Eredményesen zárult az első LATEREX Junior Mérnök Program

A programot tavaly júniusban indította Magyarország egyik meghatározó magasépítő vállalata.

2023. február 02.

A LATEREX Cégcsoportnál mindig biztosítottak lehetőséget a hallgatók tanulmányait kiegészítő gyakorlatra. Több diák meghosszabbította a felsőoktatási intézmény által előírt időszakot, akadt több ízben visszatérő gyakornokuk is, s volt, aki a szakdolgozatát is náluk írta. Persze arra is akadt példa, hogy diploma után pályakezdőként, de már ismerős terepre tért vissza hozzájuk egy ex-diák, már alkalmazottként.

Az új Junior Mérnök Program is mindkét fél számára előnyös kapcsolatot hozott: a hallgatók az egyetemen szerzett elméleti tudás mellett éles munkakörnyezetben is megismerhették választott szakmájukat, a LATEREX Építő Zrt. pedig megtalálta azokat a tehetséges fiatalokat, akik az iskola befejezését követően a cég mérnök-bázisát erősíthetik.

A programban összesen öt, diploma előtt álló fiatal vett részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építő- és Építészmérnöki Karairól és az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karáról.

Korábban Sztankov Attila, a LATEREX Építő Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A LATEREX felismerte, hogy az építőipar számára az elmúlt években a szakmunkás- és mérnökhiány jelentette a legnagyobb akadályt, és a foglalkoztatási nehézségekre reagálva döntött úgy a cég, hogy saját maga is szerepet vállal leendő munkatársainak képzésében.” 

A komplex Junior Mérnök Program elméleti és gyakorlati részből állt

A programot elméleti alapozással kezdték a hallgatók, így felkészülten érkezhettek a projektekre, ahol már gyakorlati feladatokat is kaptak. Összesen négy helyszínen merülhettek bele a kivitelezés folyamatába:  

  • a Budapesti Gazdasági Egyetem új központi könyvtárának és hallgatói centrumának építésén,
  • a Jedlik Ányos Gimnázium felújítási és bővítési projektjén,
  • a Dunakeszi Diáknegyed építésén,
  • valamint a piliscsabai központi energiaépület kivitelezésén.

Főként előkészítő feladatokat láttak el, mint pl. ajánlatkérések, ártükrök készítése, hibalisták összeállítása vagy geodéziai mérések elvégzése. 

A hat hónapos program végén a hallgatók bemutatták a mentoroknak, hogy milyen feladatokkal, kihívásokkal találkoztak. Beszámoltak arról is, hogy milyen tudást, tapasztalatokat sajátítottak el szakmailag. Arra is kitértek, hogy emberileg mit adott nekik ez a program.  

A program fiataljai lehetőséget kapnak, hogy erősítsék a LATEREX csapatát

Buczkó Mária gazdasági igazgató az együttműködés sikerességéről elmondta: a fiatalok lelkesedése ösztönzőleg hatott egyes teamekre, lendületet adtak a munkának. A cégen belüli vezetők újabb mentorálási lehetőséget kaptak, hiszen az ő közreműködésükkel nevelhette ki a LATEREX a munkavállalók következő generációját. Ez a program gyakorlatilag egy meghosszabbított assesment center, hiszen a hallgatók fél éven át szakmai- és személyiségtesztelési folyamaton mentek végig. Kiemelte: A program teljesítése után valamennyi hallgató lehetőséget kap arra, hogy csatlakozzon a LATEREX csapatához munkavállalóként.

Buczkó Mária példaértékűnek és becsülendőnek tartja a diákok hozzáállását, hiszen hajlandóak voltak kilépni komfortzónájukból az egyetemi évek alatt, szabad energiáikat arra fordították, hogy további, új ismereteket szerezzenek az építőiparban.

A LATEREX Építő Zrt. elkötelezett a fiatal és tehetséges mérnökök támogatásában, így a program a jövőben is folytatódik, részletek itt elérhetőek. 

A LATEREX Csoport 2022-es árbevétele várhatóan megközelíti a 40 milliárd Ft-ot. 2006-ban történt alapítása óta már közel 250 fő dolgozik az építőipari tevékenységekkel foglalkozó cégcsoportnál. Tevékenységük felöleli a magasépítési iparág valamennyi területét.

Laterex  sajtóközlemény

 

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©