Jó évkezdet a román építőiparban

9 százalékkal nőtt az építőipari termelés az első két hónapban - közölte a román statisztikai intézet.

2023. április 20.

A naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 9,5 százalék volt a vizsgált időszakban.     

A nyers adatok szerinti növekedés főleg a felújítások volumenének köszönhető, amely 19,5 százalékkal haladta meg a tavalyit, míg az új építéseké 13,1 százalékkal nőtt. A karbantartási és javítási munkálatoknál 6,6 százalékos csökkentést regisztráltak.     

Az épületek típusa szerint az ipari létesítményeknél 22 százalékos, a nem lakóépületeknél 3,6 százalékos növekedést jegyeztek fel, míg a lakóépületeknél 1,3 százalékos csökkenést.     

Februárban az építőipari termelés a nyers adatok szerint 10,5 százalékkal nőtt a tavalyi év második hónapjához mérten, a  naptárhatással kiigazított mutató szerint pedig 10,8 százalékkal bővült.     

A román építőipar tavaly 12,9 százalékos növekedést ért el, ami a világjárvány előtti - 2019-es 28 százalékos - növekedési ütem felét sem éri el, de lényeges fordulat ahhoz képest, hogy 2021-ben még 1,8 százalékos visszaesést jegyeztek fel.

MTI

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©