Hazai cég hírek

Új asztalos- és ácsüzemet adott át Kiskunhalason a Merkbau, a Terrán továbbfejleszti a Generon napelemes tetőcserepet.

2023. április 21.

Új asztalos- és ácsüzemet adott át Kiskunhalason a Merkbau

A Merkbau Zrt. 2,5 milliárd forintból megvalósult új asztalos- és ácsüzemének átadó ünnepségét tartották április 14-én Kiskunhalason. Az eseményen részt vett más mellett Varga Mihály pénzügyminiszter is. A politikus beszédében felidézte, hogy az 1990 óta működő Merkbau 15 telephelye országos szinten több mint 400 embernek ad munkát, és a most nyújtott támogatás lehetővé teszi, hogy egy új épületasztalos- és ácsüzemmel, egy magas raktárral és a remények szerint új napelemparkkal is bővüljön az energiahatékonyság érdekében a cég portfóliója. A beruházást a kormány 1 milliárd forinttal segítette a nagyvállalati beruházási támogatási programban - tette hozzá a miniszter.

Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő a térség egyik ékkövének nevezte a Merkbau Zrt.-t, hiszen a környék szinte legnagyobb foglalkoztatójaként a 2021. évi gazdasági adatok alapján a vármegye TOP 100 listájának tizenkettedik helyén áll. A kormánybiztos szerint a cég tevékenysége, termelési kapacitása, valamint az új ötletek és az innováció szempontjából is minden arra utal, hogy a Merkbau a jövőben is a legjobbak között lesz.

Knáb János, a Merkbau Zrt. igazgatóságának elnöke felidézve a cég elmúlt 30 éves történetét elmondta: vállalkozásuk legnagyobb beruházását jelenti a most megünnepelt fejlesztés. A betonacél üzemüket 24 méter hosszan darupályával és egy 5 tonnás daruval bővítették. Az acélszerkezet gyártó üzemet szemcseszóró, illetve festőkabinnal fejlesztették, illetve a jövőben egy 8 tonnás daru is segíti a munkát. A pályázat keretében megépült továbbá egy magasraktár, és sikerült beszerezniük néhány önjáró teleszkópos emelőgépet is.

A projekt legfontosabb elemének nevezte a CNC-vezérelt gépparkkal rendelkező épületasztalos- és ácsüzem kialakítását, amely révén a Merkbau Zrt. MerkWood márkanéven elindította a faépítészeti üzletágát.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Merkbau Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 10,2 milliárd forint, míg 2021-ben mintegy 36,8 milliárd forint volt. Az árbevétel szinte teljes egészében belföldi értékesítésből származott. A vállalat adózott eredménye 2021-ben 2,19 milliárd forintot, míg 2020-ban közel 1 milliárd forintot tett ki.

Balanyi László, a Merkbau Zrt. gazdasági igazgatója, Fülöp Róbert polgármester, Varga Mihály pénzügyminiszter, Bányai Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Knáb János, a Merkbau Zrt. igazgatóságának elnöke (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot a Merkbau Zrt. új üzemének átadásán Kiskunhalason 2023. április 14-én. 

A Terrán több mint 827 millió forintból fejleszti tovább a Generon napelemes tetőcserepet

A Terrán Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve fejleszti tovább a Generon napelemes tetőcserepet, a projekt teljes költsége 827,772 millió forint - adta hírül társaság április 18-án. A fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) 422,478 millió forint támogatással járult hozzá.

A kapcsolódó közlemény szerint a projekt célja a Terrán tetőcserépbe integrált napelemmodulok továbbfejlesztése és a termékpaletta bővítése, a versenyképesség fenntartása. A fejlesztésekkel a termék jobb jellemzőkkel fog bírni, jobb hatásfokkal fog üzemelni.

Terveik között szerepel az eddigi fekete napelemszín mellett a terrakotta színű napelemes tetőcserepek bevezetése, amelyek szélesebb vevőkör igényeit elégítik ki, és bővítik a termék lehetséges felhasználásait. A színes Generon napelemes tetőcserép prototípusa már elkészült, várhatóan idén be is mutatják.

Arra is kitértek, hogy a projektben egy újfajta, modulonkénti mikroinverterrel ellátott okos napelemes tetőcserép kialakítását is tervezik. Ennek az újszerű megoldásnak a lényege, hogy a rendszer egyrészt tetszőlegesen bővíthető utólagosan is, másrészt pedig egy modul meghibásodásánál nem a teljes rendszer energiatermelése szűnik meg. A 2020 novemberében indult kutatás-fejlesztési projekt 2023 november 1-ig tart.

A Terrán Kft.-nél a gyártási kapacitás évi mintegy 550 000 darab szolár tetőcserép. A Generon napelemes tetőcserepekből a cég 2021-ben 52 000 darabot, tavaly pedig már több mint 100 ezret értékesített, a termékek nagy részét belföldön adták el.  

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Terrán Kft. a nettó árbevételét 2021-ben 19,351 milliárd forintra  növelte az egy évvel korábban elért 13,186 milliárd forintról. A társaság 2021-ben 2,612 milliárd forint nyereséggel zárt, 2020-ban 1,358 milliárd forint volt az adózott eredménye.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Rosta Tibor, Terrán

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©