Megkezdődött a Lánchíd utca és környékének felújítása

A beruházás a Várkert Bazár fejlesztésének második üteméhez kapcsolódik. Többek közt növelik a zöld felületeket is.

2014. április 29.

A Várkert Bazár fejlesztésének második üteméhez kapcsolódóan megkezdődik a Lánchíd utca és környékének felújítása. Az április 28-án, kedd reggel induló munkálatok során a bazár környékén új burkolatot kapnak az utcák, korszerűsítik a közvilágítást, kerékpársávokat, új villamosmegállókat és szökőkutakat alakítanak ki, valamint megújítják és növelik a zöldfelületeket is.
 
A kivitelezési szerződést hétfőn írta alá Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester és a Swietelsky Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Bognár Árpád.
 
A felújítás során a Várkert Bazár előtt húzódó Lánchíd utca felújítása során az alatta található közműveket is rendbe hozzák. Több mint 460 millió forintba kerül az ott lévő víznyomócső kiváltása. Létrehoznak továbbá egy kikötőt 70 millió forintból.
 
 
Indul a felújítás (MTI)
 
A beruházás összköltsége 1,6 milliárd forint. A projektet az Európai Unió a Közlekedési Operatív Program keretéből támogatja. A felújítási munkálatok augusztus végére fejeződhetnek be, de lehetséges, hogy már az augusztus 20-i tűzijáték idején birtokba vehetik majd a területet az emberek. A gyors munkavégzéshez szükség van útlezárásokra, ezért jelentős forgalomkorlátozásra kell majd számítani a környéken.
 
A beruházással párhuzamosan a Clark Ádám tér is megújul, valamint rendbe teszik az Öntőház utcát. A második ütemben a Fortuna utca és ehhez kapcsolódóan a Hess András és a Szentháromság tér rendbehozatala folyik jelenleg. A munkálatok július végig befejeződhetnek. 
 
Kedd éjféltől lezárták a Lánchíd utcát, reggel pedig megkezdődnek az útpálya szerkezetének bontási munkálatai. Ezt követően vízvezetékcserét végeznek majd el a szakemberek. A bazár és lakóépületek felőli járdák alatt elektromos kábelt fektetnek le. 
 
Mindezeket követően kezdődhet meg a térburkolatok kialakítása. Az Attila út és a Krisztina körút csomópontja is megújul. Itt lesznek új zöldfelületek, és a forgalmi sávokban is lesznek változások. A villamospályákat nem érinti felújítás, de áthelyeznek megállókat.
 
A közreadott sajtóanyag szerint a munkálatok teljes idejére lezárják a forgalom elől a Lánchíd utcát, az Apród utcát, az Ybl Miklós teret (a Döbrentei utcát a csatornafelújítás miatt már korábban lezárták). A Döbrentei tér felől a Várkert rakpart a villamospályán keresztül a célforgalom számára megközelíthető lesz.
 
A munkálatokban érintett utcák lezárása miatt a Budavári Önkormányzat a Friedrich Born rakparton és az Erzsébet híd lehajtója alatt ideiglenes parkolókat jelöl ki, valamint az itt lakók számára a Huszár utca, a Váralja utca, a Fátyol utca és a Fogas utca parkolóhelyeinek az igénybe vételét javasolja.
 
Mint írták, a Lánchíd utca és környéke felújítása során a kivitelezőnek 19 ezer 900 négyzetméternyi aszfaltutat és járdát, valamint 3 ezer 530 folyóméternyi járdaszegélyt kell elbontania.
 
Ezek helyére csaknem 4800 méternyi kiemelt és süllyesztett járdaszegélyt, 6700 négyzetméternyi bazalt nagykockakő burkolatot, a kerékpársávok számára több mint 2200 négyzetméternyi nagyelemes térkövet és további 6 ezer négyzetméternyi vágott bazalt burkolatot fektetnek le az elkövetkező hónapokban. Emellett 42 kandelábert, 66 forgalomtechnikai jelzőoszlopot és 102 KRESZ-táblát helyeznek el. A több mint 5600 négyzetméternyi, felújított gyepfelület zöldellését pedig 5800 négyzetméteres automata öntözőrendszer segíti majd.
 
Forrás: MTI

A kép forrása MTI, Fotó: Máthé Zoltán

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem Süti beállítások

Brand Content Kft. 2022 ©