Liebherr autódaru villanymotorral

 Kiegészítő elektromos hajtás került a Liebherr LTC 1050-3.1 50 tonnás kompakt autódarujába.  

2022. április 20.

Az egyre nagyobb teret nyerő klímaforradalom nyomán az építőiparban is megkerülhetetlenné váltak az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő hajtásrendszerek. Épp ezért a Liebherr ehingeni létesítményében készülő LTC 1050-3.1 kompakt daruban a beépített villanymotor a hagyományos belsőégésű motort egészíti ki, vagyis a daru mozgatása elektromos hajtással is lehetséges. Az előny kettős, hisz az 50 tonnás kompakt emelőgép új változata segíti a szén-dioxid kibocsátás lefaragását, és megfelel a „zéró emissziós” munkaterületek követelményeinek is.  Helyváltoztatáshoz hagyományos, ám alacsony károsanyag-kibocsátású motorjára támaszkodik, mely 243 kW (326 Le) teljesítmény mellett is megfelel a Stage V norma követelményeinek. Fontos, hogy a motor bármiféle korlátozás nélkül üzemeltethető hidrogénezett növényi olajjal (azaz HVO-val), ami a gázolajjal összevetve akár 90 százalékos csökkentést is jelenthet a szén-dioxid kibocsátás szempontjából.

Daruzáskor az adott feladat függvényében a belső égésű motor helyett a gép működtethető a villanymotorról is, ami természetesen minimálisra szorítja le a károsanyag-kibocsátást és a zajszintet. Az újonnan fejlesztett hajtásrendszerbe épített villanymotor 72 kW teljesítményt képes felmutatni. Más szóval a villanymotorral a daru teljesítőképessége csaknem azonos, mintha a hathengeres dízelmotorral működne. A villanymotor a meglévő hidraulikaszivattyút használja, mely közvetlenül a hagyományos LTC 1050-3.1 powershift váltóján kapott helyet, és innen szolgálja ki a felépítményben megtalálható fogyasztókat.

Ahhoz, hogy elektromos változatúvá alakítsák át, egyedül a villanymotort, az elosztót és a szükséges vezérlést kell beépíteni a hagyományos modellbe. Mivel az elosztó közvetlenül a szivattyú és a powershift váltó közé kerül, a kezelő egyszerűen választhat a dízel-hidraulikus és az elektro-hidraulikus üzem között. A maximális teljesítményhez a helyszínen 125 amperes hálózat szükséges, de az LTC 1050-3.1 hibátlanul működik 63 amperes hálózatról is. Sőt, alternatívaként hagyományos külső akkucsomag is használható, amennyiben a munkaterületen nem áll rendelkezésre kiépített elektromos infrastruktúra.

A Liebherr LTC 1050-3.1 elektromos változata a 36 méteres TELEMATIK teleszkópos gémmel gördül ki a gyárból. Extraként az új modellhez megrendelhető a távvezérléses irányítást lehetővé tevő RemoteDrive csomag és az emelhető fülke is. Jelenleg az elektromos verzió intenzív tesztelése folyik, melyet követően a német gyártó 2023-ban tervezi az első darabok átadását.

Szöveg: a gyártó termékismertetője alapján Maép, Fotó és videó: Liebherr-Werk Ehingen GmbH    

https://www.youtube.com/watch?v=_BIBgAw6L7g

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A csehországi Dobříšban található Doosan Bobcat-központban rendezték meg a Bobcat Demo Days-t. A cég a legújabb termékeit és technológiáit mutatta be.   

 

Az ukrajnai háború és következményei hatására többé-kevésbé ugyanazok a tendenciák érvényesülnek a szomszédos országok építési piacán. Egy biztos: mindenkinek fájni fog.

Átadták a Néprajzi Múzeumot, amely a Liget Budapest projekt keretében épített újabb nagyszabású épület. Díjeső a terveknek, de hogyan készült el az épület? Interjú a projektvezetőkkel.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©