Új befektető a spanyol FCC-nél

Úgy tűnik, a mexikói milliárdos, Carlos Slim befektetése menti meg a gyengélkedő spanyol építőipari óriást, az FCC-t. Mutatjuk a részleteket.

2014. december 05.

Egy egymillárd eurós befektetéssel Carlos Slim, mexikói milliárdos szerezte meg az irányítást a gyengélkedő spanyol építőipari vállalat, az FCC felett. Az ügyletet jóváhagyta az illetékes spanyol pénzpiaci felügyleti szerv is.

A befektetéssel megvalósuló tőkeemelés a cég reményei szerint a végét jelentheti annak a pénzügyi és működési stabilizációs folyamatnak, mellyel a spanyol vállalat szeretné kihúzni magát a gödörből. Az elemzői várakozásokhoz képest gyengébben teljesített tavaly az FCC. Acég ugyanis 1,5 milliárd eurós veszteséget termelt 2013 egészében, míg az elemzők kevesebb mint fele ekkora, 673 millió eurós mínuszt vártak, úgy hogy januárban befektetőként még Bill Gates is megjelent a vállalatnál. 

Pedig FCC egyáltalán nincs munka nélkül, tavaly júniusban fejezte be azt a 275 millió eurós beruházást, melynél egy új hidat húzott fel Bulgária és Románia között idén március végén pedig Peru fővárosában, Limában nyertek el egy 35 kilométer hosszú metrovonal megépítését. Úgy tűnik, az új megrendelések sem nyugtatták meg a befektetőket, erre a cég tett kísérletet áprilisban, egy bizakodó közleményben a cég azt közölte, 78 százalékkal csökkentette a veszteségét, ami relatíve nem rossz eredmény.  

Ők is átértek a hídon? - A tavaly átadott új Duna-híd Bulgária és Románia között, melynél a spanyol FCC volt a kivitelező.

Slim befektetése így a legtöbb piaci elemző szerint a legjobbkor jött az adósságokban úszó cégnek, a pénzből a korábbi banki refinanszírozásként felvett összegeket fogják kifizetni, ami stabil működést biztosít majd a cégnek. Az ügylettel a korábbi fő részvényes Esther Koplowitz részesedése 50,02 százalékról a felére esett a vállalat részvényeiben. 

Carlos Slim

A 74 éves mexikói milliárdos tavaly a Forbes magazin listáján az örök első Bill Gatest is megelőzte a világ leggazdagabb emberei listáján. A 70 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletember megggazdagosását elsősorban a távközlési szektorban gyümölcsöző befektetéseinek köszönheti.

Fotó: MTI/AP, Valentina Petrova

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©