Átadták a Ludovika Akadémia felújított főépületét

4,7 milliárd forintos beruházásban újult meg az épület. A kampusz többi részének építítése csak most kezdődik.

2014. március 31.

4,7 milliárd forintos beruházásban újult meg a Ludovika kampusz főépülete, melyet március 31-én, hétfőn adták át. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új kampuszának beruházása ezzel nem zárult le, csak most kezdődik.

A Pollack Mihály által tervezett egykori Ludovika Akadémia felújított főépülete előtt többek közt Orbán Viktor miniszterelnök részvételével adták át ünnepélyesen a nemzeti színű szalagot március 31-én, hétfőn. Ezután harangszó kíséretében kinyílt az épület főkapuja, jelezve, hogy új helyén megkezdte működését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem központja.

A magyar nyelvű önálló magyar tisztképzés központjául szolgáló Ludovika Akadémia felállításáról 1808-ban döntött az Országgyűlés. Az épület alapkövét 1831-ben tették le, s 1836-ra fejeződött be az építkezés. A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia 1872. november 21-én nyílt meg és szolgálta a magyar honvédtiszt képzést 1944-ig.

A Ludovika campus megvalósításáról és a Ludovika újjáépítéséről 2012 májusában döntött a kormány, s a kiemelt beruházásért Fürjes Balázs kormánybiztos felelt. Az ünnepségen elmondta: mintegy hetven éven keresztül a "szétesés és az enyészet" jellemezte az épületet, de a felújítás után a Ludovika készen áll a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fogadására.

Ludovika 01

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított Ludovika-főépülete, amelyet 2014. március 31-én avattak fel.

Kitért arra is, hogy a főépület után a Ludovika campus további épületei is építésre készen állnak, az ehhez szükséges engedélyeket megkapták. Ezzel együtt újjáépítik az Orczy-kertet uszodával, sportcsarnokkal. Otthonosabb, rendezettebb, élhetőbb lesz a Józsefváros - hangsúlyozta Fürjes.A beruházással a kormányzati tervek szerint megszépül Józsefváros legnagyobb parkja az Orczy-kert, megújul az egész Orczy-negyed Az itt tanuló több száz rendészeti hallgató révén is javulni fog a környék közbiztonsága, továbbá fejlődni fognak a közszolgáltatások, munkahelyek teremtődnek, mindez hozzájárul Józsefváros újjáépítéséhez.

Az ünnepség végén Orbán Viktor miniszterelnök átadta Patyi Andrásnak az épület jelképes kulcsát. A Ludovika-főépület felújítása 4,7 milliárd forintba került. A megújult épületbe már az idén beköltözik az egyetemi központ, a központi könyvtár valamint a nemzetközi intézet.

Az Építészfórum videója a felújításról:

Forrás: MTI

A kép forrása MTI, Fotó: Fotó: Koszticsák Szilárd

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

Ajánló a Magyar Építő Fórum legújabb számából


A csehországi Dobříšban található Doosan Bobcat-központban rendezték meg a Bobcat Demo Days-t. A cég a legújabb termékeit és technológiáit mutatta be.   

 

Az ukrajnai háború és következményei hatására többé-kevésbé ugyanazok a tendenciák érvényesülnek a szomszédos országok építési piacán. Egy biztos: mindenkinek fájni fog.

Átadták a Néprajzi Múzeumot, amely a Liget Budapest projekt keretében épített újabb nagyszabású épület. Díjeső a terveknek, de hogyan készült el az épület? Interjú a projektvezetőkkel.

Impresszum Előfizetés Médiaajánlat Adatvédelem

Brand Content Kft. 2022 ©