Kelet-európai gázvezeték játszmák

2015. február 04.

Kijelölték a Török Áramlat nevű gázvezeték Fekete-tenger alatt húzódó útvonalát, közben Ukrajna Lengyelországgal állapodott meg új gázvezeték építéséről. Az új projektek újrarajzolják Kelet-Európa gázpiaci térképét. A Magyar Építő Fórum felgöngyölíti a gázpiaci játszma szálait.

Kijelölték a Török Áramlat nevű gázvezeték Fekete-tenger alatt húzódó útvonalát. Az orosz energiavállalat, a Gazprom vezetőjének január 27-ei ankarai látogatásakor bejelentett útvonal 660 kilométer hosszan követi a tavaly december elején leállított Déli Áramlat vezeték nyomvonalán halad, majd 250 kilométer hosszúságban új nyomvonalon, Törökország európai részébe vezet.

A Fekete-tenger alatt négy vezetékágat építenek, ezeken egyenként évente 15,75 milliárd köbméter földgázt tudnak majd átengedni. A Gazprom összesen évi 63 milliárd köbméter földgázt juttathat el így Törökországba, az első szállítást 2016 végére tervezi. Az ország a Gazprom második legnagyobb piaca Németország után. Az orosz állami cég tavaly 27,4 milliárd köbméter földgázt szállított Törökországba a Kék Áramlaton és a transzbalkáni csővezetéken.

A Gazprom tavaly december 1-jén írta alá a szándéknyilatkozatot a török partnerével a gázvezeték megépítéséről. Az éves szinten 63 milliárd köbméter orosz földgázból 50 milliárd köbmétert egy, a török-görög határra tervezett új gázelosztó központba juttatnak el, ahonnan Moszkva ajánlata szerint az európai országok továbbvihetik az energiahordozót.

A vállalat úgy tűnik a déli projektre koncentrál, hírügynökségi források szerint a Gazprom jelenleg nem tervezi az Északi Áramlat meghosszabbítását Nagy-Britannia irányában, hiába merültek fel ilyen tervek 2014-ben. Az Északi Áramlat vezeték évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítására képes, az Európai Unió éves gázigényének nagyjából 10 százalékát tudja kielégíteni. 

Átgondolta - Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz kabinet ülésén a Moszkva melletti, novo-ogarjovói elnöki rezidencián 2015. február 4-én (MTI)

Ukrajna is új utakon

Az ukránok is függetleníteni akarják magukat az orosz gáztól. Egy új, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték építéséről írt alá megállapodást a Gaz-System lengyel gázvezeték-üzemeltető és a Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó január második felében. Ukrajna az új vezetéken évi csaknem 10 milliárd köbméter plusz földgázhoz juthat. Nyugat-Európából egyébként Ukrajnába a legtöbb földgáz Szlovákián keresztül jut el. Ukrajna évi gázszükséglete 40-45 milliárd köbméter, aminek csaknem a felét Oroszországból szerezte be korábban. Az új vezeték nem orosz földgázt továbbít majd Nyugat-Európa felől, hanem a litván Klaipedában, valamint Lengyelországban már meglévő cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokhoz csatlakozik.

Az új gázvezeték révén Ukrajna évi csaknem 10 milliárd köbméter plusz földgázhoz juthat. A jelenlegi, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték kapacitása nem több évi 1,5 milliárd köbméternél.Lengyelország kész 100 millió euró hitelt nyújtani Ukrajnának hőerőművei korszerűsítésére. Az ukrán miniszterelnök szavai szerit a hitelből úgy készülnek átalakítani az erőműveket, hogy azok képesek legyenek többfajta szén felhasználására, beleértve olyanokat, amelyeket Lengyelországban bányásznak. Magyarország több hónap szünet után január 10-én újította fel a gáztovábbítást Ukrajnába, a mennyiség naponta nem haladja meg a 2,6 millió köbmétert. 

Fotó: MTI/AP/Pool/Kreml/Ria Novoszty/Mihail Klimentyev

Ábra: MTI

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Hazai lakáspiaci hírek

Az első negyedévben közel 29 százalékkal több lakás épült, mint tavaly. Minden nyolcadik hazai lakás újulhat meg a következő egy évben egy felmérés szerint.

Hazai energetikai hírek

Egy lépéssel közelebb a magyar-szerb gázvezeték, fejlődik az észak-dunántúli áramhálózat, a pécsi hőerőmű egykori hulladékából építőanyag készülhet.

Hazai turisztikai fejlesztések

Hamarosan indul a sármellék-zalavári repülőtér fejlesztése, kezdődik a szigetvári várat körülvevő park felújítása és a Pilisi Parkerdő területén is fejlesztenek.

Hazai turisztikai fejlesztések

Úszófalu épül Abádszalóknál a Tisza-tavon, Debrecenben folytatódik a Nagyerdő felújítása, Hévízen pedig a tó körüli sétány felújítása kezdődött meg.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©