Felkerült a gömbkupola a medinai radar tornyára

Felhelyezték a Tolna megyei Medinán épülő NATO-radartoronyra a másfél tonnás gömbkupoláját. A munkát az erős szél hátráltatta.

2013. szeptember 12.

Másfél tonnát nyom az a csonkagömb alakú kupola, amit  a héten szerdán helyezték fel az épülő medinai NATO-radartorony tetejére. Mivel precíz munkáról volt szó, a szakemberek egész nap vártak a kedvező széljárásra.

A 18 méter átmérőjű, másfél tonnás csonkagömböt délután öt órára sikerült ráemelni daruval a 28 méter magas toronyra. A húsz percig tartó munkát az erős szél hátráltatta, a műveletet végző cég munkatársai délelőtt kilenc órától vártak az alkalmas időjárásra. A kupola a 3D-s NATO-radart az időjárás viszontagságaitól védi.

Az ország légterét ellenőrző radarrendszer harmadik, most épülő állomásán a bánkúti és a békéscsabai radartól eltérően a torony melletti állványzaton szerelték össze, majd egészben helyezték el a 116 darab öt- és hatszögű elemből álló csonkagömböt.

A panelek felületét úgy alakították ki, hogy minimális veszteséget okozzon a kisugárzott és vett jelek nagyságára. A gömb a villámcsapások okozta túlfeszültségtől és akár 240 kilométeres erősségű széltől is megóvja a műszaki berendezéseket. medina 01 Speciális meló - Az épülő NATO-radartorony és felhelyezésre váró gömbkupolája Medinán

A beruházást 2012 októberében kezdte el a honvédelmi tárca, a torony vasbetonszerkezete decemberre készült el. A csonkagömböt eredetileg áprilisban tervezték elhelyezni az építményen, de a szállító cég késése csúszást okozott. A beruházó Honvédelmi Minisztériuma azonban a halasztás miatt nem módosítja az átadás 2014. január 31-ei határidejét, a medinai radart próbaüzem után a jövő év tavaszán, nyarán hadrendbe állítják.

A beruházás 1 milliárd 50 millió forintos költségének 94 százalékát a NATO állja, és további 19 évig a működési költségekhez is hozzájárul. A medinai a már meglévő 3D-s radarokkal együtt biztosítja majd az ország teljes légterének a védelmét. Az új 3D-s lokátor hatótávolsága lényegesen nagyobb, mint a korábbi technológiáé, és sokkal olcsóban is üzemeltethető.

Forrás: MTI A képek forrása az MTI, Fotó: Sóki Tamás

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


Idén 13. alkalommal szálltak versenybe építőipari gyártók, kivitelezők és kutatóintézetek a bauma Innovációs Díjért. Hogyan alakul az iparág jelene és jövője?  Erről olvashatnak.

Előtérben a háttéripar. Milyen folyamatok zajlottak le az utóbbi években és hogyan áll a magyar építőanyag-piac 2022 telén? Válaszol Szarka László, a MÉASZ elnöke.

Magyarországi lakáspiac 2022. Mekkorát fordult fél év alatt a világ?  A Nemzeti Bank elemzői mutatják be az idei folyamatokat.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©