Hazai céges eredmények

Eredményesen zárta a tavalyi évet a Masterplast-csoport és jól ment a szekszárdi építőipari cégeknek is.

2019. március 06.

Masterplast-csoport

A Masterplast-csoport tavaly 10 százalékkal növelte árbevételét, forgalma megközelítette a százmillió eurót, adózott eredménye 15 százalékkal bővült, 3 millió euró fölé – derült ki a Masterplast Nyrt. február végén publikált adataiból.

A Masterplast az elmúlt években több mint 5 milliárd forintnyi új beruházást valósított meg. Ezek közül kiemelkedett a szabadkai, mintegy 15 millió eurós fejlesztés, ami 2018 végére lezárult, és ennek eredményeként az üvegszövetgyár kibocsátása tavaly már 28 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Jelentős fejlődést hozott a Masterplast Nyrt. számára 2018 utolsó negyedéve, a magyar mellett a szlovák és a lengyel piacon is jelentősen nőtt a cég értékesítése. A Masterplast Nyrt. 23,8 millió eurós bevételt ért el 2018 negyedik negyedévében, ez 13 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket.

A legnagyobb súlyú magyar piacon 23 százalékkal nőtt az árbevétel az év utolsó negyedévében, de hasonló mértékű volt a bővülés Szlovákiában, míg Lengyelországban 21 százalékos volt a növekedés. Az árbevételt is felülmúló mértékben, 14 százalékkal nőtt a tavalyi év utolsó három hónapjában a Masterplast Nyrt. üzemi eredménye, ugyanakkor a kedvezőtlen árfolyamhatások eredményeképpen a vállalat minimális, 63 ezer eurós veszteséggel zárta ezt az időszakot.

Az építőipari várakozások továbbra is pozitívak, az áfakedvezmény meghosszabbítása biztosíthatja a következő évek konjunktúráját. Kifejezetten pozitív hatása lehet az építőanyag piacra a frissen bejelentett családtámogatási intézkedéseknek és a falusi családi otthonteremtési kedvezménynek.

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke a társaság közleményében kiemelte, 2018. sikeres év volt számunkra, a társaság jó irányba indult el a fejlesztéseikkel. Megújították és hatékonyabbá tették a vállalat működését, növelték a gyártási kapacitást. Azzal számolnak, hogy az idei százmillió eurót közelítő forgalom után 2021-re már a 120 millió eurós bevételt is átlépi.

Nádasi Róbert, a Masterplast vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy a beruházásaik határidőn belüli befejezésével megteremtették az alapot a további forgalom-bővüléshez. Az 1997-ben alapított Masterplast-csoport a kelet-közép-európai régió legnagyobb magyar többségi tulajdonban lévő építőanyag gyártó és forgalmazó vállalata. A cégcsoport 8 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, és további 30 országba értékesíti termékeit.

Alisca Bau Zrt.

Növelte árbevételét és további növekedéssel számol több Tolna megyei építőipari cég - derült ki február közepén az MTI által megszólaltatott vállalkozások beszámolója alapján.

A mélyépítéssel foglalkozó, bátaszéki Alisca Bau Zrt.-nek a 2017-es 1,78 milliárd után 2018-ban négymilliárd forint körül alakult a nettó árbevétele, és a korábbi, 25 millió forintos adózott eredménye is megduplázódik - közölte Korcsmár István vezérigazgató.

A 90 dolgozót foglalkoztató cég bevételének döntő része közműépítési munkákból származott, a múlt évben többek között a Bátaszék-Báta szennyvízvezeték és a dunaföldvári csapadékvíz-elvezető rendszer kivitelezését végezték. A társaságnak erre az évre a tavalyihoz hasonló értékű szerződésállománya van, és arra számít, hogy árbevétele 10-15 százalékkal nőhet az idén.

SZ+C Stúdió Kft.

A szekszárdi SZ+C Stúdió Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a cég árbevétele a 2017. évi kétmilliárd forint után tavaly 3,6 milliárd forint volt, és az adózott eredmény is ezzel arányosan emelkedett az előző évi 36 millió forintról. Czank Géza elmondta: a cég zömében intézmények energetikai felújítását végezte, és jelentős bevételük származott négy, egyenként fél megawattos napelempark építéséből.

Tavaly a vállalkozás annak ellenére építőanyag-hiánnyal küzdött, hogy építőanyag-kereskedelemmel is foglalkoznak. Mint mondta, a gyártók annyira leterheltek voltak az alapanyagok iránt megnőtt kereslet miatt, hogy hosszabb határidővel tudtak csak szállítani. A 45 embert foglalkoztató kft.-nek az idei első fél évre már megvannak a megrendelései - ismertette az ügyvezető igazgató.

Unikorn-Épker Kft.

A bölcskei székhelyű Unikorn-Épker Kft. tavaly másfélszeresére növelte 2017-es, 1,13 milliárd forintos árbevételét, adózott eredménye az akkori 10 millió forint után 2018-ban 230 millió forint körül lesz - közölte Varga Lajos ügyvezető igazgató. A 43 fős kkv idei kivitelezési kapacitásai szinte teljesen le van kötve, erre az évre a tavalyit meghaladó árbevételt terveznek - tette hozzá.

A magasépítéssel, szárazépítéssel, betonelemgyártással foglalkozó cég idén a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 50 százalékos támogatásával, mintegy 800 millió forintos fejlesztést kezd el. A projekt keretében egy 55 decibel hangnyomást gátló gipszkartonlapot fejlesztenek ki, amely 30 centiméter vastag falat képes kiváltani. A termékből kezdetben 40 ezer négyzetmétert gyártanak majd, a vállalkozás a beruházás 5-8 éves megtérülésével számol - mondta a cég vezetője.

Gemenc Bau Kft.

A szekszárdi - szintén magasépítő - Gemenc Bau Kft. főként acélszerkezetes, vasbeton, ipari és mezőgazdasági csarnokok építését végezte az elmúlt évben, a cég másfél milliárd forintos nettó árbevételt ért el 2018-ban - közölte Werner Miklós ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy 2019-ben hasonló nagyságrendű árbevételre számítanak, a kft. jelenleg mintegy 600 millió forintos szerződésállománnyal rendelkezik 2019-re.

Forrás: MTI

Fotó: Masterplast.hu

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©