Teljes a Develon új lánctalpas kotrócsaládja

A Develon az elmúlt időszakban összesen 19 modellt vezetett be a cég legújabb, DX-7 lánctalpas kotrócsaládjából. A 14,6 tonnás kotró zárta a sort.  

2023. október 03.

A korábban Doosan Construction Equipment néven futó Develon az elmúlt időszakban összesen 19 modellt vezetett be a cég legújabb, DX-7M lánctalpas kotrócsaládjából, melynek 2 és 53 tonna közti tagjaival a világ azon piacait célozták meg, ahol a Tier 2 és Tier 3 emissziós normák vannak érvényben. Az alább felsorolt új kotrók számos területen képesek helyt állni, így az építőiparban, a bányaiparban, a recycling és hulladékkezelés terén, vagy épp a gépbérleti szektorban.

 • DX27Z-7M és DX35Z-7M minikotrók (2-3 t)
 • DX200A-7M, DX210-7M, DX220LC-7M és DX220AF-7M (20-22 t)
 • DX225LC-7M és DX225LCA-7M (22 t)
 • DX300LC-7M, DX300LCA-7M, DX360LC-7M és DX360LCA-7M (31-37 t)
 • DX400LC-7M, DX450LC-7M és DX450LCA-7M (41-45 t)
 • DX490LC-7M, DX490LCA-7M, DX530LC-7M és DX530LCA-7M (49-53 t)

A sorozat legkisebb tagjától, vagyis a 2,8 tonnás DX27Z-7M minikotrótól a legnagyobb DX530LC(A)-7M modellekig a DX-7M jelzésű gépek egytől egyig lényegesen magasabb teljesítményt képesek felmutatni az előző generációs típusokkal összevetve. Ehhez számos fejlesztést kaptak, köztük erősebb motorokat és nagyobb szállítási teljesítményű hidraulikarendszereket.

Virtual Bleed Off (VBO) rendszer

A 20 tonnás DX200A-7M kotró, illetve az DX300LC(A)-7M és az afölötti modellek megkapták a cég által kifejlesztett Virtual Bleed Off (VBO) elnevezésű technológiát. A VBO rendszer elektronikus vezérlésű szivattyút párosít a zárt központú hidraulikarendszerhez, mellyel a modelltől és a kiválasztott üzemmódtól függően a termelékenység akár 17 százalékkal lehet magasabb, míg a fogyasztás akár 32 százalékkal is kedvezőbben alakulhat. A zárt központú vezérlőszelep a lehető legalacsonyabbra csökkenti a nyomásveszteséget, míg az elektronikus vezérlésű szivattyú hatékonyabb megoldást kínál a motorteljesítmény optimalizálására.

Mindeközben a gépkezelő a fülkében elhelyezett joysticken keresztül pontosabb visszajelzésekhez jut, ami jobb irányíthatóságot és kevésbé fárasztó munkakörülményeket jelent. A kotrók által végzett különféle mozgások sebességének növekedése és csökkenése jóval finomabbá vált, így az ismétlődő ásó- és fordító mozgások kevesebb hirtelen mozdulatot igényelnek a kezelőtől.

Ezen felül a széria legtöbb 20 tonna feletti tagján megtalálható az alacsonyabb üzemanyagfogyasztást elősegítő, továbbfejlesztett Smart Power Control (SPC) rendszer is, mely a motor fordulatszámát automatikusan változtatja a terhelés és a sebesség függvényében, hogy mindig kellő nyomaték álljon rendelkezésre, miközben a fogyasztás sem szökik az egekbe.

Magas komfortra hangolt fülkék

A DX-7M kotrók alapoktól áttervezett fülkéi lehetővé teszik, hogy a bent ülő teljes kényelemből tartsa kézben tökéletesen az irányítást, szellőztetés és légkondicionálás terén pedig többféle opció áll rendelkezésre minden igény kielégítése érdekében.

Biztonsági szempontból újdonság az öv bekötésére figyelmeztető jelzés, de érdemes kitérni az (Around View Monitor) kamerarendszerre is, ami a holtterek által okozott baleseteket hivatott megelőzni.

Az új fülkék kényelmi felszereltsége többek közt az alábbiakat tartalmazza:

 • Új, modernebb megjelenésű, sötétszürke alapszínű beltér
 • Továbbfejlesztett fűtési és szellőztetési funkciók
 • Könnyen áttekinthető, 20 cm képátlójú érintőkijelző
 • DAB audiórendszer (kihangosító, Bluetooth)
 • Választható bőr- vagy szövetborítású ülés fűtéssel
 • Praktikus tárolórekeszek és pohártartók
 • Ergonomikus lábtámasz a boka kisebb terhelése érdekében
 • LED-es fülkevilágítás
 • Hátsó napellenző

Megerősített váz

A DX200A-7M és DX220AF-7M modellek váza extra merevítésekkel készül a kivételes terepképességek érdekében, és természetesen minden főbb részegység megfelel a Develon által támasztott szigorú feltételeknek. Mindez azt jelenti, hogy a teherviselő elemek méretezésükből adódóan bírják a legnehezebb körülmények jelentette kihívásokat is, míg a DX200A-7M esetében a hidraulikarendszer alkatrészeit és az üzemanyagtartályt is további megerősítéssel látták el. Hasonlóképp a DX220AF-7M is „tetőtől talpig” védelmet kapott, hogy – például erdészeti munkák esetén – a kemény terep se okozzon váratlan meghibásodásokat és kiesett időt.

Develon flottakezelés

Szintén fontos előrelépés, hogy az új generációs Develon kotrócsalád tagjaira szériaként telepítik a gyártó flottakezelő rendszerének legfrissebb, 3.0 verziószámú kiadását, mely a gépek érzékelőiből gyűjtött adatokkal támogatja a telemetriarendszer működését. Érdekesség, hogy ezzel a DX27Z-7M minikotró vált a Develon flottakezelő rendszerével kínált legkisebb munkagépévé.

Forrás és fotók: Develon EU, 2023. június

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©