Hazai energetikai hírek

Lendületet kapott a napelemes rendszerek iránti kereslet, a hőszivattyúk terjedése is csökkentheti a lakóházak energiafelhasználását.

2022. július 28.

Lendületet kapott a napelemes rendszerek iránti kereslet

Lendületet kapott a napelemes rendszerek iránti kereslet Magyarországon a rezsicsökkentés módosításának hatására - adta hírül az Optimum Solar Home System Kft., a hazai napelemes iparág lakossági szegmensében tevékenykedő  vállalat július végén. A forgalmazó cég szerint a még a magasabb euróárfolyam következtében tapasztalható árnövekedés és a meghosszabbodó várakozási idő mellett is érdemes belevágni a napelemes beruházásba, amelynek megtérülése támogatások nélkül is kedvező.

A vállalat szerint Magyarországon a napenergia-hasznosítás lakossági szegmense eddig is kiemelkedően teljesített az elmúlt években: míg 10 évvel ezelőtt a beépített lakossági kapacitás (hmke - háztartási méretű kiserőmű) 8 megawatt volt, addig 2021 utolsó negyedévében már elérte a 689 megawattot. Már az Otthonfelújítási támogatás is jelentős mértékben járult hozzá a napelemek terjedéséhez, a kormány múlt heti bejelentése azonban újabb erős ösztönző - jegyezték meg. Azóta a cég az előző év ugyanezen időszakához képest húszszoros érdeklődést tapasztal. Jelenleg 1,5 millió háztartás lehet érintett napelemes beruházásban, míg tavaly egész évben 75 ezer napelemes rendszer került a családi házak tetejére.

A napelemekkel kapcsolatos egyik fő motiváló erő a költségcsökkentés. Akinek az áramfogyasztása meghaladja a havi 210 kilowattórát, annak önerőből is megéri a befektetés, amely a jelenlegi energiaárak mellett már két év alatt is visszahozhatja az árát - állítja a cég. Hozzáfűzi: a megtérülési idő nemrég még elérhette a 10 évet. A cég tapasztalatai szerint a vásárlók egyre inkább a saját szükségletüknél akár négyszer nagyobb, 10 kilowatt körüli rendszereket vásárolnak. Ez arra utal, hogy a családok a későbbiekben elektromos fűtésre átállást (például hőszivattyú), egyre többen pedig elektromosautó-vásárlást is terveznek.

Az Optimum Solar Home System komplex szolgáltatást nyújt a hazai napelemes iparágban. A lakossági piacon a hmke, a vállalati ügyfeleknek pedig komplex egyedi igényekre szabott energetikai rendszerek területén piacvezető vállalat tavaly mintegy 800 projektet valósított meg.

A hőszivattyú terjedése csökkentheti az energiafelhasználást

A hőszivattyús technológia terjedésének elősegítése lehet az energiafelhasználás hathatós csökkentésének, a fosszilis energiahordozóktól való függetlenedésnek egyik záloga - hívta fel a figyelmet a Magyar Hőszivattyú Szövetség július végén kiadott közleményében.

Kiemelték; a hőszivattyús megoldások jelentik az elektromos áram alapú fűtés leggazdaságosabb módját, mivel főleg megújuló energiával működnek, jelenleg a leginkább költséghatékony és környezetbarát fűtési megoldást teszik lehetővé.

A hőszivattyú működési elve viszonylag egyszerű, az egyre nagyobb arányban megújuló forrásokból előállított, alacsonyabb széndioxid-tartalmú villamos áramot arra használják, hogy hatékonyan összegyűjtsék a környezet hőjét, és olyan hőmérsékletre emeljék, amely alkalmas az épületek fűtésére, hűtésére és meleg víz előállítására.

A szivattyúkban leggyakrabban a levegőből és a talajból származó környezeti hőt hasznosítják, de a technológia alkalmas a hulladékhő, a szennyvíz, a geotermia vagy a természetes vizek hasznosítására is.

Az OTP társasházi pályázatán 15 millió forinttal támogatják a kiválasztott 20 projektet

Az OTP Business idei társasházi pályázatán a csaknem 650 beérkezett projektből a szakmai zsűri húszat választott ki, amelyet a hitelintézet összesen 15 millió forinttal támogat - adta hírül az OTP Bank július végén.

A hidropóniás - talaj nélküli, tápfolyadékot alkalmazó - közösségi kertet alakíthat ki egy budapesti társasház a régi mosókonyha helyén, ami fenntartható, vegyszermentes növények termesztését teszi lehetővé a lakók számára. Egy másik, 1000 fős budapesti társasház lakói pedig szabadtéri, sporteszközökkel ellátott pihenőhelyet alakíthatnak ki a lakóépület mellett. Ezek a pályázatok nyerték el az idén 14. alkalommal meghirdetett pályázat két kategóriájában - Fenntarthatóbb otthonok és Zöldebb lakókörnyezet - az első helyet és az ezzel együtt járó 1 millió 200 ezer forintot.

Hozzátették, hogy a Fenntarthatóbb otthonok kategória díjazottjai közül egy 1500 lakóval rendelkező budapesti társasházban az energetikai korszerűsítés jegyében cserélhetik takarékos fényforrásokra az elavult izzókat, míg egy másik, szintén fővárosi lakóház akadálymentesítésre kap támogatást. Egy tiszaújvárosi pályázó a szélenergiát hasznosító huzatfokozó turbinákra fordíthatja az elnyert összeget, egy szegedi társasház lakói pedig a lépcsőházban lévő nyílászárók cseréjét és ezzel a hőszigetelés modernizációját tudják finanszírozni az elnyert összegből.

A Zöldebb lakókörnyezet díjazottjai közül két budapesti és egy tatai társasház is kapott támogatást zöldfelület kialakítására, illetve rendbetételére. Egy nagykanizsai lakóházban egy már meglévő kertet bővíthetnek játszótéri elemekkel, míg a budapesti Margó Tivadar utcában a társasház játszóterének elhasznált, balesetveszélyes gumilapjait fogják újakra cserélni. Egy hajdúböszörményi társasházban használtolaj-tárolót hozhatnak létre a támogatásból, Vácon pedig szelektív hulladékgyűjtési rendszert telepítenek egy Kölcsey Ferenc utcai társasház lakói.

A támogatások odaítélésekor a zöldebb lakókörnyezet létrehozása és a fenntarthatóság támogatása mellett a szakmai zsűri azt is figyelembe vette, hogy a pályázat megvalósulása mennyire szolgálja a közösség érdekeit, a környezetük minőségének javulását, valamint, hogy a lakók milyen mértékben vesznek részt a munka tervezésében és kivitelezésében.

A lakóközösségek és társasházak támogatását célul tűző pályázat idén egy különdíjjal is bővült, amelyet Budapesten egy Bem József utcai társasház nyert el. A lakók egy tetőkertet újítanak fel az OTP Bank munkatársainak személyes segítségével, hogy közösségi térként használhassák.

Forrás: MTI

Fotók: Huawei Technologies Hungary, Pixabay.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A csehországi Dobříšban található Doosan Bobcat-központban rendezték meg a Bobcat Demo Days-t. A cég a legújabb termékeit és technológiáit mutatta be.   

 

Az ukrajnai háború és következményei hatására többé-kevésbé ugyanazok a tendenciák érvényesülnek a szomszédos országok építési piacán. Egy biztos: mindenkinek fájni fog.

Átadták a Néprajzi Múzeumot, amely a Liget Budapest projekt keretében épített újabb nagyszabású épület. Díjeső a terveknek, de hogyan készült el az épület? Interjú a projektvezetőkkel.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©