Hazai innovációs hírek

Acélszerkezetek gyártásához használható digitális rendszert fejleszt egy magyar cég, a Bükkábrányi Energiaparkba érkezett az első hazai ipari méretű elektrolizáló berendezés.

2023. január 06.

Acélszerkezetek gyártásához használható digitális rendszert fejleszt a Carboferr, a 4iG és a BME

Acélszerkezetek gyártásához használható digitális rendszert fejleszt 734 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatásból a Carboferr Kereskedőház Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és 4iG Nyrt. - adta hírül a Carboferr december közepén.

A támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Alapjából kapták, a beruházás összköltsége 1,094 milliárd forint volt. A projekt célja egy olyan digitális rendszer kifejlesztése, amely lehetővé teszi az acélszerkezetek gyártási folyamatának és teljes élettartamának optimalizálását, valamint a szerelési folyamatok megfelelő és hibamentes kivitelezését.

A rendszer alapját olyan 3D-s technológiák képezik, mint az acélszerkezeti BIM (Building Information Modelling) modellek, lézerszkennelés, szenzorhálózatok és szimulációs eljárások, a nagy mennyiségű adatok tárolása, feldolgozása és elemzése, döntéstámogató és akciókész információ azonosítása, valamint az eredmények vizualizálása és visszacsatolása. A projekttel a 4iG Nyrt. részére beszereztek egy Surphaser 400 HS, a BME részére pedig egy optikai nyúlásmérő eszközt, a hozzá tartozó kiegészítőkkel.

A Carboferr Kereskedőház Zrt. egy 2011-ben alapított magyarországi tulajdonú, több mint 220 kereskedelmi és gyártó partnerrel rendelkező vállalat, amely hagyományos ipari tevékenységhez köthető alapanyagok beszerzésével foglalkozik, valamint logisztikai és kereskedelmi szolgáltatásokat nyújt partnereinek.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a cég éves nettó árbevétele 2020-ban 1,703 milliárd forint, 2021-ben 3,278 milliárd forint volt. Adózott eredménye 2020-ban 22 millió forint, 2021-ben 148 millió forint volt.

A budapesti központtal működő, magyar többségi tulajdonosi hátterű 4iG Nyrt. a hazai informatikai és ICT piac egyik meghatározó cégcsoportja. A vállalat 1995 óta jelen van az iparági és iparágfüggetlen innovatív technológiák területén, céljuk, hogy a mesterséges intelligencia, blockchain, kiberbiztonság, fintech, ipar 4.0 területeken saját fejlesztésű megoldásokkal is megjelenjen a piacon.

A 4iG a Budapesti Értéktőzsdén bejegyzett informatikai és szoftverszolgáltató, részvényeivel a prémium kategóriában kereskednek. Az év első hat hónapjában 1,6 milliárd forint adózott eredményt és 121,85 milliárd forint árbevételt ért el, mindkettő több mint háromszorosa az egy évvel korábbinak - közölte a cég augusztusban közzétett nemzetközi pénzügyi standardok szerint készített beszámolójában. A társaság piaci kapitalizációja 2022. június 30-án 236 milliárd forint volt, saját tőkéje 291 milliárd forintot tett ki.

Magyarországon az első zöldhidrogén előállítására képes berendezés

A Bükkábrányi Energiapark által vezetett projekt keretében Magyarországra érkezett az első ipari méretű elektrolizáló berendezés. A hidrogént napenergia felhasználásával is előállítani képes technológia egyedi és különleges hazánkban - tájékoztatta a nyilvánosságot a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatósága december második felében.

Az elektrolizáló berendezés (PEM) műszaki paraméterei a villamosenergia-piac több szegmensében való részvételre is lehetőséget ad, az eszköz a tervek szerint 130-150 tonna zöldhidrogént képes előállítani évente.

Mint írják, várhatóan a hidrogén a jövőben fontos szerephez jut Európa energetikai problémáinak megoldásában: mind az iparban, mind pedig a közlekedésben jelentős szerepet kaphat. Mindezek mellett a megújuló energiák rendelkezésre állásának elsimításában, téli-nyári igények kiegyenlítésében és a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásában számíthatunk a technológia előretörésére. Az EU 2030-ra 10 millió tonna hidrogén előállítását tűzte ki célul a kontinensen.

A projekt ütemtervének megfelelően Magyarországon elsőként kerül üzembe ilyen teljesítményű, zöldhidrogént előállító berendezés a Mészáros Csoport energetikai portfóliójába tartozó Bükkábrányi Energiaparkban.

Az elektrolizáló képes villamosenergia felhasználásával a vizet két alkotóelemre, hidrogénre és oxigénre bontani. Jelenleg a világon a hidrogén termelés 98 százaléka fosszilis tüzelőanyagokból történik, jelentős szén-dioxid-kibocsájtás mellett. Ezzel szemben az új, immáron Magyarországon is elérhető technológia karbonsemlegesen képes előállítani a hidrogént.

A magántőke bevonásával és a magyar állam támogatásával megvalósuló üzemben az új elektrolizáló berendezésnek köszönhetően a legnagyobb tisztasági mutatóval rendelkező hidrogént tudnak előállítani, amelyre egyre nagyobb kereslet mutatkozik az ipari felhasználók körében is. Az eszköz 2023. első félévében történő beüzemelése a klímacélok érvényesüléséhez és a zöld átállás folyamatához is hozzájárul.

Forrás: MTI

Fotók: Carboferr Kereskedőház Zrt., MTI/Vasvári Tamás

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©