Érkeznek a reakciók az új építési törvény tervezetére

A Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség állásfoglalása is komoly kritikát fogalmaz meg.

2023. március 14.

A Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség (MATÉSZ) 2023. március 9-én véleményezte az Építési és Közlekedési Minisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsájtott,  „A magyar építészetről szóló törvény koncepciójacímű dokumentumot.

A MATÉSZ állásfoglalása szerint a 79 oldalas koncepció építőanyag-gyártáshoz kapcsolódó (vázlatos, kb. 3 oldal terjedelmű) részeit a többitől elkülönítve szükséges kezelni, ezért javasoljuk erre vonatkozóan egy önálló koncepció későbbi megalkotását.

A vonatkozó szövegrészekben megfogalmazott célok vitathatók, különösen „az elérhető legnagyobb arányban kerüljenek felhasználásra (…) magyar építési termékek” célkitűzés, mivel a koncepció alkotók kizárólag azt tekintik „magyar” terméknek, amelynek gyártója is magyar tulajdonú. Nincs konkrét magyarázat arra, hogy pusztán a külföldi tulajdon (pl. ha a termék hazai alapanyagból, hazai munkaerővel és Magyarországon készül, stb.) milyen hátrányokat okoz. Ez eleve megkérdőjelezi a drasztikus piaci beavatkozást jelentő intézkedések létjogosultságát.

2023. február 21-től iparágunk, a hazai tégla- és cserépipar érintett vállalatai is ún. kiegészítő bányajáradék fizetésére kötelezettek. Állásfoglalásunkban részletesen kifejtjük ennek várt, rendkívül káros iparági, illetve azon túlmenő következményeit is. Mivel ez a koncepcióban szereplő intézkedésekhez hasonló beavatkozást jelent, ezektől más iparágakban is hasonlóan súlyos negatív hatások várhatók.

MATÉSZ sajtóközlemény, 2023.03.13.

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©