Új híd Bulgária és Románia közt

275 millió euróból épült fel Románia és Bulgária közt az új Vidin-Calafat híd, mely több órát spórol meg az utazóknak és a fuvarozóknak.

2013. június 28.

Ünnepélyes keretek közt, a két ország kormányfőinek részvételével avatták fel az új Duna-hidat a délnyugat-romániai Calafat és a bulgáriai Vidin között, mely több órával lecsökkenti a romániai tranzit-időt.

A 275 millió eurós beruházás - három éves késéssel - uniós támogatásból, illetve bolgár, román és német költségvetési forrásokból valósult meg. A 470 kilométer hosszúságú folyami határszakaszon eddig egyetlen híd kötötte össze Romániát Bulgáriával, az 1954-ben megépült Giurgiu (Románia) - Rusze (Bulgária) híd. A két kilométeres új függőhíd a négyes páneurópai közlekedési folyosó déli szárnyát nyitja meg a Drezda-Budapest-Krajova (Craiova)-Szófia-Isztambul útvonalon, és több órával lecsökkenti a romániai tranzit-időt, mivel az áthaladó kamionoknak már nem kell Bukarestet is érinteniük. A hidat a spanyol FCC építette fel, és közös bolgár-román cég fogja működtetni.

A hídon menetirányonként két sávon zajlik a közúti forgalom. Az áthaladó személygépkocsiknak hat eurós díjat kell fizetniük, a súlyosabb járműveknek pedig - tömegük függvényében - nagyobb, 37 euróig terjedő összeget. A hídon gyalogos- és kerékpársávot is kialakítottak: nekik ingyenes az átkelés. A vasútvonalat még nem nyitották meg a hivatalos hídavatón.

Bolgár becslés szerint az első évben 100 ezer gépjármű halad át majd át a hídon, később a forgalom elérheti a napi 8400 járművet.

uj hid 03

A híd kész, a környezete még nem annyira (MTI/AP)

A román és bolgár sajtó az átadáskor azonban rámutatott, hogy az új híd valójában még nem tölti be teljesen a funkcióját, mert jelenleg még hiányzó infrastruktúra-hálózatok között teremt összeköttetést. A hídhoz nemhogy autópálya nem vezet még, de román oldalon a Krajova - Calafat országút is tele van kátyúkkal, és Krajova körgyűrűje sincs még befejezve.

Nagyobb térképre váltás

(Forrás: MTI, Construction Europe)

(A képek forrása az MTI/AP, Fotó: Valentina Petrova)

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A bauma-t a világ legnagyobb építőgépszakvásárát 2022. októberében rendezték Münchenben. Ezt mindössze néhány hónappal, idén március közepén követi az Észak-amerikai kontinens legnagyobb kiállítása és vására, a Conexpo-Con/AGG.  A gépgyártók természetesen átgondolják, mit hol mutassanak be a várható piaci kereslet függvényében.

Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazói szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2023-tól. A három legnagyobb kerekedő és két legnagyobb kölcsönző cég vezetője válaszol.

Ezermilliárdos nagyságrendben állított le vagy halasztott el állami beruházásokat a Lázár János által vezetett építési tárca a 2022-es választások óta. Elmaradásuk érzékeny veszteséget jelent a következő években a hazai építőipar számára. Összeállításunkban az elmúlt időszakban az előkészítésük során félbehagyott állami beruházásokból válogattunk.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©