Gázvezeték-építési körkép

2014. szeptember 04.

Ukrajna és Moldova is nagyot lépet az elmúlt napokban a gázpiacuk az orosz importól történő elmozdítása ügyében, de Oroszország sem csak nyugatra fog gázt szállítani a jövöben. Gázvezeték-építési körkép.

Moldova - Románia

Felavatták a moldovai Ungheni és a romániai Jászvásár (Iasi) között épült gázvezetéket szerdán, a Moldovai Köztársaság függetlenségi nyilatkozatának ünnepén. A volt szovjet tagköztársaság földgázszükségletét eddig több mint 90 százalékban orosz importból fedezte, így az Ungheni-Jászvásár gázvezeték üzembe helyezése csökkenti az ország energetikai kiszolgáltatottságát. A gázvezeték maximális áteresztő kapacitása elérheti az évi másfél milliárd köbmétert, így akár Moldova teljes földgáz-szükségletét fedezheti román importból. Egyelőre azonban csak Ungheni térségének (néhány tízezer háztartás) román gázzal való ellátásra adottak a technikai feltételek.

A moldovai román gázvezeték építését Chisinau felé folytatják, hogy valós alternatívát teremtsenek az orosz Gazprom részleges tulajdonában lévő jelenlegi hálózattal szemben. A 42 kilométeres gázvezeték 26 millió eurós költséggel épült, ebből 7 millió az európai uniós támogatás, a többi Románia hozzájárulása. A szerdai avatóünnepségen Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiapolitikáért felelős tagja is részt vett.

Moldova júniusban kötött társulási egyezményt az EU-val, amelyet a tagországok között elsőként Románia ratifikált, ezzel is jelezve, mennyire fontos számára Moldova európai integrációja. A két ország további területen is szorosabbra fűzné a kapcsolatát, két éven belül moldovai és a román villamosenergia-hálózatot is szeretnék összekötni. 

Hivatalos személy egy szivattyúállomás előtt a romániai Jászvásár (Iasi) és a moldovai Ungheni közötti földgázvezeték avatóünnepségén a moldovai Ungheni járásban fekvő Zagarancea faluban 2014. augusztus 27-én (MT)

Ukrajna - Szlovákia

Az ukrán éves földgázfelhasználás 20 százalékát fedezni képes szállítási kapacitással rendelkező gázvezeték-összeköttetést helyezett üzembe szeptember 2-án, kedden Szlovákia. Tavaly Ukrajna földgázfelhasználásának mintegy a felét Oroszország fedezte, a Gazprom azonban az idén június 16-án ki nem egyenlített számlák és árvita miatt leállította a gázszállításokat. 
 
Robert Fico szlovák miniszterelnök az ukrán határ közeli Nagykapos (Veľké Kapušany) településnél létesült kompresszorállomáson tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a szlovák, magyar és lengyel gázszállítások középtávon képesek lesznek fedezni Ukrajna importigényét. A gázvezeték, ami a szlovákiai Vaján (Vojany) település melletti erőművet az ukrajnai Ungvárral (Uzshorod) összekötő régi vezeték felújításával jött létre, évi 10 milliárd köbméteres gázszállítási kapacitással rendelkezik. Tavaly az ukrán földgázfelhasználás nagyjából 50 milliárd köbméter volt.
 

A kelet-szlovákiai Nagykapos kompresszorállomása 2014. szeptember 2-án. Az állomáson ünnepélyesen üzembe helyezték a Szlovákiát Ukrajnával összekötő földgázvezetéket, amelyen oroszországi földgázt szállítanak Ukrajnába (MTI)

Oroszország - Kína

Elkezdődhet a Szibéria Ereje nevű orosz-kínai gázvezeték építése, miután azt Vlagyimir Putyin orosz államfő a kínai kormány vezető tisztviselői jelenlétében ünnepélyesen elindította hétfőn a nyugat-szibériai Jakutföldön.

A mintegy 4 ezer kilométer hosszú, Jakutföldről az orosz távol-keleti Habarovszkon keresztül Vlagyivosztokig, illetve az Irkutszki területtől Jakutföldig húzódó - orosz közlés szerint várhatóan 770 milliárd rubelba (csaknem 5 ezer milliárd forint) kerülő - vezetéken keresztül évente 61 milliárd köbméter orosz földgázt terveznek továbbítani Ázsiába és a csendes-óceáni térségbe a jakutföldi és irkutszki gázmezőkről.

Az első két cső összeforrasztásával útnak indították újra az építkezést, a vezeték első szakaszának kiindulópontján, a nyugat-szibériai Usz-Hatin nevű településen. Az új szállítási útvonalnak köszönhetően jelentősen megerősödhet Oroszország együttműködése az ázsiai és csendes-óceáni térség államaival, ezen belül Kínával.

A gázvezeték-építés jelenleg a legnagyobbnak számít a világon ,l a tervek szerint 2019-től indulnak el a gázszállítások. A Szibéria Ereje (Szila Szibiri) nevű csővezetékrendszer már a második szárazföldi gázszállítási útvonal lesz, amely Oroszországot és Kínát összeköti.Oroszország és Kína május 21-én írta alá a 30 évre szóló földgázszállítási szerződést. Az üzlet több mint 400 milliárd dollár (mintegy 96 ezer milliárd forint) értékű, és amint beüzemelik a vezetéket, évi 38 milliárd köbméter orosz földgázt szállítanak Kínába. Május 23-án a Gazprom előzetes megállapodást kötött kínai partnerével, miszerint a Kínai Állami Kőolaj-, és Gázipari Vállalat (CNPC) 25 milliárd dollár előleget fizet az orosz földgázért. Az összeget minden bizonnyal a gázvezeték orosz szakaszának építésére fordítják. 

Vlagyimir Putyin aláír - az orosz elnök ráírja nevét egy gázcsőre az Oroszországot Kínával összekötő új, orosz-kínai gázvezeték, a Szibéria Ereje építésének ünnepélyes megkezdésén a szibériai Jakutföldön fekvő Usz-Hatin falu közelében 2014. szeptember 1-jén (MTI)

Forrás: MTI

Fotó: MTI, Moldova - Románia: EPA/Dumitru Doru, Ukrajna - Szlovákia: EPA/Filip Singer, Oroszország - Kína: RIA Novosztyi/Alekszej Nyikolszkij

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Kapcsolódó cikkek

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2020 ©