melyet úgy terveztek, hogy több egység párhuzamos alkalmazásával akár egyetlen épület, akár nagyobb kiterjedésű építészeti alkotások is kivitelezhetők legyenek. A rendszer az adott projekt igényei szerint konfigurálható. Minden egyes nyomtatóegység 50 négyzetméternyi területet képes lefedni, így néhány nap alatt elkészülhetnek a legkülönfélébb alakú lakrészek.

A TECLA az első környezetbarát lakás, mely több Crane WASP párhuzamos használatával készül el, ezzel igazolva, hogy a 3D technológia alkalmas az építőipari folyamatok optimalizálására, illetve az emberi erőforrásigény és az energiafelhasználás minimalizálására épületek kivitelezése során. A WASP Maker Economy Starter Kit nevű csomag (mely a 3D nyomtatókon kívül tartalmazza az anyagok kezeléséhez, keveréséhez és adagolásához szükséges összetett rendszereket is), lehetővé teszi, hogy az építési folyamat megismételhető legyen. A világon most használnak első ízben két, összehangoltan működő nyomtatókart, melyek mozgását egy speciális szoftver szabályozza, hogy a két kar ne ütközzön össze, lehetségessé váljon a párhuzamos üzem. A WASP szabadalmaztatott szoftvere, ami a TECLA kivitelezéshez is nélkülözhetetlen, több évig tartó fejlesztés során készült el, amely során sikerült megoldani a képlékeny anyagok számítógépes kezelését.

A TECLA projekt a következő számokkal foglalható össze: 200 órányi nyomtatás, 7000 gépi kód (G-kód), összesen 350 réteg egyenként 12 mm vastagságban, 150 kilométernyi extrudált betoncsík, 60 köbméter természetes anyag és nem egész 6 kW átlagos fogyasztás. A tervek szerint a TECLA házak befejezésére és bemutatására 2021 tavaszán kerül sor.

A WASP s.r.l. híre alapján Maép

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©