Jó évkezdet a román építőiparban

9 százalékkal nőtt az építőipari termelés az első két hónapban - közölte a román statisztikai intézet.

2023. április 20.

A naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 9,5 százalék volt a vizsgált időszakban.     

A nyers adatok szerinti növekedés főleg a felújítások volumenének köszönhető, amely 19,5 százalékkal haladta meg a tavalyit, míg az új építéseké 13,1 százalékkal nőtt. A karbantartási és javítási munkálatoknál 6,6 százalékos csökkentést regisztráltak.     

Az épületek típusa szerint az ipari létesítményeknél 22 százalékos, a nem lakóépületeknél 3,6 százalékos növekedést jegyeztek fel, míg a lakóépületeknél 1,3 százalékos csökkenést.     

Februárban az építőipari termelés a nyers adatok szerint 10,5 százalékkal nőtt a tavalyi év második hónapjához mérten, a  naptárhatással kiigazított mutató szerint pedig 10,8 százalékkal bővült.     

A román építőipar tavaly 12,9 százalékos növekedést ért el, ami a világjárvány előtti - 2019-es 28 százalékos - növekedési ütem felét sem éri el, de lényeges fordulat ahhoz képest, hogy 2021-ben még 1,8 százalékos visszaesést jegyeztek fel.

MTI

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©