Hatvan négyzetkilométeren fekszik az új beregi árapasztó tározó

Átadták a beregi térség árvízi védelmét ellátó árapasztó tározót. A létesítmény több mint 33 milliárd forintba került. Mutatjuk a nagyszabású projekt részleteit.

2015. november 30.

Elkészült a beregi térség árvízi védelmét ellátó árapasztó tározó a Tiszán, a több mint 33 milliárd forintból, uniós támogatással felépített létesítményt november végén adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpa határában.

A csaknem 60 négyzetkilométer területű komplex árvízvédelmi rendszer tizenkilenc térségi településen több mint 23 ezer ember személyi- és vagyonbiztonságát szolgálja. A beruházás keretében ötven kilométer hosszan megépült a tározót határoló aszfaltburkolatú töltésrendszer, felépült Tarpánál a vízbeeresztő, Jándnál pedig a vízleeresztő műtárgyak, a vízkormányzó és vízszabályzó művek, az öntözéshez szükséges tápcsatornák, valamint a kisebb, belvizet befogadó fióktározók is.

A Jánd és Gulács között fekvő, 58 millió köbméter víz befogadására képes, 69 vízvédelmi műtárgyat magába foglaló tározó átadásán a tárcavezető emlékeztetett, a tiszai vízszabályozás a 19. század közepe óta állandóan napirenden van, a feladat volumenéhez és az egyre szélsőségesebb időjárási körülményekhez méltó megoldás azonban sokáig váratott magára.

Az elmúlt fejlesztési időszakban csaknem 360 milliárd forint értékű vízgazdálkodási beruházás fejeződött be az országban. Elkészültek az árvízi kockázatkezelési- és a nagyvízi mederkezelési tervek, felülvizsgálták a vízgyűjtő-gazdálkodási terveket, valamint elkészült a tisza-völgyi árvízvédelmi koncepció és az ezeket átfogó Kvassay Jenő-terv is.

A beregi árvízvédelmi beruházás során több mint hatvan kilométeren végezték el a csatornák kotrását és felújítását, harminc kilométer hosszban pedig újakat építettek. A tápcsatornák létesítésével gravitációs úton, közvetlenül a tározón keresztül tudják majd a vizet vízpótlásra, öntözésre felhasználni. A beregi tározó kivitelezési munkálatait a Colas-Alterra Zrt., a Kötiviép’B Kft., a Ke-Víz 21 Zrt. és a Hídépítő Speciál Kft. alkotta konzorcium végezte el. 

Meggyőző méretek - Az újonnan átadott tiszai árapasztó tározó Tarpa határában 2015. november 26-án.

Nem ez az egyetlen új tározó

A most átadott létesítmény sorrendben a hatodik tározó, amelyet a VTT program keretén belül építettek meg: 2008-ban a cigándi, 2009-ben a tiszaroffi, 2012-ben a hanyi-tiszasülyi, 2013 áprilisában a nagykunsági, 2014-ben pedig a szamos-krasznaközi készült el. A komplex vízgazdálkodási rendszerként működő beregi létesítmény jelentősége, hogy megnyitásával a Tisza árvízszintjét - kritikus árvízi helyzetekben - Tivadar és Záhony között mintegy 40-80 centiméterrel lehet apasztani.

Az új mértékadó árvízszintek és a mögöttük álló modellezés szerint akár másfél-két méterrel magasabb árvízszintekre is lehet számítani a következő években és évtizedekben a szakértők szerint. A térségben ezen túl azzal is számolni kell, hogy az árvizek rendkívül gyorsan alakulnak ki, az ezekre történő felkészülésre pedig mindössze huszonnégy-negyvennyolc óra áll rendelkezésre. Az elkészült hat tározóval egy rugalmasabb védekezési rendszer jött létre, ezek segítségével az árvízcsúcsokat akár egy méterrel is csökkenteni lehet, emellett egy Ukrajnában bekövetkező, tiszai jobb parti gátszakadás esetén a mederből kilépő vizeket ebben a tározóban meg lehet fogni.

Az újonnan átadott tiszai árapasztó tározó egy másik szögből

Folytatják

A munka 2020-ig folytatódik, hiszen csak a Tisza-völgyének árvízvédelmi rendszerének fejlesztésére 150 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből új tározókat építenek, valamint megkezdődik a Tivadar és Tiszabecs közötti tiszai szakaszon a mértékadó árvízszinteknek megfelelő töltésépítések is. A kormány a jövőben is nagy figyelmet fordít az árvízvédelmi fejlesztésekre, erre a célra 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozási időszakban mintegy 300 milliárd forintot fognak fordítani.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Lapunk ezúttal is megkérdezte az építőgép forgalmazó és gépkölcsönző szektorban működő nagyvállalatok vezetőit, hogyan értékelik az elmúlt évet és mit várnak 2024-től. 

A világ legjelentősebb építőipari gépkiállításai közül messze az INTERMAT az, amelyik a leghosszabb múltra tekint vissza.Előzetes körkép és gyártói információk. 

2024. évi várakozások az építőiparban. ÉVOSZ: a rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©