Fellendülőben a bolgár ingatlanpiac

Egyre népszerűbbek az ingatlanbefektetések Bulgáriában. Ezt mutatja az EECFA frissen publikált felmérése.

2021. május 25.

A járvány kezdete óta az építőipari vállalatok tevékenységét Bulgáriában visszafogta a gazdasági bizonytalanság, a kormány járványügyi intézkedései és a karantén vagy a betegség miatti munkaerőhiány. A bolgár statisztikai hivatal adatai szerint 2020. március és 2021. március között a magasépítés 8,4%-kal csökkent. Az ágazat azonban a fellendülés jeleit mutatja; 2021 márciusában a magasépítés termelési indexe először nőtt (+8%) az egy évvel korábbi azonos hónaphoz képest.

A rövid távú mutatókból is látszik, hogy a tavalyi bizonytalanság után a befektetők bizalma javult. 2021. 1. negyedévében az engedélyezett alapterület 11%-kal volt több, mint 2020. 1. negyedévében, és csaknem 4%-kal több, mint 2019. 1. negyedévében. Ugyanez a trend, de erősebb dinamikával figyelhető meg a megkezdett alapterületben is. Az első negyedév során a kumulált építési engedélyek több mint 660 000 m2 építést indítottak el, mely közel 25%-kal több, mint 2020 azonos negyedévében, és 5,5%-kal több, mint 2019-ben.

A növekvő lakóingatlan-piac miatt a lakásépítés továbbra is a befektetők figyelmének középpontjában áll, különösen a nagyvárosokban mint például Szófia, Plovdiv, Várna, vagy Burgasz.

Tavaly 15 623 új lakás készült el (2020. 2. - 2021. 1. negyedév) Bulgáriában. Ez 17,4%-kal több, mint egy évvel korábban, és az elmúlt 10 év legmagasabb adata. Ennek ellenére ez sem tudja utólérni a keresletet, amely tavaly év végén és ezév elején felnyomta az árakat. 2021. 1. negyedévében a tranzakciók száma 17%-kal nőtt 2020 azonos negyedévéhez képest, és ez a legerősebb első negyedév az elmúlt 5 évben. A folyamatos lakásár-emelkedés 2015 után fokozódott és azóta a kumulált árnövekedés meghaladta a 41%-ot.

A jelenlegi folyamatot számos tényező támogatja:

  1. Alacsony kamatozású lakáshitelek: tavaly a bankok enyhítettek a hitelnyújtás feltételein. 2021. márciusában a lakáshitelek átlagos kamatlába történelmi alacsony szinten volt (2,75%). A lakásvásárlás iránti növekvő érdeklődés az újonnan nyújtott hitelek 6%-os növekedését eredményezte 2020. április-2021. március között az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. 2021. 1. negyedévében az összes ügylet 20%-át banki kölcsönök finanszírozták, viszont a városok közötti jelentős különbséggel. Szófiában, ahol az ingatlanok a legdrágábbak, az ügyletek közel felét banki hitelek finanszírozzák, Várnában ez az arány viszont csak 32%, míg Burgaszban és Plovdivban 30% illetve 25%.
  2. Alacsony betéti kamatok: a betétek kamatlábai közelítik a 0%-ot mert az elmúlt hónapokban a bankok elkezdték visszautasítani az új lekötött betétek felvételét. Ez azt eredményezte, hogy a lakosság megtakarításait inkább ingatlanba fekteti, mivel ezt látja a legbiztosabb befektetésnek.
  3. Spekulatív befektetések: a befektetők az építkezés korai szakaszában veszik meg az ingatlant, azzal a szándékkal, hogy a befejezés után újra értékesítik, így további keresletet generálnak és növelik az árakat. Az ingatlanpiac növekvő jövedelmezősége a külföldön dolgozó bolgárokat is vonzza, hogy megtakarításaikat itthon fektessék be.

 

Dragomir Belchev, EPI – EECFA Bulgaria. Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) 8 kelet-európai ország építési piacát kutatja.

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©