Átadták a legnagyobb hazai egybefüggő napelemparkot

A Mezőcsáton létesült erőmű évente 372 gigawattóra villamos energiát képes termelni, közben háromezer megawatt fölé nőtt a hazai ipari naperőművi kapacitás.

2023. június 20.

Magyarország összeségében a felhasznált energia 76 százalékát importálja, ezért a kormány többek közt a legfontosabb feladatának tartja, hogy erősítse Magyarország energiafüggetlenedését, ugyanakkor megfeleljen a növekvő energiaigényeknek és a klímapolitikai céloknak is - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter júnus 6-án Mezőcsáton, ahol az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkját adták át.

A miniszter hangsúlyozta, ahhoz hogy mindezt elérjék csökkenteni kell az ország földgázigényét, az energiamixben növelni kell a villamos energia, azon belül is az alternatív forrásokból származó villamosenergia arányát, új termelő és tároló kapacitásokat kell kiépíteni és meg kell valósítani azokat az infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek a növekvő villamosenergia-igényt kiszolgálják.

A mezőcsáti erőmű évente 372 gigawattóra (GWh) villamos energiát képes termelni. Ez az energiamennyiség elegendő a kétszázezer lakosú Debrecen fél évnyi, vagy a mintegy 5700 lakosú Mezőcsát 21 évnyi energiafogyasztásának kielégítésére. Az erőmű üzembe állításával évente akár 130 000 tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

Lantos Csaba hangsúlyozta, látni kell azt is, hogy atomenergiára továbbra is szüksége van Magyarországnak, energiafüggetlenségünk egyik meghatározó eleme Paks1, és ezért folytatják Paks2 megvalósítását is. Emellett nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy az energiaállátás biztonsága, az energiaár, a zöld gazdaság térnyerése egyben a gazdasági versenyképesség kérdései is - tette hozzá.

Az energiaügyi miniszter kiemelte, Magyarország energiaellátása biztosított, és megtették azokat az intézkedéseket, amelyek ezt továbbra is garantálják. A naperőműveknek kiemelkedő szerepük van, és egy közelmúltban megjelent elemzés szerint Magyarországon a világon a hatodik, Európában a harmadik legnagyobb a napenergia részaránya a villamosenergia-mixben - mondta a miniszter.

Tavaly 1100 megawatt új naperőművi és napelemes kapacitás épült ki az országban, több mint korábban bármelyik évben, ma pedig már 4850 megawatt fölött van az összes telepített naperőmű kapacitás. Ez több mint kétharmada az ország átlagos elektromosáram-fogyasztásának - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, a 2030-ra kitűzött 6000 megawattos célszámot már egy-két éven belül elérhetjük, az eredeti határidőre akár kétszeresen is meghaladhatjuk.

Az energiaügyi miniszter elmondta, 2022 végén a magyar villamosenergia-rendszer 50 kilowatt feletti naperőműveinek teljesítőképessége 2525 megawatt volt, a beépített ipari összkapacitás június elsején túllépte a 3000 megawattos értéket, azaz mintegy 500 megawattos a növekedés az elmúlt fél évben.

A politikus kiemelte, a háztartási méretű, 50 kilowatt alatti naperőműves kategóriában a beépített teljesítőképesség jelenleg 1854 megawatt. A növekedés itt is dinamikus, az idei fél évben meghaladta a 360 megawattot, emellett áprilisban a háztartási méretű napelemes rendszerek száma meghaladta a 200 ezer darabot. A tavalyi 1100 megawattos bővüléshez képest 2023 első öt hónapjában mintegy 840 megawatt új kapacitás kapcsolódott be a hazai villamosenergia-rendszerbe - jegyezte meg a miniszter. Az időjárásfüggő energiahordozók rendszerbe illesztéséhez ugyanakkor hálózati rugalmasságra, kiegyenlítő és tárolókapacitásra van szükség, ezért a kormány támogatja az hálózatfejlesztési beruházásokat az ország minden részében, összesen mintegy 160 milliárd forint értékben - mondta Lantos Csaba.

Az eseményen Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, a beruházás regionális és országos jelentőségű is, hiszen ez a napelempark fogja adni az országban a naperőművek által előállított villamos energiának a 8 százalékát. A beruházás miatt jelentősen megnő majd Mezőcsát iparűzési adóból származó bevétele, több mint 10 milliárdos árbevétel várható a cégektől.

Biczók András, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir) vezérigazgatója elmondta, a következő négy évben mintegy 400 milliárd forint értékű fejlesztést, korszerűsítést, kapacitásbővítést terveznek az új erőművi csatlakozási igények és újraiparosítással összefüggő fogyasztói igények hatékony kiszolgálása érdekében. Hozzátette, Mezőcsáton egy 6 milliárd forintos beruházással egy új kapcsolóállomást létesítettek a napelempark mellett.

A Mavir háttéranyaga szerint az állomás jelenlegi kiépítéssel két 220 kilowattos távvezeték fogadására, továbbá a naperőművek 220 kilowattos csatlakoztatására alkalmas. Ritter Antal, a fejlesztést végző PolSolar Kft. ügyvezetője köszönetet mondott a hazai és külföldi partnereiknek, valamint a kivitelezőknek, hogy határidőre és a tervezett költségkereten belül közösen létrehozhatták a régió legnagyobb naperőművét. Hozzátette, a napelempark üzemeltetését az Extor Energy fogja végezni, a parkok menetrendezését pedig az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.-re bízták.

A PolSolar Kft. tájékoztatása szerint a fejlesztést öt leányvállalatukkal együtt végezték el. A 440 hektáros területen több mint 466 ezer napelemtáblát, 80 darab középfeszültségű transzormátorállomást és 1000 kilométer kábelt építettek be.

A beruházás összértéke meghaladja a 90 milliárd forintot, melynek egy része befektetői önrész, másik része kötvénykibocsátásból származó forrás. A beruházás tervezett megtérülési ideje 15 év.

Biczók András, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. elnök-vezérigazgatója, Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Tállai András, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Ritter Antal, a beruházó PolSolar Kft. ügyvezetője (b-j) az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkjának átadásán Mezőcsát határában 2023. június 6-án.

Háromezer megawatt fölé nőtt a hazai ipari naperőművi kapacitás

Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal bővült a magyarországi beépített fotovoltaikus teljesítmény; a nyár kezdetére az 50 kilowatt (kW) feletti naperőművek összesített adata meghaladta a 3 ezer megawattot - adta hírül az Energiaügyi Minisztérium június 10-én. A lendületes növekedés másik jele, hogy a háztartási méretű kiserőművek darabszáma tavasszal felülmúlta a 200 ezret - tették hozzá.

Az első ipari méretű naperőmű az előző évtized elején csatlakozott a közcélú hálózathoz, ekkor még mindössze 0,4 megawatt (MW) volt az összes beépített kapacitás. A 2022-es év rekordévnek bizonyult a napenergia magyarországi térnyerésében. A tavalyi 1100 megawattos gyarapodás több, mint amennyit bármelyik korábbi esztendőben regisztráltak és több a 2019 előtt kiépült összes teljesítménynél is - számoltak be. Az ipari és háztartási méretű naperőművek beépített teljesítménye együtt az 5 ezer megawattot közelíti - tájékoztattak.

Idén május végéig már 840 megawatt feletti mértékben nőtt a napenergiát hasznosító létesítmények összes kapacitása. A bővüléshez csaknem fél gigawattal járultak hozzá az ipari naperőművek, köztük Magyarország legnagyobb egybefüggő napelemparkja, a közelmúltban átadott mezőcsáti - olvasható a közleményben.

Nemrég készült el az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalatának legjelentősebb komplexuma is. Az MVM Zöld Generáció két projektben építette meg a képességeik alapján szintén a hazai élvonalba tartozó naperőműparkjait Kunmadarason, az egykori katonai repülőtér területén - emlékeztet a közlemény.

Az átviteli rendszerirányító MAVIR adatai alapján mára meghaladta a 200 ezret az 50 kilowatt (kW) alatti, háztartási méretű napelemes rendszerek száma. A korábbi várakozások szerint ezt a mutatót 2030-ra érhette volna el Magyarország. A 2022-es népszámlálás eddigi eredményeiből az is kiderül, hogy idehaza mintegy 179 ezer lakást szereltek fel napelemmel. A háztartási méretű kiserőművek túlnyomó hányadát tehát családok üzemeltetik, de egy részük intézmények, vállalkozások energiaigényének részleges kiszolgálását segíti - szerepel a közleményben.

A kormány a nukleáris energia mellett a továbbiakban is kiemelt szerepet szán a napenergiának Magyarország energiafüggetlenségének erősítésében - tájékoztattak. A stratégiai előrejelzés szerint a 2030-ra várt 6 ezer megawattos összes beépített teljesítmény már akár jövőre rendelkezésre állhat a megújuló forrásból.

A következő évtized elejére pedig a korábbi célt kétszeresen felülmúló tiszta kapacitás szolgálhatja a biztonságos áramellátást, csökkentheti az energiaszektor környezetterhelését. Az Energiaügyi Minisztérium egyebek mellett a hálózatfejlesztések és tárolói beruházások támogatásával alapozza meg az időjárásfüggő napenergia zavarmentes rendszerbe illesztését.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Vajda János

 

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©