Új Cummins motorplatform minden üzemanyaghoz

A Las-Vegasi Con Expo-n mutatja be a Cummins a hidrogénnel, biogázzal és gázolajjal is működő 15 literes motor platformját.

2023. január 25.

A Cummins Inc. az idén márciusban megrendezésre kerülő Las Vegas-i Con Expo kiállításon mutatja be 15 literes többüzemű motorplatformját, mely egyaránt elérhető lesz hidrogén- biogáz- és fejlett dízelüzemű változatokban. Bevezetését követően az újdonság lehetővé teszi majd a gépgyártók számára a nehéz nemközúti eszközök dekarbonizációjának felgyorsítását.

A jövő emissziós céljainak figyelembevételével elkészített új platform kompakt beépítési méretek mellett ígér jelentős előrelépést teljesítménysűrűség terén, vagyis a gépgyártók az üzemeltetési költségek növekedése nélkül fokozhatják modelljeik teljesítményét és hatékonyságát.

A többüzemű kialakításból adódóan az új generációs, 15 literes motor egyféle blokkot használ, melyet különböző hengerfejekkel és üzemanyagrendszerekkel szerelnek annak függvényében, hogy az üzemeltetés hidrogénnel, gázzal, vagy gázolajjal illetve bioüzemanyagokkal (köztük HVO-val) történik.

A 15 liter hengerűrtartalmú hidrogénmotor névleges teljesítménye 400 lóerőtől 530 lóerőig terjed, míg csúcsnyomatéka 2600 Nm. Megújuló biogáz alkalmazása esetében a teljesítmény 400-510 lóerő 2500 Nm csúcsnyomaték mellett. A korszerű dízel változat teljesítménye ezzel szemben 450 és 650 lóerő között alakul, legnagyobb nyomatéka pedig nem kevesebb mint 3200 Nm.

Szöveg és fotó: Cummins

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Egyre nagyobb teret nyernek hazánkban a környezetkímélő energetikai megoldások, melyek elterjedése a tavalyi energiaársokk hatására újabb lendületet kapott. Összeállításunk a hőszivattyús technológia aktualitásairól és kihívásairól szól.

Egy sor iparági szereplő áldoz nem kevés pénzt alternatív üzemanyagok fejlesztésére. De milyen motorokat építenek, melyek áthidalhatják azt az időszakot, mialatt az iparágban a jövő üzemanyagaival kapcsolatos kutatások folynak.

A Caterpillar az idén márciusban tartott ConExpo óta az elmúlt 6 hónapban tucatnyi új munkagéppel és szerelékkel jelent meg a piacon. Összeállításunkban a termékpaletta széles voltát szeretnénk érzékeltetni. 

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©