Új Cummins motorplatform minden üzemanyaghoz

A Las-Vegasi Con Expo-n mutatja be a Cummins a hidrogénnel, biogázzal és gázolajjal is működő 15 literes motor platformját.

2023. január 25.

A Cummins Inc. az idén márciusban megrendezésre kerülő Las Vegas-i Con Expo kiállításon mutatja be 15 literes többüzemű motorplatformját, mely egyaránt elérhető lesz hidrogén- biogáz- és fejlett dízelüzemű változatokban. Bevezetését követően az újdonság lehetővé teszi majd a gépgyártók számára a nehéz nemközúti eszközök dekarbonizációjának felgyorsítását.

A jövő emissziós céljainak figyelembevételével elkészített új platform kompakt beépítési méretek mellett ígér jelentős előrelépést teljesítménysűrűség terén, vagyis a gépgyártók az üzemeltetési költségek növekedése nélkül fokozhatják modelljeik teljesítményét és hatékonyságát.

A többüzemű kialakításból adódóan az új generációs, 15 literes motor egyféle blokkot használ, melyet különböző hengerfejekkel és üzemanyagrendszerekkel szerelnek annak függvényében, hogy az üzemeltetés hidrogénnel, gázzal, vagy gázolajjal illetve bioüzemanyagokkal (köztük HVO-val) történik.

A 15 liter hengerűrtartalmú hidrogénmotor névleges teljesítménye 400 lóerőtől 530 lóerőig terjed, míg csúcsnyomatéka 2600 Nm. Megújuló biogáz alkalmazása esetében a teljesítmény 400-510 lóerő 2500 Nm csúcsnyomaték mellett. A korszerű dízel változat teljesítménye ezzel szemben 450 és 650 lóerő között alakul, legnagyobb nyomatéka pedig nem kevesebb mint 3200 Nm.

Szöveg és fotó: Cummins

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©