Nemzetközi díjak magyar ingatlanfejlesztőknek

2019. június 07.

Egy arany- és két ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők az idei Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton, amelynek eredményhirdetését a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszövetség) 70. kongresszusán tartották Moszkvában. Az örökségvédelem kategóriában az Ózdi Kultúrgyár projekt első, a speciális létesítmények kategóriában a Ludovika Campus második, míg az ipari létesítmények kategóriában a szegedi ELI ALPS Lézerkutató Központ szintén második helyezést ért el.

Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d’Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése (www.fiabciprix.com). A 27 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata.

A bírálat főbb szempontjai: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát. Az elmúlt 20 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők 22 első és 30 második díjat nyertek a FIABCI World Prix d’Excellence pályázatán a különböző kategóriákban, megelőzve az összes európai országot.

 

Az Örökségvédelem kategóriában az Ózdi Kultúrgyár projekt aranyérmet nyert

FIABCI World Prix d’Excellence Gold Winner-díjat nyert a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. Kultúrgyár Projekt – Ózd pályázata a Heritage Category elnevezésű szekcióban. A nemzetközi zsűri méltatta a projekt társadalmi hasznosságát az épített örökség megóvása, a barnamezős területek revitalizációja és az ipari örökségből kulturális közösségi tér létrehozása szempontjából. A 2016-ban átadott ózdi Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és Digitális Erőmű épületei nem először kerültek az építész szakma fókuszába. A két intézmény több nemzeti és nemzetközi jelölést tudhat magáénak: 2017-ben Pro Architectura díjjal jutalmazták a tervezői munkát, míg tavaly a XX. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton lett első a kulturális kategóriában és elnyerte a Magyar Ingatlanszövetség különdíját. Az idei elismerés, a FIABCI World Prix d’Excellence  Gold Winner-díj kiemelt fontosággal bír a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. számára, mivel a megmérettetésen rangos nemzetközi tervezők és ingatlanfejlesztők reprezentáltak magas színvonalú pályaműveikkel, másrészt a díj elismerése a nemzeti építészeti örökség kulcsfontosságú szerepének a magyar kultúrában.

 

A speciális létesítmények kategóriában ezüstérmet nyert a Ludovika Campus

A Ludovika Campus a teljes magyar közszolgálati felsőoktatást megvalósító Nemzeti Közszolgálati Egyetem otthona. A főváros VIII. kerületében megvalósuló fejlesztés egy összetett rehabilitációs program is egyben, fő bázisa az egykori Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia épületei és az ezt körülvevő mintegy 330 ezer négyzetméteres parkterület. A Ludovika Campus projekt műemléki épületfelújítást, új képzési és oktatási épületek, kollégiumok, sport és szabadidős létesítmények építését foglalja magába. A projekt részeként megújult a történelmi Orczy-park is. A parkban és annak környékén találhatók a Campus épületei, mint a Ludovika Főépület, amelyben az egyetemi vezetés mellett oktatók és dolgozók számára kialakított irodák, előadótermek is helyet kaptak, de itt található az intézmény központi könyvtára is. A Ludovika Campuson két kollégium is található.  Az irodai funkciókat ellátó Tóparti Épület felújítása mellett az oktatási igényekhez kapcsolódva épültek fel az egyetem kültéri sportpályái, valamint a Ludovika Lövészklub is. A meglévő épületek átalakításával újjáépült a fedeles lovarda és az istálló épülete, amelyhez lovas út és díjugrató pálya kapcsolódik. Kifejezetten lakossági használatra készült el a Sportpark, de a Ludovika Aréna is nyitva áll az érdeklődők előtt. Ez utóbbi két nagy részből áll: az uszodában egy 25 méteres medence, tanmedence és szauna található, továbbá van két  sportcsarnok is, így lehetőség van rendezvények, koncertek megtartására is. A Ludovika Campus kapcsán a nemzetközi zsűri nagyra értékelte, hogy a műemlék épületek felújítása és újak építése, valamint a közönség számára is megnyitott park rekonstrukciója magas színvonalon, korszerű technológiával és anyaghasználattal valósult meg. 

 

Az ipari létesítmények kategóriában ezüstérmet nyert  az ELI ALPS Lézerkutató Központ, Szeged

A SWIETELSKY Magyarország Kft. a STRABAG-MML Kft-vel konzorciumban az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) projekt magyarországi megvalósításával olyan világszintű lézeres infrastruktúra létrejöttében vehetett részt, mely lehetőséget biztosít mind a hazai, mind a nemzetközi kutatók számára, hogy a fény-anyag kölcsönhatások eddig ismeretlen területe kísérletileg is megismerhetővé váljon. Az ipari épületkomplexum 5 épületből áll, melynek centruma a kutatások színtere, a technológiai főépület, melyhez szoros funkcionális egységben kapcsolódnak a kiegészítő épületek. Az épületeket a lézeres technológia által diktált legszigorúbb elvárások szerint kellett megépíteni. A kutatási területek rezgésmentességét, sugárvédelmét, süllyedésmentességét és termikus stabilitását egyedi és innovatív tervezési megoldásokkal, építési technológiákkal és gépészeti-, valamint elektromos rendszerek alkalmazásával biztosította a SWIETELSKY és STRABAG mérnökgárdája. A „ház a házban” kialakítás és kiegészítő tudományos épület két nyaktaggal való kapcsolódása is ezt hangsúlyozza. Jól szimbolizálja a lézeres kutatás szellemiségét a központi fogadóépület és a kiegészítő tudományos épület homlokzatán ütemesen megjelenő tömör és áttört felületek váltakozása, mely a lencsék sorát idézi. A kutatóintézetben folyó magas szintű szellemi munka ikonjaként megjelenő „agy”, amely előadótermet és könyvtárat is magában foglal, illetve a világon egyedülálló 850 négyzetméter felületű változtatható szolárfaktorú üvegtető is jövőbe mutató szimbólum.

 

A FIABCI Magyar Tagozata már meghirdette a következő, XXI. Magyar Ingatlanfejlesztési Pályázatot, amelyen a remények szerint ismét sikerrel szerepelnek a magyar indulók.

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©