Hazai céges hírek

Csarnokot épít Szekszárdon a T-Trans Főép Kft., javított hitelminősítési besorolásán a Metál Hungária, fejlesztette kunszentmiklósi gyárát a Schneider Electric.

2022. szeptember 19.

T-Trans Főép Kft.

Mintegy 410 millió forintos beruházással csarnokot épít és technológiai eszközöket vásárol az építőipari generálkivitelezéssel foglalkozó T-Trans Főép Kft. a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 70 százalékos támogatásával - adta hírül a cég szeptember közepén.

A cég a szekszárdi ipari parkban zöldmezős beruházással, 12 ezer négyzetméteres telken építi fel az 1031 négyzetméteres létesítményt. A projekt értékének 30 százalékát építőipari kivitelezéshez szükséges eszközök - többek között emelők, rakodó, beton- és aszfaltvágó, merülővibrátor, teherfelvonók - beszerzésére fordítják. A csarnok 2023. szeptember végéig készül el.

A beruházás a budapesti székhelyű cég régiós fejlesztéseit segíti; a kft. Pécsen és Szekszárdon épít egy-egy másfél, illetve kétmilliárd forint értékű csarnokot - jegyezte meg. A 2005-ben alapított, 140 dolgozót foglalkoztató társaság 2020-ban 9,6 milliárd, 2021-ben 8,4 milliárd forintos nettó árbevételt ért el 657, illetve 785 millió forintos adózott eredménnyel.

A T-Trans Főép Kft. szekszárdi telephelye

Metál Hungária Holding Zrt.

Az eddigi B pluszról BB mínusz kategóriára javította stabil kilátással a csarnoképítő Metál Hungária Holding Zrt. hitelminősítését éves rendszeres felülvizsgálata során a Scope Ratings - tudosított a társaság szeptember közepén. A szombathelyi székhelyű cég hitelminősítésének javítása a szilárd piaci pozíciót tükrözi az ágazatban, ami egyszerre segíti a rövid távú bevételnövekedésben, valamint a hitelmutatók jelenlegi egészséges szinten tartásában a kedvezőtlen makrogazdasági kilátások ellenére.

A Metál Hungária Holding Zrt. az egyik legjelentősebb szereplője a magyar építőiparnak, az ipari nagyberuházások elsőszámú beszállítói között van. Könnyűszerkezetes épületek kivitelezésére specializálódott szakcégként pedig számos meghatározó ipari, logisztikai és kereskedelmi, valamint közcélú létesítmény építésében vett részt 1996-os megalakulása óta.

A cégnek az eddigi legeredményesebb éve volt a tavalyi: árbevétele egy év alatt 45 százalékkal emelkedett és meghaladta az 50 milliárd forintot, amely mellé 6 milliárd forintos EBITDA párosult. Üzemi eredménye 5 milliárd forintra nőtt a 2021-es 2,5 milliárd forintról. Adózott nyeresége 4,5 milliárd forint volt tavaly, az előző évi 2,5 milliárd forintot követően. A Scope Ratings várakozásai szerint a Metál Hungária Holding Zrt. a következő években további erőteljes növekedésre számíthat, a hitelminősítő vállalat 2022-ben és 2023-ban egyaránt 60 milliárd forint feletti bevételre számít.

A Schneider Electric kunszentmiklósi gyára

Schneider Electric

Több mint 1,5 millió euróból fejlesztette kunszentmiklósi gyárát a Schneider Electric; megújították a festőüzemet, új lemezmegmunkáló gépet állítottak be a termelésbe, illetve informatikai fejlesztésekre is költöttek - adta hírül a cég szeptember közepén.

A középfeszültségű kapcsolóberendezéseket gyártó üzemben azzal számolnak, hogy a lemezmegmunkálásban 30 százalékkal nő majd a kibocsátásuk az új gépnek köszönhetően. A 700 ezer eurós beruházás eredményeként nemcsak a kapacitás bővül, hanem lehetőség nyílik arra is, hogy olyan munkafolyamatokat is az üzemben végezzenek el, amelyeket korábban külső partnerre bíztak.

A több mint negyvenéves festőüzem felújítása 600 ezer euróba került; új berendezéseket szereztek be és az ezer négyzetméteres üzemépület is megújult. A fejlesztés eredményeként mintegy 20 százalékkal bővül a festési kapacitás, illetve lehetőség nyílik arra, hogy az eddigi egy helyett két műszakban dolgozzanak az üzemben. A korszerű technológiának köszönhetően évente 60 százalékkal csökken a cég gázfelhasználása, ráadásul az új berendezésnek köszönhetően lehetőség nyílik a porfestés során lehulló por 95 százalékának visszanyerésére is. Ez a várakozások szerint éves szinten mintegy 20 millió forintos megtakarítást eredményez majd.

A felújított festőüzemben elhelyezett berendezések magas szinten automatizáltak, a megnövekedett kapacitás pedig lehetőséget kínál a kunszentmiklósi üzemnek arra is, hogy a Schneider Electric többi gyárának is besegítsenek a festési feladatokban. Összességében az üzem ökológiai lábnyoma is csökken, hiszen a fejlesztésekkel éves szinten nagyságrendileg 90-92 tonna szén-dioxid kibocsátását is elkerülhetik.

A kunszentmiklósi gyárban a 240 ezer euró értékű digitális transzformációs projekt eredményeként a termelési tevékenység mintegy 90-95 százalékát fedték le digitális megoldásokkal, több helyen kiváltották ezzel a korábban használt papíralapú nyilvántartást. A beruházás része volt egy speciális kamerarendszer kialakítása is, amely révén az ügyfelek akár távolról, digitálisan is megvizsgálhatják, ellenőrizhetik a kiszemelt terméket, mielőtt döntenek a vásárlásról. A digitális átállásban elért eredményeknek köszönhetően a kunszentmiklósi üzem tavaly ősszel elnyerte a Smart Factory elismerést a Schneider Electric globális hálózatán belül.

A Schneider Electric szeptemberben jelentette be egy új okosgyár építését is Dunavecsén. Az üzem területe húszezer négyzetméter lesz, és minden technológiai, fenntarthatósági és digitális elvárásnak megfelel majd: karbonsemleges működés mellett a legfejlettebb ipari technológia segítségével gyártják majd elektromos elosztóberendezések középfeszültségű termékeit

Az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén működő multinacionális vállalat, a Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzemmel, illetve a régiós feladatokat ellátó, több mint húsz országot kiszolgáló szigetszentmiklósi logisztikai központtal. A magyarországi gyáregységek számos, az elektromos áramelosztáshoz, -szabályozáshoz szükséges eszközt és berendezést gyártanak, a kismegszakítóktól az egyedi vevői igényekre szabott, így magas hozzáadott értéket képviselő középfeszültségű elosztószekrényeken át az egyedi tervezésű síncsatornákig, amelyek ipari környezetben szükségesek az elektromos energia továbbításához. A Magyarországon mintegy kétezer munkavállalót foglalkoztató társaság termékei több mint 100 országban, a világ minden kontinensén elérhetők, nemcsak az elektromos elosztás, de az ipari automatizálás, az energiamenedzsment, a kritikus infrastruktúra, az ezekhez szükséges szoftverek területéről is.

A Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. értékesítésből származó árbevétele tavaly több mint 81 milliárd forint, egy évvel korábban pedig közel 70 milliárd forint volt. Az árbevétel mintegy fele exportértékesítésből származott. A cég 2021-ben 1,73 milliárd nyereséggel zárt, míg 2020-ban közel 2,17 milliárd forint volt az adózott eredménye.

Forrás: MTI

Fotók: T-Trans Főép Kft., Keol.hu

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A csehországi Dobříšban található Doosan Bobcat-központban rendezték meg a Bobcat Demo Days-t. A cég a legújabb termékeit és technológiáit mutatta be.   

 

Az ukrajnai háború és következményei hatására többé-kevésbé ugyanazok a tendenciák érvényesülnek a szomszédos országok építési piacán. Egy biztos: mindenkinek fájni fog.

Átadták a Néprajzi Múzeumot, amely a Liget Budapest projekt keretében épített újabb nagyszabású épület. Díjeső a terveknek, de hogyan készült el az épület? Interjú a projektvezetőkkel.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©