Érkeznek a reakciók az új építési törvény tervezetére

A Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség állásfoglalása is komoly kritikát fogalmaz meg.

2023. március 14.

A Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség (MATÉSZ) 2023. március 9-én véleményezte az Építési és Közlekedési Minisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsájtott,  „A magyar építészetről szóló törvény koncepciójacímű dokumentumot.

A MATÉSZ állásfoglalása szerint a 79 oldalas koncepció építőanyag-gyártáshoz kapcsolódó (vázlatos, kb. 3 oldal terjedelmű) részeit a többitől elkülönítve szükséges kezelni, ezért javasoljuk erre vonatkozóan egy önálló koncepció későbbi megalkotását.

A vonatkozó szövegrészekben megfogalmazott célok vitathatók, különösen „az elérhető legnagyobb arányban kerüljenek felhasználásra (…) magyar építési termékek” célkitűzés, mivel a koncepció alkotók kizárólag azt tekintik „magyar” terméknek, amelynek gyártója is magyar tulajdonú. Nincs konkrét magyarázat arra, hogy pusztán a külföldi tulajdon (pl. ha a termék hazai alapanyagból, hazai munkaerővel és Magyarországon készül, stb.) milyen hátrányokat okoz. Ez eleve megkérdőjelezi a drasztikus piaci beavatkozást jelentő intézkedések létjogosultságát.

2023. február 21-től iparágunk, a hazai tégla- és cserépipar érintett vállalatai is ún. kiegészítő bányajáradék fizetésére kötelezettek. Állásfoglalásunkban részletesen kifejtjük ennek várt, rendkívül káros iparági, illetve azon túlmenő következményeit is. Mivel ez a koncepcióban szereplő intézkedésekhez hasonló beavatkozást jelent, ezektől más iparágakban is hasonlóan súlyos negatív hatások várhatók.

MATÉSZ sajtóközlemény, 2023.03.13.

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©