3D betonnyomtatás

2018. április 25.

A folyamat során a nagyméretű, robotizált 3D technológiát alkalmazzák a betonágazatban. A módszer segítségével a tervezők és építészek olyan formaterveket alkothatnak, amelyek alapjaiban változtathatják meg városaink arculatát.

Az időzített kötésű, cementalapú tintából egy 3D nyomtató rétegenként építi fel a végleges méretű betonelemeket. A megvalósítás digitális terveken alapul, melyek beolvasását követően a nyomtató legyártja a kívánt tárgyakat.

A Sika receptúrákkal kapcsolatos tapasztalata tette lehetővé a nyomtatás után gyorsan megszilárduló, cementalapú tinta kifejlesztését. Párhuzamosan az anyag nyomtatásával az építészeti és kivitelezési szempontból előnyös jellemzők is biztosítottak maradnak. Az innovatív betonnyomtatási technológia lehetővé teszi az adott célhoz és felhasználáshoz igazított tervek helyszíni megvalósítását, így a koncepció ötvözi a legújabb technológiai és építészeti vívmányokat.

A 3D nyomtatás során nincs szükség zsaluzatra a beton beépítéséhez, amely jelentős előnyökkel jár a termelés szempontjából, az elemek pedig melegítés nélkül, nagy sebességgel nyomtathatók. A tervek optimalizálása kihatással van az egyes elemekhez felhasznált beton mennyiségére, és ezáltal az adott elem legyártásának költségeire.

 


A Sika 3D nyomtatási rendszere kivételesen egyenletes rétegeket tesz lehetővé, melynek köszönhetően hibátlan felület jön létre – mindezt kimagasló  nyomtatási sebességgel. A folyamatos, megszakítás nélküli nyomtatással akár 10 méter magas elemek is nyomtathatók, ráadásul a Sika kötésgyorsítóinak köszönhetően igen nagy sebességgel.

A 3D nyomtatás forradalmasítja a betonozást mind a helyszínen, mind az előregyártott elemek esetén. Az ipari automatizálásnak köszönhetően kevesebb beavatkozás mellett a folyamatok gyorsulnak, biztonságosabbak lesznek, a gyártás pedig alacsonyabb kockázattal jár. Ennek megfelelően a betonnyomtatás jól illeszkedik az építőipar digitalizációjába, és az épületek BIM (épületinformációs modell) rendszeren alapuló kivitelezésébe.

A 3D nyomtatásnak köszönhetően a hulladékok jelentős része eltűnik a munkaterületekről és előregyártó üzemekből. Az előregyártó iparban a technológia alkalmazása háttérbe szorítja a melegítési eljárásokat, ami energia-megtakarítást eredményez – mindezt a Sika kötésidőzítési megoldásainak köszönhetően érhető el. Emellett az újszerű gyártási folyamat szükségtelenné teszi a zsaluk és öntőformák alkalmazását a betonelemek gyártásához. Mivel nincs szükség az ehhez kapcsolódó eszközök előállítására és karbantartására, további energia-megtakarítás érhető el.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©