Új szakaszába lépett az Agora Budapest beruházás

A beruházó rendhagyó alapkőletételen innovatív, látványos megoldásokkal ünnepelte a Váci úti irodapark-projektet.

2018. november 23.

A beruházó rendhagyó alapkőletételen innovatív, látványos megoldásokkal ünnepelte a Váci úti irodapark-projektet.

November 15-én tartották az Agora Budapest rendhagyó, ünnepélyes alapkőletételét, amely fontos mérföldkő a beruházás számára: a Váci úti irodafolyosó szívében létrejövő új városközpont fenntartható, modern építészettel, zöldfelületekkel és barátságos közösségi terekkel teszi majd élhetőbbé a környéken lakók és az itt dolgozók mindennapjait.

A virtuális alapkőletétel során az Agora központi tere tárult a látogatók szeme elé, melyet egy különleges, 360°-os 3D „projekt mapping show” segítségével hívtak életre. A látványos megoldást hosszas munkálatok előzték meg, amely során a rendezvényre tervezett, 15 méter magas dómban füves parkot és pop-up üzleteket – többek között kávézót, éttermet, virágboltot és a rendezvény ideje alatt is működő borbélyszalont – helyeztek el, hogy a látogatók még könnyebben a már kész Agora központi terére képzelhessék magukat. A szokványos kültéri helyszínekkel ellentétben a beruházás terepe számos kihívást rejtett magában: a rendezvény telepítése egy hétig tartott, közel 50 ember részvételével.

A beruházó HB Reavis rendhagyó ötlete több szempontból is innovatív: ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon dóm épült építési konténerek tetejére, amelynek 22 munkaórán át tartó elhelyezéséhez egy 60 tonnás darut vettek igénybe. Az ünnepélyes alapkőletétel vendégei Magyarországon elsőként láthattak 360°-os projekt mapping show-t, melynek 12600 képkockából álló anyagát 50 számítógép renderelte 600 óra alatt, 7 szakember irányításával.

A vállalat nemrég jelentette be, hogy az első épület jelentős részét a Raiffeisen Bank számára adták bérbe, így 2020 elejétől az Agora Budapest ad otthont a bank hazai székházának – a vállalat az ünnepélyes alapkőletételen többek között a szerződés megkötését is ünnepelte.

Kép az átadóról

Agora Budapest

A beruházó tervezi szerint az Agora Budapesttel egy új városközpont épül a Váci úti irodafolyosó szívében, fenntartható, kortárs építészettel, hívogató zöldfelületekkel és tágas közösségi terekkel: az üzleti- és a közösségi élet színtere is egyben. A neves londoni MAKE Architects és a hazai FINTA Stúdió által megálmodott fejlesztés megközelítőleg 130.000 négyzetméternyi prémium kategóriás irodát és sokszínű szolgáltatásokat foglal magába. A több fázisban megvalósuló AGORA első épületei várhatóan 2019 végén és 2020 elején készülnek el, míg az Árpád híd menti második fázis épületeinek átadását 2022-2023-ban tervezik.

A beruházáshoz impozáns számok is tartoznak: csúcsidőben hamarosan 800-1000 ember segíti naponta az építkezést, az elkészülő épületekben pedig megközelítőleg 12 000 ember dolgozhat majd. A területen összesen 7 daru segíti majd a munkálatokat, melyek magassága a terepszinttől számítva összesen csaknem 336 méter, ami magasabb, mint az Eiffel-torony, az épületegyüttes alapozásához pedig körülbelül 13 000 köbméter betont használtak fel, amellyel több mint 5 olimpiai szabvány alapján készült úszómedencét lehetne megtölteni.

„Olyan épületegyüttes létrehozása volt a célunk, amely illeszkedik a város szövetébe, emberléptékű, könnyen megközelíthető és nélkülözi az öncélúságot, nem kockáztatja meg azt, hogy pár évtized múlva hóbortos próbálkozásként azonosítsák be” – idézi Florian Frotschert, a Make Architects Partnere, az AGORA Budapest koncepciójának tervezőjét a cég közleménye.

Egymáshoz kapcsolódó közterek

Az Agora megalkotása során a felhasználók szükségleteit helyezték előtérbe – a tervezők különböző funkciójú, de mégis egymáshoz kapcsolódó köztereket hoztak létre, ahova beintegrálták az Árpád hídhoz tartozó metrómegállót, a Volánbusz távolsági járatait, valamint a Budapestet egyre inkább behálózó kerékpárutakat, az irodai funkciókat pedig kiskereskedelmi egységekkel ötvözték. „A barátságos, emberközpontú épületegyüttes tervezésekor kulcsfontosságú a környezet és az Agorát jövőben használó közösség alapos megismerése, de elengedhetetlen az is, hogy a tereket olyan nyitottá és elérhetővé tervezzük, amilyenné csak lehet, és számtalan szolgáltatásnak is otthont adjunk” – összegezte Florian Frotscher.

Az első ütemmel megvalósuló multifunkcionális központi tér (az Agora) nemcsak az épületeket köti össze, hanem különböző rendezvényeknek is otthont ad majd: terveznek ide többek között vásárokat, mozgó piacokat, szabadtéri mozit, jégpályát és további kültéri programokat. A közösségi tereken munkavégzésre és feltöltődésre alkalmas helyeket alakítanak ki, ahol a népszerű szolgálatásokkal, – többek között trendi kávézókkal, éttermekkel – kiegészítve olyan környezetet teremtenek, ahol az emberek valóban jól érzik magukat.

Érdeklődők az Agora Budapest projekt alapkőletételén a beruházás makettja mellett 2018. november 15-én.

Okos és zöld megoldások

A beruházó számára fontos szempont az épületegyüttes fenntartható tervezése, kivitelezése és működtetése, ennek megfelelően BREEAM és WELL fenntarthatósági alapelvek szerint valósítják meg a projektet. Ezek mellett az irodapiacon egyedülálló módon a HB Reavis ambíciója a teljes beruházást felölelő BREEAM Communities és az épületekre vonatkozó BREEAM New Construction nemzetközi zöld minősítések megszerzése.

Az Agorában olyan új technológiákat alkalmaznak, mint az okos parkoló-, vagy az applikációval egybekötött intelligens beléptetőrendszer, emellett digitális információs pontokat hoznak létre a látogatók teljes körű tájékoztatására. A zöldterületek mellett a tetőn napkollektorokat, a földszinti burkolatban pedig napelemeket helyeznek el, és az ezek által megtermelt energiát betáplálják az épületek központi rendszereibe. A napelemek mellett a csapadékvíz öntözési célú hasznosítása is gondoskodik az épületek fenntartható működésről.

Parkolóhelyektől az edzőteremig

A mélygarázsban több mint 2000 parkolóhelyet hoznak létre, amely a HB Reavis épületekben megszokott elektromos töltőpontokat is biztosít. Emellett ösztönzik a kerékpáros közlekedést is, ennek érdekében bicikliutakat építenek és összekötik a meglévő hálózattal, emellett szuperbiztonságos kerékpártárolókat, modern zuhanyzókat, öltözőket, és további hasznos kerékpáros szolgáltatásokat is terveztek az épületekbe.

A projekt egyik sajátossága, hogy az irodaépületek alsó két szintjén kb. 10 000 m2-nyi kiskereskedelmi egységet alakítanak ki, ahol 30 üzletben változatos szolgáltatások kapnak helyet. Az épületegyüttes első fázisában már több mint 6 500 m2-nyi üzlethelyiség épül meg, ahol a trendi éttermek, kávézók mellett számos mindennapi szükségletet kielégítő szolgáltatást, így többek között fodrászatot, tisztítót, virágüzletet, drogériát és a well-being jegyében edzőtermet is terveznek.

A projekt látványterve az Visegrádi utca felől nézve

Fotók és forrás: Hbreavis.com

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©