Az ÉVOSZ mozgósít a BIM használatára

Az építőipari integrált informatikai modell használata az összetett, nagy értékű létesítményeknél egyre szélesebb körben elvárás.

2023. március 24.

A Building Information Modelling angol elnevezés rövidítése a BIM, ami a korszakváltásban lévő építőipar új eszköze. 

„Korszakváltás van az építőiparban, melynek a hazai építőipar a küszöbén áll” – hangsúlyozta Koji László ÉVOSZ elnök, a BKIK általános alelnöke bevezetőjében. Az igényes megrendelők új elvárásokat fogalmaznak meg, ami a fenntartható, körforgásos, innovatív, energiatakarékos, zöld és környezetbarát jelzőkkel írható körül. Ezekhez az építésgazdasági értéklánc minden szereplőjének összehangoltan kell alkalmazkodni, mozgósított Koji László.

Az építőipar részéről az új megrendelői elvárások teljesítésének összetett eszközrendszere van. Az előregyártott modern építési termékek, az új technológiák és a digitalizáció egyszerre jelentenek kihívást a megrendelőknek, az építési beruházások megvalósítóinak és az üzemeltetőknek egyaránt. A digitalizáció fontos elemével, a BIM helyzetével foglalkozott a konferencia.

Hol tart Nyugat-Európa, hol tartanak a hazai legjobbak, és hol tart az átlag gondolkodás a témában? A konferencia célközönsége a piaci szereplők és a magyar állam képviselői voltak. Aktualitást a szakmai kihíváson túl az ad, hogy ez évben tervezi a kormány a nagy értékű állami beruházások BIM alapú előkészítését, megvalósítását és üzemeltetését szabályozni és 2024. évtől bevezetni.

A konferencián a BIM modelltől várt eredmények, felhasználási terület a legszélesebb körben került értékelésre. A műszaki ütközésvizsgálat, térbeli organizáció, ütemezés és szakmai nyomon követés, az anyaghasználat és annak tételrendje, a költségtervezés, a pénzügyi beszámolók, teljesítésigazolások, üzemeltetési szempontok egyaránt megfogalmazásra kerültek.

A Konferenciát előkészítő BIM csoport munkája is jól példázza – a BIM használata egy platformra hozza a Beruházás megvalósításában résztvevő szereplőket: a Tervezőket, a Projektmenedzsereket, a Kivitelezőket és a Klienst. Sok évi várakozást követően, a kormányzati oldal is elkötelezett a BIM bevezetése mellett, és ezzel egy új kaput nyit ki az építőipar számára a jövő irányában.

A konferencián egyértelműen bebizonyosodott, hogy a piaci szereplők és a megrendelők – benne az állami beruházók is – együttműködve tudnak szintet lépni az építési folyamatok hatékonyságának javítása érdekében a BIM használatával is.

ÉVOSZ sajtóközlemény, 2023.03.23.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©