Hazai céges hírek

Italos kartonokból gyártanak építőanyagot Kaposváron, Pakson üzemcsarnok épül, Felsőlajoson napelemes rendszert üzemeltek be. 

2022. május 27.

Stavmat 

Gipszkartont helyettesítő lapok gyártásába kezdett tetra pak italos kartonok újrahasznosításával a Stavmat Építőanyag Kereskedelmi Zrt. Kaposváron - jelentette be Szita Károly, Kaposvár polgármestere a somogyi megyeszékhelyen május közepén.

Ivan Frantisek, a szlovák érdekeltségű cég vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a beruházás összértéke mintegy 3,9 milliárd forint. Az építőanyagot jelenleg egy kísérleti gépsor készíti, amely mellé jövő januárig további kettőt helyeznek üzembe. Jelezte, számításaik szerint a gyártáshoz évi 50-70 tonna tetra pak csomagolóanyagra lesz szükségük, amely a térségből biztosítható.

A Stavmat további 7,8 milliárd forintból csarnok építését és 10 gépsor üzembe helyezését tervezi Kaposváron a közeljövőben, bízva abban, hogy a termékükre Magyarországon és külföldön is lesz kereslet.

Milan Knezo, a gyártási technológiát biztosító GreenCon ügyvezetője arról szólt, hogy a termelés beindulása is bizonyíték arra, milyen fontos a szelektív hulladékgyűjtés. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban elvárás, hogy az építőipar egyre több újrahasznosított anyagot használjon fel. A három gépsor mintegy 20 embernek ad munkát, de a dolgozók létszáma az új csarnok megépítésével az 50-et is elérheti.

Az interneten elérhető nyilvános cégadatok szerint a Stavmat Építőanyag Kereskedelmi Zrt. értékesítésének nettó árbevétele 2020-ban 31 milliárd, tavaly 38,8 milliárd forint volt, a társaság tavalyelőtt 1,6 milliárd, tavaly 2,4 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Alisca Bau Zrt.

A paksi ipari parkban épít szerelőüzemet több mint 300 millió forintos beruházással a bátaszéki székhelyű Alisca Bau Zrt. - adta hírül az építőipari cég május végén.

A kétszintes, ezer négyzetméteres, irodákat is magában foglaló csarnok létrehozását 234 millió forinttal támogatta a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program. Az üzemben betonacélvágást és -hajlítást, aramatúrák összeszerelését végzik majd, a megújuló energiát - napelemeket, levegő-víz hőszivattyút - használó létesítmény októberben készül el.

A cég jelenleg Bátaszéken hasonló nagyságú üzemcsarnokban működik. A projekt részeként nagy teljesítményű forgókotró földmunkagépet, gumikerekes árokásó- és rakodógépet, infravezérelt ároktömörítő hengert is beszereznek. Az üzemet részben a Paks II. atomerőmű építésében való részvétel reményében építik.

Az 1991-ben alapított, árbevételének 90 százalékát közműépítési projektek kivitelezésével elérő zrt. nettó árbevétele 2021-ben 6,1 milliárd forint volt, 523 millió forintos adózott eredmény mellett. Idén a cég az árbevétel szinten tartását tervezi; a projekt megvalósításától azt várják, hogy a vállalkozás növelni tudja árbevételét.

MVM ESCO Urban

Májusban két kiserőmű átadásával lezárult az MVM ESCO Urban Kft. első napelem-beruházása - adta hírül a társaság a hónap második felében.

A napelemes kiserőműveket a Kingspan Kereskedelmi Kft. újhartyáni és felsőlajosi gyáraira telepítették. A megrendelő a 15 éves szerződés keretében rögzített áron, a piacinál olcsóbban vásárolhatja meg a fenntartható módon termelt energiát, majd a futamidő végén az egész berendezést is. A cég szén-dioxid-kibocsátása évi 150 tonnával csökken.

Az MVM ESCO már több napelemes kiserőmű telepítésére kapott megbízást, mindegyik a terveknek megfelelően halad. A megállapodások alapján a társaság saját forrásból valósítja meg az energiaköltségeket csökkentő projekteket, a megrendelők ebből a megtakarításból törleszthetik a költségeket. Az MVM ESCO Urban Kft. az MVM Energetika Zrt. 100 százalékos leányvállalaként működő MVM ESCO-hoz tartozik. A MVM Csoport az energetika bármelyik területén képes beruházásokat végrehajtani, csökkentve ezzel az ügyfelek finanszírozási igényét - tették hozzá.

Az MVM ESCO fő tevékenységként az energiahatékonysági beruházások szolgáltatási szerződésben vállalt megvalósítását és üzemeltetését végzi. AZ ESCO-szolgáltatások (Energy Serving Company - Energetikai szolgáltató vállalat, illetve Energy Saving Company - Energiamegtakarító vállalat) nemcsak naperőművekre, hanem többek között hőszivattyús fűtési rendszerekre, elektromos járművek töltőire, világítási rendszerek korszerűsítésére, biogáztermelésre, épületek energetikai korszerűsítésére is kiterjed.

Nyilvános beszámolója szerint az MVM ESCO 2020-ban már nyereséges volt, az előző év 267,5 millió forintos vesztesége után majdnem 387,5 millió forint adózott eredményt ért el. Árbevétele éves összevetésben 6 millió forintról 244,5 millió forintra ugrott.  

Forrás: MTI

Fotók. Alisca Bau, MVM Esco

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©