Komoly kihívások várnak a magyar ingatlanpiacra

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület értékelte az előttünk álló éveket. Jól szerepeltek a magyar fejlesztések a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán.

2022. június 17.

A magyar ingatlanpiac hosszabb távon ugyan jelentős fejlődés előtt áll, a következő 2-3 évben azonban a fejlesztőkre komoly kihívások várnak az építési és a finanszírozási költségek növekedése miatt - mondta az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke egy június közepén Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Kiss Gábor közölte, az inflációs környezet, az energia magas ára hat az építőanyagok árára is, mindez pedig a kivitelezési költségek jelentős emelkedését eredményezi.

Hozzátette, a finanszírozási költségek a magas kamatkörnyezet miatt emelkednek, az utóbbi hatására ugyanis nemcsak a lakásvásárlók törlesztőrészlete, hanem az ingatlanfejlesztők által felvett projekthitelek kamata is emelkedik. A finanszírozási költségek növekedése pedig szintén beépül az árakba.

Az IFK alelnöke az MTI kérdésére elmondta, mindezek hatására az ingatlanfejlesztőknek idén átlagosan 20 százalékkal magasabb költségekkel kell számolniuk, mint egy évvel korábban.

Kiss Gábor kiemelte, minél hamarabb lépéseket kell tenni az infláció lassítására, mert 3 százalék körüli inflációs környezetben lehet kiszámíthatóan, hosszú távon jól végezni az ingatlanfejlesztői munkát, valamint ez szükséges ahhoz is, hogy a vevők és a bérlők kiszámítható üzleti tervek mentén tudjanak döntést hozni.

Arra is kitért, fontos, hogy ebben a nehezebb gazdasági környezetben hogyan alakulnak azok a család- és lakástámogatási rendszerek (csok), amelyek aktívan befolyásolják, hogy mennyi lakás épül Magyarországon. Az elmúlt időszakban évente 20 ezer új lakás épült az országban, a kívánatos azonban 30-35 ezer lenne.

A magyarországi irodaterületek összessége elérte a 4 millió négyzetmétert, és további fejlesztések zajlanak ebben a szegmensben. Ugyanakkor jelezte, a bérlők a home office részleges fennmaradása miatt megfontoltabban és lassabban döntenek.

A turizmus visszatérése miatt bíznak abban, hogy hamarosan lesz igény újabb szállodakapacitásokra; az ipar, logisztika szegmensben pedig nagyon sok új területet adnak át: tavaly példaul 350 ezer négyzetméterrel bővült a logisztikai terület nagysága.

A FIABCI ingatlanfejlesztési megmérettetésen a világ legjobb városnegyed-fejlesztésének választott BudaPart projekt 

Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat

A rendezvényen részt vettek azok az ingatlanfejlesztők is, akik Párizsban a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési versenyén, a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatán (FIABCI World Prix d’Excellence) idén, illetve tavaly első és második helyezést értek el.

Idén a megmérettetésről a magyar ingatlanfejlesztők öt arany és egy ezüst éremmel távoztak. A többfunkciós épület és a fenntartható ingatlanfejlesztés kategóriákban aranyérmet nyert a Szervita Square Building, amely 14 500 négyzetméteren kínál prémium kiskereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat Budapest szívében. Az örökségvédelem kategóriában a Komáromi Csillagerőd végzett az első helyen. Az épület teljes körű rekonstrukciója és bővítése a Liget Budapest Projekt része.

A városfejlesztés kategóriában a BudaPart lett az első helyezett. A Property Market Kft. ingatlanfejlesztésében 2017 júniusában indult a beruházás. A megközelítőleg 10 éves, maximum 6 fázisban megvalósuló fejlesztés alatt 15 lakó- és 13 irodaházat, valamint egy hotelt fejlesztenek, így várhatóan csaknem 3000 lakás, 250 000 négyzetméter iroda-, és nagyságrendileg 15 000 négyzetméter kereskedelmi terület jön létre.

Millenáris Széllkapu Park

A közcélú infrastruktúra fejlesztés kategóriában az első helyezést a Millenáris Széllkapu Park érte el. Közép-Európa legnagyobb, háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos design-napelemekkel és 355 új fával 2020-ban nyitotta meg kapuit Budapest modern pihenőparkja.

A Váci Greens E és F irodaházak pedig ezüstérmes elismerést kaptak irodaház kategóriában. Az ATENOR által fejlesztett Váci Greens egy nagyszabású beruházás Budapesten, a XIII. kerületi Váci úti irodafolyosón, a fejlesztés hat épületből áll és két fázisban valósult meg (I. fázis - A, B C és D épület, II. fázis - E és F épület).

Az idei eredményhirdetésen vehették át díjaikat a tavalyi nyertesek is: a Párisi Udvar Hotel Budapest, a Metrodom Panoráma Lakópark és a Himalájában, Zanglában található szolár iskola első helyezést, a városligeti Millennium Háza, a MOME Campus és a XIII. kerületi Klapka Központ pedig második helyezést ért el.

Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d’Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése.

Forrás: MTI

Fotók: Property Market, Ingatan.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©