Mi újság az állami sportberuházásokkal?

A kormány felpörgette az állami sportberuházásokat. A Magyar Építő Fórum segít rendet tenni a sporttal kapcsolatos hírek között.

2014. november 18.

Az kormány idén is rengeteg forrást biztosított különböző sportlétesítmények fejlesztésére, felújítására, vagy döntött a leendő elköltésükről. Összeszedtük az utóbbi hetek történéseit, arra az esetre, ha elkeveredtünk volna a sok átadó és bejelentést közt.

1. Tüskecsarnok (Budapest)

Több mint húsz évvel az építkezés kezdete után végre elkészült a Tüskecsarnok. a multifunkcionális sportközpont hivatalos megnyitója november végén lesz. Az szakemberek ezekben a napokban helyiségről helyiségre átveszik a kész épületet a kivitelezőtől, és javíttatják az esetleg felmerülő apróbb garanciális hibákat, hiányosságokat. A tervek szerint a hivatalos megnyitót követően azonnal benépesülhet Budapest új sport- és rendezvénycsarnoka, amely már idén több tömegrendezvénynek ad otthont.

A csarnok építése még a 90-es évek elején kezdődött, aztán több mint tizenöt évre félbeszakadt. A kormány 2012-ben döntött a létesítmény befejezéséről, és az elmúlt bő két év tervezési, valamint kivitelezési munkái után készült el mostanra a 4000 fős nagycsarnok, a szabadidős sportolókat váró sportcentrum és a kétszintes mélygarázs.

A Tüskecsarnok 2014 novemberében

2. Új Sóstói Stadion (Székesfehérvár)

14 ezer férőhelyes, UEFA IV. kategóriájú stadion épül Székesfehérváron. A 2016 végére elkészülő létesítményben egy természetvédelmi látogatóközpontot is kialakítanak egy ) milliárd forint összköltségvetésű projektben.  A többfunkciós létesítmény a jelenlegi stadion helyén épül meg, és minden szempontból illeszkedik majd környezetébe.

Rövidesen elkészülnek a kiviteli, koncepció- és engedélyes tervek, majd 2015 szeptemberében elkezdődhet az építkezés, amely várhatóan 12-13 hónapig tart. A mostani főépület szerkezete megmarad, viszont felújítják, bővítik. A város a beruházással párhuzamosan fejleszti a környék közlekedését, parkolót építenek, és a stadion közvetlen környezetében fekvő természetvédelmi terület évtizedes problémáit is megoldják. A fejlesztés keretében mederkotrást végeznek, és megoldják a terület vízpótlását is.

Látványterv az új fehérvári stadionról

3. Hidegkuti Nándor Stadion (Budapest)

A fehérvárihoz hasonlóan szintén 2016-ra készül el az MTK labdarúgó csapat új stadionja, amely 5000-5500 néző befogadására lesz alkalmas. Az új stadion tervezésére nemzetközi építész tervpályázatot írtak ki, amelyben 12 konzorcium - tíz magyar, egy spanyol és egy holland - vesz részt. Az eredményt a jövő hónap elején hirdetik ki, s a győztes tervezővel december 5-én kötik meg a szerződést. A klubvezető szerint világon legkorszerűbb játéktér- és világítás kialakításával rendelkezik majd az új stadion.

Az építkezés már el is kezdődött, hiszen a jelnlegi stadion székeinek és világításának bontását már megkezdték. A beruházás összköltsége 5,65 milliárd forint. A létesítményfejlesztések 90 százalékát a kormány, tíz százalékát pedig saját forrásból finanszírozzák.

Munkások bontják a nézőteret a Hidegkuti Nándor Stadionban 2014. november 6-án.

4. Audi Aréna (Győr)

November 15-én avatták fel a győri Audi Arénát, a kisalföldi megyeszékhely új multifunkcionális csarnokát. A változtatható befogadóképességű, de akár 5500 néző befogadására is alakítható létesítmény építése gyorsan lezajlott, hiszen csak idén januárban kezdődött. A kormányzat által ötmilliárd forinttal támogatott munkák eredményeként olyan aréna épült, amely decemberben már a női kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszíneként is szolgál.

A létesítmény is a kormány, a város és a helyi vállalkozások együttműködésében valósult meg, az építkezést a kormányzat finanszírozta, az infrastruktúra kialakításának költségeit felesben állták az önkormányzattal, a működtetésbe pedig helyi vállalkozásokat is bevonnak.

Látogatók állnak sorba az Audi Aréna Győr multifunkcionális sportcsarnok átadásának napján 2014. november 15-én.

Fotók: Mnsk.hu, MTI (Illyés Tibor, Krizsán Csaba)

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©