Új befektető a spanyol FCC-nél

Úgy tűnik, a mexikói milliárdos, Carlos Slim befektetése menti meg a gyengélkedő spanyol építőipari óriást, az FCC-t. Mutatjuk a részleteket.

2014. december 05.

Egy egymillárd eurós befektetéssel Carlos Slim, mexikói milliárdos szerezte meg az irányítást a gyengélkedő spanyol építőipari vállalat, az FCC felett. Az ügyletet jóváhagyta az illetékes spanyol pénzpiaci felügyleti szerv is.

A befektetéssel megvalósuló tőkeemelés a cég reményei szerint a végét jelentheti annak a pénzügyi és működési stabilizációs folyamatnak, mellyel a spanyol vállalat szeretné kihúzni magát a gödörből. Az elemzői várakozásokhoz képest gyengébben teljesített tavaly az FCC. Acég ugyanis 1,5 milliárd eurós veszteséget termelt 2013 egészében, míg az elemzők kevesebb mint fele ekkora, 673 millió eurós mínuszt vártak, úgy hogy januárban befektetőként még Bill Gates is megjelent a vállalatnál. 

Pedig FCC egyáltalán nincs munka nélkül, tavaly júniusban fejezte be azt a 275 millió eurós beruházást, melynél egy új hidat húzott fel Bulgária és Románia között idén március végén pedig Peru fővárosában, Limában nyertek el egy 35 kilométer hosszú metrovonal megépítését. Úgy tűnik, az új megrendelések sem nyugtatták meg a befektetőket, erre a cég tett kísérletet áprilisban, egy bizakodó közleményben a cég azt közölte, 78 százalékkal csökkentette a veszteségét, ami relatíve nem rossz eredmény.  

Ők is átértek a hídon? - A tavaly átadott új Duna-híd Bulgária és Románia között, melynél a spanyol FCC volt a kivitelező.

Slim befektetése így a legtöbb piaci elemző szerint a legjobbkor jött az adósságokban úszó cégnek, a pénzből a korábbi banki refinanszírozásként felvett összegeket fogják kifizetni, ami stabil működést biztosít majd a cégnek. Az ügylettel a korábbi fő részvényes Esther Koplowitz részesedése 50,02 százalékról a felére esett a vállalat részvényeiben. 

Carlos Slim

A 74 éves mexikói milliárdos tavaly a Forbes magazin listáján az örök első Bill Gatest is megelőzte a világ leggazdagabb emberei listáján. A 70 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletember megggazdagosását elsősorban a távközlési szektorban gyümölcsöző befektetéseinek köszönheti.

Fotó: MTI/AP, Valentina Petrova

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©