A kenőanyagok legfontosabb funkciói

2014. június 02.

Legyen szó motorról, csapszegekről, fogaskerekekről  vagy szivattyúkról, ezen folyamatok leírásával a súrlódás, kopás, kenés tudománya, a tribológia foglalkozik. Ez minden gépnél fontos, így az építőgépeknél is.

Bár sokan nem tartják annak és jelentőségét bagatellizálják, a kenőanyag gépelem. (Nem egzaktul definiálva gépelemnek azokat a szerkezeti elemeket tekinthetjük, amelyek nélkül a berendezés nem működik, pl. kötések, tengelyek, csapágyak, kenőanyagok stb.) Az üzemeltető az előírt minőségű kenőanyagok felhasználásával és megfelelő időközönkénti cseréjével tehet legtöbbet a gép üzembiztonságáért és hosszú élettartamáért.

Sokan vagy az előírt minőség alatti kenőanyag felhasználásával, vagy a csereintervallumok önkényes kitolásával próbálnak spórolni. Ez egyáltalán nem ajánlott! Egy gyengébb minőségű olaj és egy neves gyártó terméke közötti árkülönbség elhanyagolható egy motorfelújítás vagy szivattyúcsere költségéhez képest.

Funkciók

A kenés esetén a cél az, hogy az olajréteg a két elmozduló felületet teljesen válassza el egymástól. Funkciói fontossági sorrendben a következők.

Egyenletes terhelés biztosítása a felületek között. Mivel a felületek sohasem tökéletesen simák (érdesség a legpontosabb megmunkálás után is van), ezért a felületek nem érintkeznek teljesen, egyenletes terhelésátadás csak kenéssel jöhet létre.

A súrlódás csökkentése. Kenéssel a súrlódási ellenállás nagyságrendekkel kisebb a folyadéksúrlódás miatt, mint fémfelületek közötti száraz súrlódáskor. A súrlódás okozta teljesítménycsökkenés tehát kenéssel érhető el. Bár a kopás nem egyenes következménye a súrlódásnak (gondoljunk pl. a gördülőcsapágyra: a gyűrű alatt „eltűnik” a tengely, habár a gyűrű csak nagyon kis mozgást végezhet a tengelyhez képest), mégis kenéssel a kopás, mint a súrlódás káros következménye, csökkenthető. Kopás egyébként nem írható le semmilyen törvényszerűséggel, a karbantartáskor arra kell törekedni, hogy mérhető legyen.

A elvezetése. Súrlódáskor hő is keletkezik, így a kenőanyagnak a hűtés is a feladata.

Kenőanyagok biztosítanak védelmet az üzemeltetés során fellépő kémiai behatásokkal szemben is.

Építőgépeknél kenőanyagként a zsír és a különféle olajok használatosak. 

Forrás: Szederkényi Pál, Magyar Építő Fórum (2013/64. szám)

Fotó: Thinkstochphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Új Kobelco kotró az európai piacon

A Kobelco Construction Machinery Europe nemrég jelentette be legnagyobb kis fordulósugarú kotrójának érkezését.

Új Liebherr bányadömper

A Liebherr új merevvázas szállítójárművel bővíti termékkínálatát. Itt a T 274-es új 305 tonnás bányadömper.

Terjeszkedik Kínában a Terex

Forgalmazó hálózatának kiépítése után gyártóüzem épül a világ legdinamikusabban fejlődő építőipari piacán. 

Új Bobcat teleszkópos rakodók

Új rakodógép család érkezett a Bobcat-től a "Next is Now" program részeként.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©