Hazai cég hírek

A Mapei belföldi forgalma 26 milliárd forintra emelkedett a harmadik negyedévben, korszerűsített a Délút Kft., átadta új üzemcsarnokát a Schnaider Polymetall.

2023. október 13.

A Mapei Kft. belföldi forgalma 26 milliárd forintra emelkedett a harmadik negyedévben

A Mapei Kft. belföldi forgalma idén a harmadik negyedévben 26 milliárd forintot tett ki, ami 1,1 százalékos növekedés az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest - adta hírül az építőipari segédanyagokat és szigetelő rendszereket gyártó vállalat október 9-én. Hozzátették, hogy az év első felében tapasztalt forgalomcsökkenést szeptember végére sikerült pozitív irányba fordítani, a vállalat árbevétele júniusban még 3,4 százalékkal elmaradt el az egy évvel korábbitól.

A növekedés egyik fő oka a harmadik negyedévre jellemző szezonális hatás, az építési és felújítási kedv kismértékű élénkülése. Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője ehhez hozzáfűzte, hogy  megfigyelhető a kereslet átalakulása, az új építéssel szemben a felújítás dominál, aminek jelentős része az energiahatékonyságot célozza, ennek alapján .

A Mapei Kft. saját forgalmát tekintve optimista, növekedéssel számol a belföldi piacon az év végéig, az építőiparban azonban nem számít javulásra. A harmadik negyedévi exportforgalom 414 millió forint volt, ami 20 százalékos csökkenés 2022 hasonló időszakához képest. Az exportvisszaesés oka, hogy a magyarországi energiaárak növekedése miatt a vállalat által használt kvarchomok ára megnőtt, a cég ezzel több európai piacról kiszorult.  

A Mapei Kft. 1991-ben jött létre az osztrák Mapei GmbH. alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként, a vállalat 241 embert foglalkoztat A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Mapei Kft. árbevétele 2022-ben 34,21 milliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban 28,13 milliárd forint volt. A társaság 2022-ben 2,81 milliárd forint nyereséggel zárt, 2021-ben 2,78 milliárd forint volt az adózott eredménye.

Korszerűsítette kivitelezői technológiáját a Délút Kft.

Új munkagépek beszerzésével, uniós támogatással, mintegy 553 millió forintos beruházással korszerűsítette kivitelező technológiáját Algyőn az út- és közműépítéssel foglalkozó Délút Kft. - tette közzé a vállalkozás október 9-én.

A fejlesztés során - amely költségeiből mintegy 388 millió forintot fedezett feltételesen vissza nem térítendő támogatás - a vállalkozás földmunkákhoz, közmű- és útépítéshez szükséges új berendezéseket állított üzembe. Négy különféle, felületek, anyagok tömörítéséhez használatos munkagépet vásároltak, ezek valós időben képesek adatokat gyűjteni a föld vagy az aszfalt pillanatnyi állapotáról. Beszereztek egy aszfalt- és betonrétegek terítésére alkalmas berendezést is, amely a tervek digitális állományai alapján tudja változtatni - a többi közt - a lefektetett anyag vastagságát.

A vállalkozás algyői telephelyén építettek egy alkatrészraktárat és gumiszervizt, ahol a saját járművek mellett külső megrendelők számára is végeznek teljes körű gumijavítást. Elkészült egy új szervizépület is, amellyel megduplázták a cég karbantartási kapacitását. Az épületek fűtését és hűtését korszerű hőszivattyús rendszer biztosítja.

A jelenlegi formájában 1996 óta működő cég kezdetben homokbánya műveléssel, szóródó tömegáruk fuvarozásával, rakodásával, földmunkák végzésével foglalkozott. A vállalkozás az elmúlt több mint negyedszázadban a térség meghatározó út- és közműépítő társaságává fejlődött.

A Délút Kft. az út- és mélyépítés mellett csatornázási munkálatokat, rekultivációs munkákat, külszíni építőanyag bányászatot, árufuvarozást végez, akkreditált minőségvizsgáló laboratóriumot, valamint 2008 óta aszfaltkeverő üzemet is működtet.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a családi tulajdonú, több mint kétszáz alkalmazottat foglalkoztató Délút Kft. tavaly az értékesítésből származó nettó árbevételét 11,9 milliárd forintra növelte, ami több mint 55 százalékkal haladta meg az előző évit. A vállalkozás 2021-ben 1,181 milliárd, tavaly 2,127 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Átadta új üzemcsarnokát a Schnaider Polymetall Kft. Bélapátfalván

Közel 300 millió forintos beruházásból készült el a Schnaider Polymetall Kft. bélapátfalvi gyártóüzeme, amelyben üzemcsarnokok bevilágítására alkalmas műanyag paneleket állítanak elő - adta hírül a társaság szeptember 26-án. A beruházáshoz közel 184 millió forint feltételesen vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást kapott a társaság.

A Schnaider Polymetall Kft. (2010-ig Schnaider Plastik Kereskedelmi Kft.) 1998-ban alakult magyar tulajdonban lévő kis- és nagykereskedelmi cég a hazai polikarbonát piac meghatározó szereplője. Üregkamrás és tömör polikarbonát lemez mellett műanyag nyílászáró-kiegészítő termékekkel, 2010-től pedig alumínium- és acélipari alapanyagok kereskedelmével foglalkozik.

Schnaider Péter ügyvezető az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a társaság 25 év nagykereskedelmi tapasztattal a háta mögött lépett be a gyártás területére, ezzel kiegészítve működési profilját. 2019-ben  megvásárolták a Bélapátfalvai Ipari Parkban működő Primervill Kft.-t. A 1500 négyzeméteres üzemcsarnokot modernizálták és átalakították. Az üzemben elsősorban épületek, csarnokok bevilágítására alkalmas műanyag paneleket gyártanak majd.

A beruházás részeként két targoncával, egy présgéppel és lapszabászgéppel bővült az eszközpark. A nyilvánosan elérhető adatok szerint a cég árbevétele 2022-ben 1,619 milliárd forintra emelkedett az előző évi 1,433 milliárd forint után. Az adózás utáni eredmény a vizsgált időszakban 28,756 millió forintról 99,417 milliárd forintra nőtt.

Forrás: MTI

Fotók: Délút Kft., Mapei Kft.

Borítókép: A Mapei standja a HOMEINFO Országos Építőipari Mester Workshop nevű rendezvényen 2023. október 6-án.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©