Az első háromban a magyar építőipari bővülés Európában

Karácsony előtt tette közzé a múlt évi októberi adatait az Eurostat. Az összeurópai teljesítmény kicsit csökkent.

2014. január 03.

Karácsony előtt tette közzé az Eustat, az EU statisztikai hivatala az októberi építőipari adatokat, ezek szerint a magyar építőipari bővülés a maga 10,7 százalékával az első háromban van.

Az előzetes számítások szerint idén októberben szeptemberhez viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és 1,2 százalékkal a szűkebb eurózónában. Éves bázisú alapon 0,8 százalékos a teljes unióban, illetve 2,4 százalékos visszaesés volt az eurozónában.

A rendelkezésre álló adatok szerint októberben egy hónap alatt hat tagállamban csökkent az építőipari termelés, nyolcban pedig növekedett. A legnagyobb csökkenés Spanyolországban (2,9 százalék), Szlovákiában (2,3 százalék) és Németországban (1,7 százalék) volt. A legjobb növekedést Szlovénia (7,6 százalék) érte el, aztán következett Csehország (7,2 százalék) és Románia (4 százalék).

europa zászlók 01Európai zászlók - nincs miért szégyenkeznünk

Éves összevetésben kicsit másképp alakultak az adatok. Az építőipari termelés Portugáliában (15,1 százalék), Bulgáriában (7,9 százalék) és Szlovákiában (5 százalék) esett vissza a legjobban 2013 októberére 2012 októberéről. Ugyanebben az időszakban Szlovéniában 27,3 százalékkal, Romániában 7,6 százalékkal, Nagy-Britanniában 5,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés.

Az építőipari szektorokat tekintve az eurózónán kívüli országok teljesítménye javította a számokat. Az épületek építése 2,2 százalékkal csökkent az euróövezetben, de ennek kevesebb mint harmadával, 0,7 százalékkal a csökkent a teljes unió területén. A mélyépítés 3,4 százalékkal zsugorodott az eurózónában és 1,7 százalékkal a teljes EU-ban.

Magyarország esetében 2013 októberében havi bázisú alapon 0,8 százalékkal csökkent, de éves bázisú alapon 10,7 százalékkal növekedett az építőipari termelés. Az utóbbi a rendelkezésre álló adatok közül a második legnagyobb éves növekedés.

Forrás: MTI, Khl.comA kép forrása a Morguefile.com

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb forgalmazó és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©