Új generációs forgóvázas teleszkópos rakodók a Bobcattől

2020. december 09.

A cég „Next is Now” stratégiája jegyében a Next is Nowújabb nagyszabású bővítést jelentett be, ezúttal a teleszkópos rakodók piacán: a gyártó az olasz Magni TH-val együttműködésben új forgóvázas teleszkópos rakodócsaládot vezet be az EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika), Oroszországban és a FÁK-államokban. 

A Bobcat új generációs telehandler-szériája az európai piacon összesen tíz Stage V-kompatibilis modellt foglal magába, melyek emelési magassága 18 és 39 méter, teherbírása pedig 4 és 7 tonna között változik. Ezeket egészíti ki négy másik, Stage IIIA besorolású motorral szerelt típus (emelési magasság: 18-25 m, teherbírás: 4-6 t), melyekkel a Közel-Kelet, Afrika, Oroszország, illetve a FÁK-országok piacait célozzák meg.

Bővülő piac

A forgóvázas telehandlerek piaca továbbra is világszerte növekedést mutat: Európában például az utóbbi öt évben 23 százalékos bővülés volt tapasztalható, és 2019-ben az értékesített példányszám első ízben érte el a 3000 darabot. Nem mellékes, hogy a világon értékesített hasonló gépek mintegy 85 százaléka az EMEA-régióban talál gazdára.

Az 1990-es évek elején kidolgozott forgóvázas teleszkópos rakodókat a körbeforgatható felsőváz mellett általában négy talppal szerelik, melyeknek köszönhetően a maximális emelési kapacitást kitalpalva, fix pozícióból dolgozva lehet velük elérni. Mindeközben a 360 fokban elfordítható felsőrész lehetővé teszi, hogy hatósugarán belül a gép helyváltoztatás nélkül végezzen el minden rakodási feladatot. Ez ideális megoldást jelent például városi környezetben, ahol a manőverezésnek határt szab a szűk hely.

Mivel egy fix pontból képesek elérni a munkaterület nagy részét, és egy-egy építőipari projekt első napjától az utolsóig remekül kihasználhatók, a telehandlerek az évek során egyre vonzóbbá váltak a vásárlók számára. Gyakran nevezik őket három-az-egyben gépeknek, ugyanis a hagyományos teleszkópos rakodók feladatai mellett daru és személyemelő szerepkörben is megállják a helyüket. Nem csoda, hogy a hasonló eszközök nagyrészét (mintegy 80 százalékát) építőipari célokra vásárolják, de a kategóriának az ipari karbantartás területén is van létjogosultsága.

Sokoldalú szerelékek  

A Bobcat forgóvázas rakodói esetében a szerelékek csaknem olyan fontosak, mint a gép maga, hiszen a csatlakoztatott kiegészítőkből fakad a munkaterületen nélkülözhetetlen sokoldalúság. A leggyakrabban hordozott (és az alapfelszerelés részét képező) villák mellett a felszerelhető eszközök közt megtalálhatók különféle darus szerelékek, csörlők, személyemelő kosarak és kanalak is.

Az új Bobcat telehandlerek többségét a gyártó felszereli egy távvezérlővel is, mellyel személyemelő üzemben a kosárból irányítható a gép, illetve a jobb rálátás és a pontosabb munka érdekében távvezérléssel is üzemeltethető a rakodó.

Egyszerűen kezelhető és biztonságos 

RFID technológia használatával a Bobcat forgóvázas rakodói automatikusan felismerik a felszerelt eszközt, mellyel párhuzamosan a megfelelő terhelési ábrák is megjelennek a fülkében elhelyezett kijelzőn. Mindez azt jelenti, hogy a gép másodperceken belül készen áll a biztonságos munkára, míg az érintőképernyőn látható dinamikus terhelési ábra segítségével a gépkezelő folyamatosan nyomon követheti a teher tömegközéppontját.

Ezen kívül a „Limit” menüben a kezelő mindhárom dimenzióban megadhatja a munkatartomány korlátait, valamint a biztonság és a pontosabb irányítás érdekében a mozgások sebességét is lekorlátozhatja.

Extrák és fejlett technológiák széles választéka

Annak érdekében, hogy a vevői igényeikhez leginkább passzoló gépet biztosíthassa, a Bobcat sokféle extra felszerelést kínál, melyek közül több is egyedülállónak számít a piacon. Ide tartoznak például a következők:

  • Távvezérlés vezetés funkcióval. A képernyővel ellátott rádiótávirányító segítségével a rakodógép távirányítással vezethető, a kitalpalás folyamata pedig közvetlenül az emelőkosárból irányítható. Mindez nagyobb hatékonyságot és termelékenységet jelent – többet közt – darus és csörlős emelési feladatok, illetve személyemelős munkák során.
  • A Twin Power funkcióval a gép a dízelmotor beindítása nélkül is használható, azaz károsanyag-kibocsátás nélkül és teljes csendben üzemelhet. Külső áramforrásra (380 V) csatlakoztatva a teleszkópos rakodó elvégezheti az összes szokásos emelési és rakodási munkát, miközben a szükséges teljesítményről és pontosságról a 15 kW teljesítményű villanymotor és a 90 liter/perc teljesítményű dugattyús szivattyú gondoskodik.

Bobcat-féle névadási gyakorlat

A Bobcat forgóvázas teleszkópos rakodók típusjelében a betűk a termékcsaládot (T mint Telescopic, R mint Rotary), míg a számok az emelési kapacitást és magasságot jelölik. Tehát a TR60.250 például egy olyan forgóvázas telehandlert jelöl, melynek teherbírása 6 tonna, emelési magassága pedig 25 méter.

Európában a gyártó kínálata tíz modellből áll (TR40.180, TR50.180, TR50.210, TR50.250, TR60.210, TR60.250, TR70.260, TR60.300, TR60.350 és TR60.390), míg a Közel-Keleten, Afrikában, Oroszországban és a FÁK-országokban a TR40.180, TR50.210, TR60.210 és TR60.250 típusok érhetők el.

Bobcat online termékbemutató,  összefoglaló: https://www.youtube.com/watch?v=7QxUIdwZTLA

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©