Hazai cég hírek

Csökkent a Masterplast tavaly negyedik negyedéves eredménye az előző évihez képest. Kelet-magyarországi napelemes cég beruházása befejeződött, szekszárdi ipari padló-gyártó pedig beruházásba kezd.

2023. február 24.

Csökkent a Masterplast árbevétele

A tavalyi negyedik negyedévben 17 százalékkal csökkent a Masterplast Nyrt. árbevétele az egy évvel korábbihoz képest, amit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján február második felében közzétett gyorsjelentésében az építőipart is elérő negatív gazdasági hatásokkal és a piac szűkülésével magyarázott a társaság.

Növekedtek a cég gyártási költségei, legnagyobb arányban az energiaköltségek, aminek következtében a negyedik negyedéves kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 1,020 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 3,624 millió euróról.

A csoport számára kedvezőtlen árfolyammozgások tovább rontották az eredményt, így a cég 1,385 millió euró adózás utáni veszteséggel zárta a tavalyi utolsó negyedévet az egy évvel korábbi 1,892 millió euró nyereséggel szemben.

A múlt év egészét tekintve a Masterplast árbevétele 5 százalékkal emelkedett és átlépte a 200 millió eurót. Az éves EBITDA 20,383 millió euró lett, 10,7 százalékkal maradt el a 2021-estől. Az adózott eredmény 15,646 millió euró volt, 3 százalékkal maradt el az előző évi 16,070 millió eurós bázistól.

A Masterplast közleménye szerint az év utolsó hónapjaiban több tényező is jelentősen rontotta a vállalat eredményességét, amelyek áthúzódó hatásként 2023 első felében is érezhetők lesznek. Emiatt alacsonyabb jövedelmezőségű működéssel számol a társaság idén az első fél évben is, amit az év második felében ellensúlyozhat a felfutó gyártási kapacitásokra alapozott nyugat-európai export bővülése és a kedvező bázishatás. A 2023-ban induló gyártási beruházások új termékek bevezetését és új, nagyobb európai partnerek megszólítását is lehetővé teszik. A vállalat vezetése a középtávú kilátások kapcsán továbbra is optimista és fenntartja fejlesztési terveit.

Kiemelték, hogy a megváltozott piaci körülmények intézkedésekre ösztönözték a vállalatot, itt a készletszintek optimalizálását, a működési és gyártási hatékonyság növelését, valamint a tudatos energiamenedzsmentet említették. A gyártás energiaellátása újra egyre kedvezőbb piaci feltételek mellett biztosított, miközben a társaság pályázik a Gyármentő Program energiahatékonysági fejlesztéseket és megújuló energiatermelést elősegítő forrásaira is.

Tibor Dávid, a Masterplast elnöke hangsúlyozta, hogy az alaptevékenységben, a hőszigetelő anyag értékesítésében jelentős növekedést értek el, és további bővülésre ad lehetőséget a felfutó gyártás és az idén induló három új műanyag hőszigetelőanyag gyártó üzem. Jó ütemben halad az üveg- és kőzetgyapot gyártási projekt is. Idén várhatón az év második fele lesz az erősebb, aminek egy európai épületenergetikai támogatási program megjelenése vagy egy tartós ukrajnai fegyvernyugvás további pozitív lökést adhat - fejtette ki.

A Masterplast Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papír 3445 forinton zárt szerdán, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 4440, a legalacsonyabb 2700 forint volt.

A Masterplast cégcsoport és a Market Építő Zrt. képviselői 2022. decemeberében a két vállalat együttműködési megállapodásának megkötésekor

Befejeződött a Kelet-Solar Kft. kapacitásbővítő beruházása

Befejeződött a napelemes rendszerek forgalmazásával és telepítésével foglalkozó Kelet-Solar Kft. 294 millió forint értékű kapacitásbővítő beruházása a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagykállóban, a projekt záróeseményét február 17-én tartották a nyírségi kisvárosban.

Az eseményen Szekeres Tamás, a nyíregyházi székhelyű társaság ügyvezető igazgatója elmondta, a helyi ipari parkban közel ezer négyzetméter alapterületű új üzem- és raktárcsarnokot építettek, amelyben várhatóan az idén áprilisban kezdődik el a napelem-tartószerkezetek, szelemen szerkezetek és profilok gyártása.

A beruházáshoz több mint 205 millió forint uniós támogatást kapott a társaság a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázati kiírásán. A nyilvános cégadatok szerint a Kelet-Solar Kft. 2020-ban 682 millió forint árbevételt és 91 millió forintot meghaladó nyereséget ért el. A 2021-ben 16 munkavállalót foglalkoztató kft. árbevétele több mint egymilliárd forint volt, és 202 millió forint adózott eredményt ért el.

Üzemcsarnokot épít a Belotti Kft. Szekszárdon

Hatszáz négyzetméteres üzemcsarnokot épít a főként ipari padlók kivitelezésével foglalkozó Belotti Kft. Szekszárdon a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz 50 százalékos támogatásával.

A cég meglévő, 400 négyzetméteres raktár- és gyártócsarnokának bővítéseként épülő létesítményben ipari kapukhoz gyártanak majd küszöbelemeket, amelyek várhatóan 40 százalékkal csökkentik az aljzatban keletkező hőhíd által kialakult hőveszteséget - adta hírül a vállalat február közepén.

A 320 millió forintos beruházás része a jelenlegi csarnok felújítása, CNC hajlítógép, lemezolló, hegesztőasztal és hegesztőgép beszerzése, illetve egy 6 kilowattos napelemes rendszer telepítése is. A saját fejlesztésű, 40 tonna teherbírású termékből a tervek szerint naponta tíz méternyit gyártanak majd.

Az 1994-ben alapított, évi 200 ezer négyzetméter betonfelületet készítő, 30 fős vállalkozás 2021-ben 1,83 milliárd forint nettó árbevételt és 612 millió forint adózott eredményt ért el; a társaság közlése szerint 2022-es árbevétel az előző évihez hasonlóan alakul, és 2023-ban sem várnak nagyarányú növekedést.

Forrás: MTI

Forók: Masterplastgroup.com, Pixabay.com, Belotti Kft.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©