Új Cat 966 GC homlokrakodó

Hosszú távú tartósságot és kiemelkedő sokoldalúságot ígér a vadonatúj Cat 966 GC.

2022. szeptember 19.

Összhangban a korszerű követelményekkel, a rakodógép 239 kW (321 Le) teljesítményű Cat C9.3B motorja egyaránt megfelel az amerikai és koreai Tier 4 Final, az európai Stage V, a kínai Stage IV, illetve a 2014-es japán károsanyag-kibocsátási normáknak. Automatikus emissziós modulja (CEM) többek közt SCR-katalizátort és dízel részecskeszűrőt takar, melyek a háttérben teszik a dolgukat anélkül, hogy a jármű működését befolyásolnák. Emellett egy sor egyéb rendszer szolgálja a fogyasztás és a zajszint alacsonyan tartását – ide tartozik az alapjáratot intelligens módon vezérlő Cat Engine Idle Management System (EIMS), az automatikus motorleállítás, a változtatható sebességű ventilátor és a terhelésérzékelő hidraulikarendszer. Itt érdemes megemlíteni a feláras megfordítható ventilátort is, ami különösen poros-koszos környezetben jön jól a hűtők tisztán tartásához.

Az új homlokrakodóba elektronikus vezérlésű, négysebességes powershift automata váltó kerül, aminek a hatékonyságon és tartósságon túl a finom váltás is az előnyei közé tartozik. Sőt, a hatékonyság további fokozásához és az anyagszóródás minimálisra csökkentéséhez extraként gémcsillapítás is rendelhető, mely nagyban hozzájárul a finomabb futáshoz egyenetlen felületeken. Szintén opcionális a nehéz terepen extra vonóerőt biztosító önzáró differenciálmű is.

Gémszerkezet

A már élesben is bizonyított, erősített keresztmerevítővel ellátott Z-karos gémkonfiguráció egyszerre garantál kiváló ásóképességet és kiemelkedő felszakítóerőt, különösen ha a homlokrakodóra a Caterpillar „Performance Series” kanalainak valamelyike kerül. A már említett terhelésérzékelő hidraulikarendszer folyamatosan úgy alakítja a teljesítményt és nyomást, hogy az megfeleljen az adott helyzetnek, ezzel pedig nem csupán az üzemanyagfogyasztást csökkenti, de a szivattyú igénybevételét is mérsékli.

Cat 966 GC

Mivel megalkotásuk során a rendszerszintű megközelítés játszott főszerepet, a Performance Series kanalak alakja jól illeszkedik a gépek emelési kapacitásához, billentési tartományához, tömegéhez és gémszerkezetéhez. A család tagjai sokféle alkalmazáshoz ideálisak, így találunk köztük általános- és bányászati kanalat vagy épp könnyű anyagokhoz passzoló kanalat. Összevetve a hagyományos kialakítású kanalakkal, ezeket még a kezdő gépkezelők is képesek 10 százalékkal több anyaggal megtölteni, ami nem elhanyagolható szempont termelékenység szempontjából. Ezen felül a 966 GC felszerelhető a Cat Fusion gyorscserélővel is, mely az opcionális harmadik hidraulikakörrel kiegészítve a Caterpillar szerelékek igen széles skálájának alkalmazását teszi lehetővé.

Az utólag is könnyen beépíthető és kalibrálható Cat Payload rendszer valós időben és pontosan méri a kanállal felemelt terhet, segítve a gépkezelőknek elkerülni a pozitív és negatív irányú eltérést a kitűzött raksúlytól, ezzel biztosítva a rakodási ciklus folyamatosságát.

Gépkezelői munkahely, kiszolgálás

A műszerfalon hat analóg stílusú műszer mellett színes visszajelző fények és egy LCD képernyő kapott helyet egymás közelében, hogy a gépkezelő mindent gond nélkül szemmel tarthasson.

Biztonsági megfontolásból mindkét oldalra döntött fellépők és beépített kapaszkodók kerültek, melyek nem csupán a fülkéhez, de a légszűrőhöz is egyszerű hozzáférést tesznek lehetővé. A torzításmentes, sima felületű szélvédő a padlótól a tetőig tart, míg a tolatókamera a szériafelszerelés részét képezi. Szintén a kilátást segítik elő az integrált holttércsökkentőkkel készülő külső visszapillantó tükrök. Ugyancsak alapáras a fűtés és légkondicionálás, mely összesen 10 légbefúvóval teszi kényelmessé a fülke belsejét.

A szervizpontok eléréséhez nem szükséges felmászni a gépre, ami lerövidíti a karbantartásra fordított időt, és biztonsági szempontból is előnyös. Az oldalsó „sirályszárny” motorborításnak és a felnyitható hátsó hűtőrácsnak köszönhetően akadálytalan a hozzáférés a napi szervizpontokhoz, az üzemanyagbetöltőhöz, az utókezelő folyadék töltőnyílásához, a zsírzási pontokhoz, a szűrőkhöz és a folyadék mintavételi pontokhoz. Felár ellenében megrendelhető a Cat automatikus zsírzórendszere is, ami tovább csökkenti a karbantartásigényt.

Hála az alapáras Cat Product Link előkészítésnek, jelentősen megnőtt a 966 GC üzemeltetésének hatékonysága, emellett a kiszolgálás és a megelőző karbantartások hatékonysága is. A munkagép különböző rendszereihez integrált Product Link összegyűjti a legfontosabb üzemeltetési adatokat, melyek akár a távolból is megtekinthetők a my.cat.com felületen, a Cat applikáción vagy a VisionLink eszközön keresztül.

Szöveg és fotó: Caterpillar

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A csehországi Dobříšban található Doosan Bobcat-központban rendezték meg a Bobcat Demo Days-t. A cég a legújabb termékeit és technológiáit mutatta be.   

 

Az ukrajnai háború és következményei hatására többé-kevésbé ugyanazok a tendenciák érvényesülnek a szomszédos országok építési piacán. Egy biztos: mindenkinek fájni fog.

Átadták a Néprajzi Múzeumot, amely a Liget Budapest projekt keretében épített újabb nagyszabású épület. Díjeső a terveknek, de hogyan készült el az épület? Interjú a projektvezetőkkel.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©