A lízingpiac 16 százalékkal nőtt az első három negyedévben

 A finanszírozási érték nő, a volumen csökken. Az építőgép szegmens kicsi.

2022. november 23.

Az első kilenc hónapban a lízingpiacon a kihelyezett finanszírozás értéke 596 milliárd forint volt, 16 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát az eszközök jelentős drágulásának következtében - közölte a Magyar Lízingszövetség az MTI-vel kedden, megerősítve az előzetes adatokat. A szerződésszám ugyanebben az időszakban 14 százalékkal, 52 419 darabra esett vissza.

A szövetség tájékoztatása szerint a harmadik negyedéves eredményt egy 54 milliárd forint értékű ingatlanlízing ügylet növelte, ezzel korrigálva a háromnegyedéves növekedés 7,7 százalék volt éves alapon.

A finanszírozási érték bővüléséhez hozzájárult, hogy jelentősen nőtt az eszközök vételára: az ingatlan nélkül számított, szerződésenkénti bruttó eszközérték 12 százalékkal emelkedett 2021-hez képest.

Január és szeptember között éves szinten 11 százalékos növekedés mellett, 1906 milliárd forintot ért el a lízingcégek teljes finanszírozott állománya, a szerződésállomány azonban 343 430 darabról 335 245-re esett vissza - közölték.

A jelentésben kiemelték: továbbra is a kkv-szektor a legnagyobb ügyfélkör, 66,7 százalékos részaránnyal, majd a lakosság és a nagyvállalatok következnek, 19,3 illetve 8,8 százalékkal.

A zárt végű pénzügyi lízing a teljes finanszírozott összeg 44 százalékát, 256 milliárd forintot tett ki, a nyílt végű pénzügyi lízing 36 százalékos részaránya 215 milliárd forintnak felel meg - közölték.

Eszköztípus szerint a piac 45 százalékát a személygépkocsi és a kishaszonjárművek, 18,6 százalékát a nagyhaszonjárművek, 15,1 százalékát a mezőgazdasági gépek, 9 százalékát az ingatlan, 7,7 százalékát az egyéb gépek és 3,5 százalékát az építőipari gépek tették ki.

Rámutattak: a retail, azaz a személy- és kishaszongépjármű finanszírozás enyhén csökkent, 194,5 milliárd forintra, 21,5 százalékos volumen csökkenés mellett, miközben az árak 40 százalékkal emelkedtek.  Az autópiacon a teljes finanszírozott összeg 71 százalékát a kkv-k vették igénybe, miközben a lakosság részaránya 10 százalék alá zuhant.

A nagy haszonjárműveknél a finanszírozott összeg 11 százalékkal, 377 milliárd forintra emelkedett, a volumen 8 százalékos csökkenése mellett.  A mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott összeg csaknem 20 százalékkal emelkedett az első kilenc hónapban 2021 azonos időszakához képest, 89,7 milliárd forintra, változatlan volumen mellett. Legdinamikusabban, a traktoreladások nőttek (56 százalék), de a mezőgazdasági vontatókból is 22 százalékkal többet helyeztek forgalomba a három negyedévben.

A  jelenlegi gazdasági környezetben minden piaci szegmensben komoly segítséget jelentenek az államilag támogatott lízingkonstrukciók, amelyek idén 141,6 milliárd forint összegű finanszírozást jelentettek 10 668 szerződés esetében - idézte a közlemény Kőszegi Lászlót, a Magyar Lízingszövetség főtitkárát. Kiemelte: az államilag támogatott programok csaknem 70 százaléka, 97 milliárd forint a Széchenyi Kártya programból származott, 40 milliárd forint az Eximbank finanszírozásában valósult meg, amely a nagyhaszonjármű és mezőgazdasági szegmensekben bizonyult a legsikeresebbnek.
 

Magyar Lízingszövetség, via MTI, fotó: építőgépek a DM-Ker telephelyén

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A korábban jól ismert Doosan márkanevet januárban Develonra változtatta az új tulajdonos. Megnéztük, milyen munkagépek kerültek az új brand alatt a piacra. A képen a novemberben bejelentett új átrakó látható.

Az elmúlt fél évben az abroncsgyártók nem fukarkodtak új típusok és méretváltozatok bejelentésével, ezekből válogattunk. A képen a Michelin Crossgrip abroncsa látható.

Számos hazai fejlesztés könnyítheti meg az építőiparban vagy az építőanyag gyártásban dolgozó szakemberek dolgát. Az elmúlt néhány hónap ígéretes hazai fejlesztéseiről olvashatnak. A képen hőszigetelő üveghab látható.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©