Hazai és nemzetközi építőanyaggondok

A kormányhoz fordul segítségért az ÉVOSZ az építőanyagok áremelkedése miatt. Főleg az építőanyag-hiány miatt nem várható fellendülés a német építőiparban idén.

2021. június 04.

Kormányzati segítséget vár az az ÉVOSZ

Az építőipari nyersanyagok és építőanyagipari termékek - például acél, bitumen, cement - jelentős áremelkedése miatt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a kormányhoz fordul segítségért - adta hírül a szervezet május 21-én. A rosszul működő nemzetközi ellátási lánc, a termékek késve történő szállítása miatt a szakszövetség a kormányzatnak címzett levelében azt kérte, hogy a kormány kössön kormányközi megállapodásokat keleti és távol-keleti országokkal az alapanyagok nagyvolumenű beszerzésére.  

Az ÉVOSZ szerint a problémát egyebek mellett a pandémia okozta, de Kínának is szerepe volt benne, ugyanis miközben az ázsiai ország adja a világ acéltermelésének több mint az 50 százalékát, acélipari termékeket tart vissza a világpiactól. Az szervezet ezen felül azt is javasolta, hogy a mostani helyzetben a Gazdasági Versenyhivatal fokozottabban figyelje az építési piacot, a tisztességtelen piaci magatartás kiszűrése érdekében.

Arra is kitértek, hogy az áremelkedéseket a megrendelők ritkán veszik figyelembe, ha a munka már elkezdődött, emiatt a vállalkozók viselik az áremelkedés terheit. Az építési beruházási célú közbeszerzéseknél és a korábban megkötött közcélú szerződések végrehajtásánál is nehézséget okoz a nem várt áremelkedés. Ezért szeretnék azt is, hogy a közösségi, állami közbeszerzéseknél az ajánlatkérők, a megrendelők vállaljanak nagyobb részt az árkockázatokból: legyen lehetőség szerződésmódosításra az árváltozások kezelése érdekében.

Az építőipari nyersanyagok és építőanyagipari termékek drasztikus áremelkedése globális jelenség, az Európai Unió valamennyi tagországában gondot okoz. Ezért az ÉVOSZ úgy gondolja, hogy a helyzet kezelésében az uniónak is fontos szerepe van.

A versenyhivatal meghallgatja az ÉVOSZ-t

A Gazdasági Versenyhivatal piaci konzultációt kezdeményez az ÉVOSZ-szal - közölte honlapján a szervezet május 31-én. A konzultáció célja az építőipari szektorban tapasztalható áremelkedés okainak feltárása és az ágazat esetleges versenyproblémáinak feltérképezése.  Közölték: a lakásfelújítási támogatások, a családok otthonteremtési kedvezményei és az új lakásépítéseket ösztönző kormányzati lépések kedvező hatásainak érvényesülése érdekében a versenyhivatal jelentős erőfeszítéseket tesz az építőipari alapanyagok piacain a tiszta verseny biztosítására.

A hivatal tavaly ősszel átfogó versenyfelügyeleti eljárást indított a magyarországi cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt. A hatóság emellett az elmúlt egy évben előzetes vizsgálatokat folytatott számos más építőipari alapanyag - például tégla, tetőcserép, szigetelő- és burkolóanyagok, nyílászárók - forgalmazásának piacán, hogy feltárja ezen termékek értékesítési rendszerét.

A közleményben Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta, a versenyhatóság elkötelezett a magyar gazdaság újraindításában és versenyképességének növelésében, ezért a nemzetgazdaság teljesítményét közvetlenül befolyásoló, a vállalkozások és a magyar emberek széles körét érintő építőipari alapanyag piacokra is kiemelten figyel. Az indokolatlan, inflációt gerjesztő áremelésekkel szemben a rendelkezésre álló eszközeivel fog fellépni. Ahogy az egyedi jellegű jogsérelmeket, úgy az ágazati szereplők átfogó jelzéseit is alaposan megvizsgálja, hiszen a közvetlen piaci információk segíthetik a tiszta verseny megőrzését. Ennek szellemében várják konzultációra az ÉVOSZ-t.

Vagy kevés vagy drága - Építőanyagok egy barkácsáruház polcain (illusztráció)

Németországban is vannak gondok

Nem számíthat lendületes fellendülésre a koronavírus-járvány után a német építőipar az EY Parthenon üzleti tanácsadó vállalat június elején publikált elemzése alapján. Az ingatlanbérleti hozamok zsugorodása, az építőipari kapacitásban bekövetkezett csökkenés, valamint a rendelkezésre építési telkek egyre fokozódó szűkössége miatt az idén az építőipari termelésben legfeljebb stagnálásra számítanak a felmérést készítő szakértők. A legnagyobb hátráltató tényezőt azonban az építési alapanyagok egyre növekvő hiánya és a kivitelezési költségeknek az ezzel együtt járó emelkedése jelenti - állapították meg.

Az elemzés következtetése szerint mind a magasépítő, mind pedig a mélyépítő ágazatban az idén legfeljebb stagnálásra lehet számítani, a növekedés csak jövőre indulhat meg, de akkor is csak meglehetősen visszafogott mértékben. A tanácsadó vállalat májusi felmérésében megkérdezett mintegy nyolcszáz építőipari vállalatnak 43,9 százaléka számolt be nehézségekről az építési alapanyagok időben történő beszerzésében. Az áprilisi felmérésben ez az arány még 23,9 százalék volt.

Az EY Parthenon várakozásai szerint 2022-ben 253,2 milliárd euró lesz a magasépítő ágazat termelési értéke, 1,4 százalékkal magasabb az ideinél, amit 2023-ban további 1,5 százalékos növekedés követ majd. Az elmúlt évekre jellemző magas növekedési ütemre már nem lehet számítani - írják. Főként a kiskereskedelem, a szállodaipar és a vendéglátóipar építőipari megrendelései gyengélkednek majd az elkövetkező években a prognózis szerint.

A koronavírus-válságévben, 2020-ban elsősorban az üzleti célú építőipari megrendelések csökkenését szenvedte meg a magasépítő ágazat, az új építésű üzleti ingatlanok megrendelései 3,5 százalékkal, a renoválási megrendelések 2,5 százalékkal csökkentek. Összességében a nem lakáscélú építőipari megrendelések tavaly 1,5 százalékkal csökkentek, miközben a lakásépítések továbbra is növekedtek. Az állami építőipari megrendeléseket alig befolyásolta a koronavírus-válság, az állami megrendelések 4,9 százalékkal növekedtek.

A tanulmány készítői szerint az építőiparban az elkövetkező évekre várt gyenge növekedés ellenére is meredeken növekedni fognak az árak, mégpedig az inflációt meghaladó mértékben. Az áremelkedés okaiként az alapanyagok drágulását, a kapacitás csökkenését, valamint az olyan hatósági előírások szaporodását jelölték meg, mint például az akadálymentesítés, valamint a hőszigetelés. "Az építőiparban az átlagot meghaladó áremelkedésre számítunk az elkövetkező években" - jelentette ki Axel Schäfer, az EY Parthenon építőipari szakértője.

Forrás: MTI

Fotó: Thinkstockphotos.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A csehországi Dobříšban található Doosan Bobcat-központban rendezték meg a Bobcat Demo Days-t. A cég a legújabb termékeit és technológiáit mutatta be.   

 

Az ukrajnai háború és következményei hatására többé-kevésbé ugyanazok a tendenciák érvényesülnek a szomszédos országok építési piacán. Egy biztos: mindenkinek fájni fog.

Átadták a Néprajzi Múzeumot, amely a Liget Budapest projekt keretében épített újabb nagyszabású épület. Díjeső a terveknek, de hogyan készült el az épület? Interjú a projektvezetőkkel.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©